gemene man

Det är jag som är gemene man

Var framtiden bättre förr?

Publicerad 2009-12-30 14:58:12 i Samhälle

I morgon är det sista dagen på 00-talet. Nu står 10-talet på lut.

Blev 00-talet som vi tänkt oss? Det beror förstås på vad man tänkt sig.

Av en slump trillade en bok ur bokhyllan häromdagen och landade lyckligt på mig. Det var När Var Hur 1973. Temat för året var År 2000. Inom sina olika specialgebit fick årsbokens medarbetare spå om hur världen skulle se ut år 2000.

Nu har vi ju facit, inte bara av själva året 2000 utan av hela det decennium som det inledde. Och med facit i hand kan man se att en del slog in och en del gjorde det inte. Arkitekt Björn Klarqvist skrev till exempel kapitlet om bostäder. Artikeln skrevs mitt under miljonprogrammets byggande, vilket kanske märks i texten när Klarqvist antar att efterkrigstidens utveckling mot större boytor och fler rum per bostad skulle fortsätta till 2000-talet. Han skriver också att "Bostaden är naturligtvis en spegelbild av det samhälle den växer fram i. Den speglar samhällets ekonomiska situation, synen på familjelivet och samvaron mellan människor, avvägningen mellan estetiska, sociala och tekniska krav i produktionen. Att sia om framtidens bostad är därför att spå om framtidens samhälle.

Vilken tidsmarkör! Så hopplöst daterat! Nu för tiden vet ju alla att bostaden bara är en kapitalvara som vilken som helst, som kan köpas och säljas. Eller? (Åtminstone är det vad några av nutidens debattörer ständigt hävdar.)

År 1973 trodde man att "tv-telefonen" skulle ha slagit igenom år 2000. Visst finns det bildtelefoni i dag, men den sitter i våra bärbara datorer med inbyggda kameror och används bara vid särskilda tillfällen. Och skönt är väl det.

Årsbokens teknikredaktör, civ.ing. Bengt-Arne Vedin, förutsåg tågen X2000 ("lutande snabbtåg"), samt platt-tv:n och på sätt och vis faktiskt också Internet, när han skriver att "Datamaskinernas stora tjänstvillighet finns vidare att tillgå i hemmen. Som en flat tavla på väggen, eller kanske undanställd i garderoben, finns hemmets TV-skärm, som också är dess dataterminal och kommunikationscentral. Genom optiska fibrer, som leder laserljus, är varje hem anslutet till det allmänna telekommunikations- och datakraftnätet."

Men något nät av vertikalstartande flygplan och helikoptrar, som skulle ersätta privatbilismen, har ännu inte synts till.

Kanske var framtiden bättre förr ändå?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela