gemene man

Det är jag som är gemene man

Begreppsförvirring?

Publicerad 2008-04-05 21:22:24 i Samhälle

Hyresrättens Dag! Visst låter det hemtrevligt och härligt? I dag har Hyresgästföreningen haft större manifestationer på ett tjugotal orter i landet. Själv var jag inte med på någon av de stora manifestationerna, men vi hade en manifestation i mindre skala då vi försökte påverka politiker på socialdemokraternas distriktskongress här i Blekinge. Som jag alltid brukar tjata om, vi i Hyresgästföreningen är politiskt neutrala, men inte opolitiska. Vi skäller på vilket politiskt parti som helst, om de kommer med förslag som missgynnar hyresgästerna.

I kvällens Rapport har de ett inslag om manifestationerna. De kopplar det till Malmömodellen för systematiskt hyressättningsarbete, som i korthet går ut på att låta de boendes egen uppfattning om den aktuella lägenhetens standard och det aktuella områdets läge få större genomslag på hyran. Malmömodellen är ett samarbete mellan det kommunala bostadsbolaget MKB och Hyresgästföreningen.

Men i Rapport kallar man Malmömodellen för "marknadshyror". Samtidigt säger man att Hyresgästföreningen genomfört demonstrationer i landet i dag för att protestera mot "marknadshyror". Det går inte ihop.

Saken är förstås den att marknadshyror är något helt annat än Malmömodellen. Marknadshyror innebär att en hyresvärd kan höja hyran till den gräns då en, och endast en, hyresgäst är beredd att betala den. "Tiotusen för en trea? Nu ska vi se om det fortfarande finns intressenter. Ja, det fanns visst tio stycken. Då höjer vi till femtontusen. Sådär, nu är det bara en kvar." Det är marknadshyror.

Dagens manifestationer var föranledda av ett på sätt och vis ännu allvarligare hot än marknadshyror. Och det berättade jag också i dag för de förbipasserande länspolitiker som ville stanna och lyssna. Jag har tidigare här i bloggen berättat om utredningen om allmännyttans ställning. Den kommer att läggas på regeringens bord den 18 april. En del av innehållet har läckt ut. Om utredningens förslag också blir regeringens politik, kan det innebära dödsstöten för hyresrätten i Sverige sådan vi känner den.

Enligt utredningens förslag ska ett kommunalägt bostadsbolag tvingas att bedrivas helt affärsmässig, ingenting annat. Inga sociala hänsyn, ingen långsiktighet. En lekplats i ett bostadsområde ska inte få anläggas om den inte innebär att bolaget därigenom ökar sin vinst. Om bolaget tjänar ekonomiskt på att göra sig av med ett visst hyreshus, ska de tvingas göra det. Bortsett från att kommunallagen helt sätts ur spel (och skulle behöva ändras om förslaget ska kunna förverkligas), innebär det att kommunala bostadsbolag ska tvingas till ett kortsiktigt tänkande som inte ens privata hyresvärdar skulle kunna leva efter.

Fler förslag ur utredningen: Efterfrågan ska styra hyran - i ett område med långa bostadsköer ska hyran få höjas med fem procent årligen tills köerna sjunker. Men vad är bostadsköer för mått? I många områden där hyran i dag är låg, står många i kö därför att de vill ha en lägre hyra än i dag. Med utredningens logik kommer då området automatiskt att klassas som "attraktivt", och hyran kan därför höjas med fem procent årligen tills ingen av dagens hyresgäster längre har råd att bo kvar där.

Det är det Hyresgästföreningens protester handlar om. Inte en lägesfaktor som redan finns, och som vi tycker är bra. Och inte några marknadshyror som inte finns och som nästan ingen vill ha. Utan om att värna hyresrätten, och valfriheten. Det är väl fint?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela