gemene man

Det är jag som är gemene man

Lycka till med nästa bostad

Publicerad 2006-10-24 22:03:44 i Samhälle

Nu har det tydligen klarnat bland de nya statsråden vem av dem som egentligen har hand om bostadsfrågorna. Det visar sig att det är Mats Odell, kommun- och finansmarknadsministern, och inte Andreas Carlgren, som först meddelades. Bostadspolitiken flyttas alltså från miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet till finansdepartementet.
 
Vad har då Odell att säga om budgetpropositionens förslag om att slopa såväl ränteavdrag som investeringsstöd till hyresfastigheter? Jo: "Den enskilde hyresgästen måste ta ställning till om han har råd att bo". Ord och inga visor. Eller, som Per Ahlmark sa, "Lycka till"!

Kulturskymning

Publicerad 2006-10-12 14:53:50 i Samhälle

För att komma ur skuggan av sin praktmiss med tv-avgiften, fattade kulturminister Cecilia Stegö Chilò beslutet: Hon måste visa handlingskraft. Hon skulle minsann visa vem som bestämde över kulturen. Hon skulle visa att hon är den som kan hålla i rodret även när det stormar som värst. Men vad skulle hon bestämma om? Till slut kom hon på det: Hon skulle korta SVT:s, UR:s och SR:s avtal med staten, från sex till tre år.

Vilken trovärdighet har Cecilia Stegö Chilò när hon uttalar sig om public service? Hon som själv inte betalat någon tv-avgift? Det har inte migrationsminister Tobias Billström heller (ni vet, han som ser ut som Kalle i Kalles Klätterträd). Men han hymlar inte med orsaken: Han tycker inte att SVT är bra. Uppenbarligen är det ideologiska skäl också bakom Cecilia Stegö Chilòs val att inte via tv-avgiften bidra till public services finansiering.

Kulturskymningen har sänkt sig över kulturdepartementet. Cecilia Stegö Chilò måste avgå. Hon har absolut noll trovärdighet i åtminstone en av de frågor hon är satt att sköta. På söndag kan hon, säkert som amen i SVT:s helgmålsbön, få höra hur hennes agerande kommenteras i Public Service. Satirprogrammet Public Service alltså, som ingår i Godmorgon, världen i P1...

Löpsedelslektion

Publicerad 2006-10-06 19:14:16 i Samhälle

Lektion för löpsedelsmakare: Vilken löpsedel av följande säljer mest tidningar i morgon?

Reinfeldts nya ministrar!
eller
Svenska akademiens nya ledamöter!
eller
Big Brother-Jessicas nya bröst!

Det där var en kuggfråga. Alla löpsedlarna är ofullständiga om de ska kunna sälja lösnummer. Där måste till ett tillägg. Vi börjar om:

Reinfeldts nya ministrar!
Vi har hela listan
eller
Svenska akademiens nya ledamöter!
Vi har hela listan
eller
Big Brother-Jessicas nya bröst!
Vi har hela listan

Ditt svar kan du skriva som en kommentar till det här inlägget. Själv avstår jag från att kommentera Big Brother-Jessicas nya bröst. Däremot kan det vara intressant att kommentera de nya ministrarna. Bra: Kulturen får ett eget departement igen! Men - Cecilia Stegö Chilò? En journalist och åsiktsmaskin, som själv säger att hon inte kan kulturområdet? Det låter bekant, har vi inte haft en sån kulturminister innan? Tyvärr slutar likheterna med Marita Ulvskog där. Den senare slog vakt om public service, Stegö Chilò har en nyliberal inställning att public service-tv och -radio ska vara så liten som absolut är möjligt. Sak samma med presstödet, som också är i farozonen (vad tycker Svenska Dagbladet om det?)

Som utrikesminister får vi en erfaren diplomat som är internationellt känd. Det låter bekant, hade vi inte en sån när den här veckan började också? Men Carl Bildt är insatt och kunnig, och kan förhoppningsvis göra så att Sverige får en position i den europeiska unionens utrikespolitik. Särskilt påläst är han i Mellanösternfrågan. Ingen katastrof som utrikesminister alltså.

Jag hörde att bostadsfrågorna läggs på miljöministern Andreas Carlgren. Vi får hoppas att det faktum att miljöministern är centerpartist, inte innebär ett genomslag för den extrema bostadspolitik på hyresrättsområdet som centern gav uttryck för före valet. Det vore ett rejält dråpslag för bostadspolitikens sociala sida.

Och så var det det där med Svenska akademiens två nya ledamöter: Jesper Svenbro, som efterträder Östen Sjöstrand på stol nr 8, är liksom företrädaren poet. Jag har inte så mycket att säga om honom. Kul med en skåning, bara. Men till Kristina Lugn, som tar plats på stol nr 14 efter Lars Gyllensten, har väl de flesta en relation. Jag blev glad när jag läste att hon blivit utsedd. Dels för att hon är dramatiker, hon kommer att än mer stärka den "drama-linje" som redan kunnat ses som en långsiktig trend i akademien. (Exempel: Nobelprisutdelningarna till Dario Fo, Elfriede Jelinek och Harold Pinter). Dels, förstås, för att hon förvaltar den finurlige Allan Edwalls arv på Teater Brunnsgatan 4. Hon har snille och smak!

Farmor Hilma

Publicerad 2006-10-04 21:46:43 i Släkten är bäst

I går skrev jag om släktträffen vi hade i september. Släktens äldsta, min farmor Hilma, orkade inte vara med på släktträffen. I dag avled hon 90 år gammal. Hon tog mig till månen 1969. Allt vi behövde var en snurrstol. Hon bjöd mig på glassdrinkar med jordgubbssmak, och köpte leksaksbil med båt på släp. Hon lyssnade alltid på vad vi barnbarn ville berätta. Hon gav mig en kaffebryggare när jag hade flyttat hemifrån, fast jag inte dricker kaffe. Men det gjorde ju hon.

Hon hade samma, lite drastiska, humor som alla sina syskon. Nu finns det inga kvar av Blom-Gustavens barn. När hon mot slutet funderade över det, föreslog hon att vi när hon var borta skulle sjunga "Hopp faderalla, nu är Blom-Gustavens borta alla". Vi är glada över att vi fått ha en sådan farmor.

Farmor Hilma (1916-2006)

Blom-Gustavens samlade ätteläggar

Publicerad 2006-10-03 22:41:31 i Släkten är bäst

Hur gick det? Undrar ni som minns mina tidigare inlägg om släktträffen. Jodå. Den 9 september blev det av, precis som vi planlagt. Då samlades ett drygt hundratal av Blom-Gustavens och Sissas ättlingar i Folkets Park i Lönsboda - just den folkpark som har ett antal namnkunniga lönsboiter ur släktens tidigare generationer att tacka för sin tillblivelse!

Alla fick varsin namnlapp till att börja med, så att vi skulle känna igen varandra. Efter kaffe och fralla höll vi i kommittén ett kort inledningsanförande om varför vi samlat alla. Sedan vidtog presenterandet. Gustav och Sissa hade tio barn som nådde vuxen ålder, varje barn gav upphov till en släktgren. En representant för varje släktgren presenterade grenens medlemmar och berättade vilka som var närvarande därifrån. Därefter var det dags för fotografering. En professionell fotograf hade ditkallats. Han ställde upp oss allihop på och nedanför utescenen - bara det en beundransvärd bedrift. Men foto blev det.

Blom-Gustavens ättlingar. Foto: Studio SOS, Osby.

In igen. Nu var det dags för mitt radioprogram. Jag hade gjort en bearbetning av manuset till mitt sommarprogram från 2005 (det som indirekt var orsaken till hela släktträffen) och satt bilder till. Sedan var det middag, under tiden som fotografen gick runt och tog upp beställningar.

Efter middagen blev det lekar. Klassiska folkparkslekar som att medelst bollar kasta ner konservburkspyramider, jätteplockepinn och liknande. Vi i kommittén hade samlat ihop till ett prisbord så att det räckte till alla som mer eller mindre frivilligt ställde upp i de tävlande lagen. Efter prisutdelningen avrundade Kjell det "officiella" programmet med ett lättsamt anförande utifrån sina egna hågkomster. Baren öppnade, i ett rum stod en dvd-spelare och rullade med gamla familjefilmer, längs en vägg satt släktträdet uppe så att man kunde förkovra sig i alla grenar och eventuellt komplettera vad som saknades. Fotografier, brev och annat släktmaterial var också ditbringat för allmänt beskådande.

Nu ska vi samlas om fem år igen. Så heter det ju alltid... En släktmedlem föreslog att vi skulle bilda en släktförening som höll samman banden mellan släktträffarna. Ett par andra tog på sig att hålla i trådarna nästa gång, när det nu blir. En sak är säker: Om det går ytterligare tjugo år till nästa gång, så lär risken vara stor att det inte finns så mycket släktkänsla kvar att bygga på hos de senaste tillkomna generationerna. Men rätt underblåst kan sammanhållningen säkert hållas vid liv så att vi fortsätter att träffas och känna oss som en enda stor släkt allihopa! Hur många kan vi bli i Blomsläkten? Tusen? I så fall: Låt tusen blommor blomma!

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela