gemene man

Det är jag som är gemene man

Klackarna i taket!

Publicerad 2006-05-22 16:09:03 i Samhälle

Tänk om din hyresvärd kom till dig en dag och sa "Nu vill jag att du flyttar härifrån, för jag har en annan som ska flytta in i din lägenhet". Du, som har förstahandskontrakt och dessutom läst en gång i en broschyr från Hyresgästföreningen att det finns något som heter besittningsskydd, svarar då att "Nej, du har ingen rätt att sparka ut mig, för jag har rätt att bo kvar."

"OK", svarar hyresvärden. "Men här kommer herr Fånbratt. Han har sagt att han är beredd att betala 3000 kr mer i månaden, än vad du gör nu. Hur mycket bjuder du då?" Du har förstås inte råd att bjuda över, så du måste flytta. Eller?

Nej. För vi har inte marknadshyror. Bostaden (ur värdens perspektiv: andra människors bostad!) är inte en handelsvara som kan köpas och säljas till högstbjudande hur som helst, som om det gällde en begagnad moped på Blocket. Det handlar om tryggheten i vårt liv, att vi inte ska leva i rädsla och ovisshet för att när som helst kunna bli av med vårt tak över huvudet.

Hyran har också ett tak. De privata fastighetsägarna får inte sätta en hyra som påtagligt överstiger den för en motsvarande lägenhet hos de allmännyttiga bostadsföretagen på orten. Det kallas för bruksvärdessystemet. I allmännyttan sätts hyresnivån efter bostadens standard och läge. Vem som helst har möjlighet till insyn i det kommunala bostadsföretagets ekonomi, så det går lätt att se om de tar ut en oskäligt hög hyra.

Men några av de politiska partierna svävar på målet när det gäller hyrestaket. M, Fp och Kd tycker att man borde jämföra med andra privatvärdar också, inte bara allmännyttan, när man sätter normen för hyressättning. Centern vill utöver detta att hyran ska sättas av kommunala nämnder, och säger rent ut att marknadshyra ska råda för nybyggen.

Problemet är bara att detta är samma sak som att säga ajöss till hyrestaket! Om privatvärdar ingår i underlaget, finns det inte längre någon fast punkt för hyressättning i de fall då en hyra ska fastställas efter prövning i hyresnämnden. Då kan privatvärdarna trissa upp hyrorna genom att jämföra med varandra. Snabbt når då hyresnivån upp till samma höjd som om marknadshyra skulle råda. Just det har förresten undersökts vid ett examensarbete på KTH: För en tvåa i Stockholms innerstad betalar man nu c:a 5000 kr/mån. Med marknadshyra skulle beloppet ligga kring 13000 kr/mån!

I höst är det val. Nu är det dags att föra upp bostadsfrågan på dagordningen. Utan hyrestak urholkas besittningsskyddet. Kräv besked av partierna om var de står. Bearbeta era politiker från de partier som hotar hyrestaket, så att de förstår vad deras förslag skulle innebära, och så att de ändrar sig. För nu måste vi sätta ner foten.

Sätt klackarna i taket! Annars kan det blåsa bort!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela