gemene man

Det är jag som är gemene man

Riv pyramiderna!

Publicerad 2009-04-05 23:41:29 i Samhälle

Jag har sagt det förut, både här på bloggen och annanstans: Illegal fildelning förutsätter att det finns storskurkar som från allra första början lägger ut upphovsrättsskyddat material så att det blir tillgängligt för andra. När nu Ipred-lagen äntligen trätt i kraft, är det storskurkarna den ska inriktas på i första hand. Inte de vilseledda (?) nedladdarna som gratis skaffar sig enstaka, jämförelsevis, filmer, låtar och spel via fildelningssajterna.

Det är nu också precis vad som sker. I torsdags anhölls två män i Skövde, som en del i ett internationellt tillslag. I Aftonbladets artikel beskvis mycket pedagogiskt hur verksamheten är uppbyggd. Längst upp i pyramiden finns releasegrupperna, som består av personer med tillgång till filmer innan de haft biopremiär och musik-cd innan de släppts. På nästa nivå finns suppliers, som får tillgång till de illegala kopiorna och ser till att de sprids. Här finns de anhållna Skövdeborna. Sverige har hittills setts som en fristad för denna slags verksamhet, eftersom lagskyddet varit svagare här än i andra länder.

Det gäller att komma åt toppen av pyramiderna. Det gäller också, på längre sikt, att få folk att förstå att piratkopiering via Internet inte är någon oskyldig "illegal light"-företeelse. Pirate Bay och fildelande ungdomar är inte några uppfriskande rebeller mot ett förment gammalmodigt system. De är en del av en omfattande organiserad brottslighet, även om de största skurkarna sitter högre upp i pyramiden. Använd nu Ipred-lagen för att klämma åt dem!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela