gemene man

Det är jag som är gemene man

Fotbollen förbrödrar

Publicerad 2007-09-17 23:37:55 i Allmänt

Det blev inget av planerna på FC Gothia. Ni vet, styrelserna för GAIS, Örgryte och Häcken hade träffats och gjort upp om en sammanslagning av lagen. Sedan blev de tagna på sängen när fansen protesterade.

Vad hade de egentligen väntat sig? Begriper de vad fotboll handlar om? Vad idrott handlar om? Idrott har visserligen blivit Big Business när man talar om fotboll på elitnivå, men det är till syvende och sist prestationerna på planen som räknas. Det är spelare av kött och blod, som en gång började sparka boll för att det var kul. Jämför med travet, som också är Big Business: Hur mycket pengar man än köper och tränar en travhäst för, finns det ingen garanti för att kusen ska vinna tillbaka ens en tiondel. Det är det som är tjusningen.

Big Business kräver avkastning på kapital. Då kan man inte riskera att ibland åka ur elitdivisionerna. Helst skulle fotbollsekonomerna i de bolagiserade representationslagens styrelser vilja ha en sluten allsvenska där 16 kommersiella lag harvade år efter år och kunde bygga upp sina varumärken utan att någonsin riskera nedflyttning. Men vart tar idrotten vägen då? Då förlorar den sin nerv.

Idrott är lojala fans. Idrott är sassa brassa mandelmassa och andra-sidan-är-ni-klara jajamensan-fattas-bara. Idrott är att ta sig tillbaka till allsvenskan efter flera år i division ett och två. Läste styrelserna aldrig Buster? Såg de inte Åshöjdens BK? Chansen finns för ett division fyragäng att få möta allsvenskarna. Vi i Sverige ska vara stolta över vår breddidrott. Fotboll spelas i varenda by. Utan den där kittlande känslan att dagens allsvenskar en gång var ett kvartersgäng som vi, och att de kan bli det igen, försvinner en del av spänningen.

Man säger att sponsorerna inte räcker till alla elitlag i Göteborg. Okej, låt då det naturliga urvalet ha sin gång. Det är inte säkert att fyra lag alltid kan vara i allsvenskan eller superettan samtidigt. Men fansen följer dem ändå, i vått och torrt. Det finns ingen så glad som en Gaisare när laget kommit tillbaka igen efter åratal i lägre divisioner. För inte så många år sedan skrattade man åt hopplösa Elfsborg som aldrig tog sig upp. Nu är de regerande allsvenska mästare (åtminstone några veckor till). Det är spelets regler.

De tre klubbarnas styrelser borde fundera på om de vet vad de håller på med. Fotbollen förbrödrar, säger man. Men fotbollen förblöder, om den bara reduceras till att vara Big Business.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela