gemene man

Det är jag som är gemene man

Pirater gör Brysselsteget

Publicerad 2009-06-08 00:46:17 i Samhälle

När nu Sverige nästan blivit en stormakt i tennis igen - åtminstone fick vi känna så under några dagar - minns man gärna den gamla segergesten "brysselsteget", som första gången dök upp i en sketch med Galenskaparna och After Shave. Även om Robin Söderlings finalseger uteblev i Paris, har det i kväll tagits många Brysselsteg.

Piratpartiet tog steget in i Bryssel, med ett mandat. (Förresten - de fick cirka 7 procent av rösterna. Kristdemokraterna får också ett mandat, på bara 4,7 procent. Med piraternas vanliga resonemang lär vi nu få höra från deras sida att Den Stora Konspirationen åter är emot dem...) Då återstår en del frågor - vilken partigrupp tänker de sätta sig i? Det har de nämligen inte talat om i förväg. Blir de federalister eller nationalister? Höger eller vänster? Vore kanske intressant för deras väljare att få veta, nu i efterhand. Och apropå det, när kommer deras väljare att förstå att de i 98 procent av de frågor som parlamentet avgör, inte tänker ha någon egen åsikt alls? Det sätter frågan om partigrupp ännu mer på sin spets. En sista fråga - kommer deras väljare att komma ihåg dem om fem år?

Den sista frågan fick vi nu svar på när det gäller Junilistan. Deras väljare för fem år sedan visste uppenbarligen inte något om partiet då. Det stod klart redan direkt efter parlamentsvalet 2004. Väljarna trodde att Junilistan var allmänt emot EU, medan de i själva verket mest stod för teknikaliteter som var svåra att förklara. Nu var de bortglömda av sin gamla väljarbas. Av flera skäl. Dels saknar de grundorganisation, de är inte uppbyggd som en folkrörelse. Dels är det inte någon vidare bevakning i svenska medier om arbetet i parlamentet, som Marit Paulsen påpekade i kvällens valvaka i SVT, "vi kommer att leva i massmedialt mörker i fem år".

Troligen har många av de som nu röstade på Piratpartiet, gjort det av åtminstone delvis andra skäl än de som partiledningen bedyrar. Ett tecken på det är att Piratpartiet enligt ValU fick stor framgång bland de som röstade på Sverigedemokraterna 2004 - alltså proteströstare (i och för sig det mest sympatiska med Piratpartiets framgång, att de faktiskt hindrade Sd från att komma in). Man kan gissa att väldigt många piratsympatisörer menar sig ha röstat i första hand för att det ska vara fritt och gratis med illegal fildelning, vilket partiledningen i och för sig också menar, även om de hellre vill prata om större frågor som integritet, demokrati och mänskliga rättigheter (fast då menar de mänskliga rättigheter på nätet - om t.ex. romers situation i Ungern har de vad jag vet inte tagit ställning).

Vänsterpartiet tappade mer än halva sin röstandel sedan förra valet och förlorar ett mandat. Med all respekt för Eva-Britt Svensson, som jag känner personligen sedan vi satt i samma regionstyrelse i Hyresgästföreningen, men jag tror ändå att huvudskälet var att de inte hade någon Jonas Sjöstedt som toppkandidat i år. Dessutom är det svårt för en som redan sitter i parlamentet att fungera som toppkandidat i valrörelsen, något som också Centern med Lena Ek råkade ut för. Paradoxalt nog, det borde ju vara lättare att kunna peka på vad man uträttat, men återigen är det som Marit Paulsen påpekade nära noll och ingen rapportering från parlamentet under perioden mellan valen.

Nu har jag nämnt Marit Paulsen två gånger. Det är nog just detta som gjort att hon får göra comeback i parlamentet - att hon kunnat valarbeta på hemmaplan och fungera som FP:s vallokomotiv. På köpet kommer ytterligare en folkpartist in, alltså tre i stället för två som tog plats för fem år sedan (varav en sedan föll ifrån, till FI). Att Marit blir en av dem är självklart, frågan är om EU-veteranen Olle Schmidt och riksdagsledamoten Cecilia Wikström blir de andra, eller om kryssen kommer att rumstera om på listan.

Kryssen är det spänningsmoment som återstår nu, fram till onsdag när de också är färdigräknade. Vilka har störst chans att kryssas in? Det talas mycket om att Alf Svensson (70) kan gå förbi Ella Bohlin (30) på KD-listan. I vilket annat parti skulle väl det betraktas som ett nederlag för jämställdheten och föryngringen, men kanske är det annorlunda i KD, jag vet inte. Personligen tror jag däremot att Zaida Catalán har stor chans att komma in från sin femteplats på MP:s lista. Hon har synts mycket den senaste veckan. På S-listan är ju nu Anna Hedh redan placerad på femte plats, vilket i sig räcker för att komma in om ingen annan kryssar förbi sig. Annat var det för fem år sedan, när hon inte ens stod på första sidan. En som jag vet kampanjat hårt, åtminstone i Skåne (och det brukar räcka långt), av de som står längre ner är Hillevi Larsson. Men hon rubbar inte Anna Hedh, som nog fått många personkryss även i år.

Till sist: På Valmyndighetens sida ser jag att Sverigedemokraterna fått nära 8 procent i länet där jag bor, Blekinge. Det är nästan så att man lockas att utnyttja det faktum att jag för tillfället är arbetssökande, och passa på att söka sig ifrån det här lilla inkrökta rasistiska länet... (Ni kloka blekingebor som läser min blogg - ge mig gärna skäl till varför jag ändå ska stanna kvar här! ;-) )

Kommentarer

Postat av: Per Hamnerius

Publicerad 2009-07-01 20:27:25

Hej Urban!

Ser att du postade detta för "ungefär 3 veckor sedan" men visste inte att den här bloggen existerade förrän för en kvart sedan :) Hur som helst, några kommentarer angående Piratpartiet.



Först angående partigruppsfrågan. PP:s strategi i EU-parlamentet har redovisats på PP:s officiella webbplats under ganska lång tid. Där förklarar de att det är först när PP fått mandat som de kan ta plats i någon grupp, och för att ta plats i någon grupp så måste gruppen acceptera PP och PP måste acceptera gruppen, utifrån vad den har att erbjuda de. Du skriver: "Blir de federalister eller nationalister"? Om du med nationalister menar den nationalistiska grupp som SD hade tagit plats i om de hade fått mandat så har PP tydligt skrivit att de INTE övervägde att sätta sig i den gruppen. Vidare kan man läsa att de två troligaste grupperna är den gröna gruppen (Greens) och den liberala (ALDE). Med facit i hand vet vi ju att det blev en av de, den gröna.



Sedan, när det gäller politik har jag alltid tänkt så här: Det finns en rad viktiga polirtiska frågor att besluta om. De besluten ska vi fatta tillsammans i en representativ eller ännu heller direkt demokrati, där alla röster får höras och alla åsikter är tillåtna, där tryckfriheten är säkrad et c et c. Tyvärr förekommer ju företeelser som åsiktsregistrering i Sverige, männsikor har förlorat jobb av politiska skäl et c, även om de kanske inte är jättevanligt. Att kunna engagera sig politiskt och ha meningsutbyten med andra mäniskor utan rädlsa att bli övervakad och avlyssnad tycker jag borde höra till människors rättigheter. Om det finns brottsmisstake kan man dock diskutera saken, och sedan länge har ju polis också haft rätt avlyssna männsikor som misstänks för brott. Med de nya lagarna (FRA, IPRED) ändras detta. NU ska människor som INTE misstänks frö brott kunna avlyssnas. Det är knappast orimligt att tänka sig att människor blir rädda för att säga vad de tycker och tänker under sådana omständigheter. Och vad har vi då? Jo ett hot mot yttrandefriheten. Ett hål i demokratin. Om vi inte lagar hålen i demokratin så har vi inte något fungerande politiskt system som fatta demokratiska beslut i alla andra viktiga frågor. Därför måste frågorna om den hotade integriten, och därmed den hotade demokratin behandlas först. Jag tycker man måste inse detta innan man klagar på att PP "bara" driver 1-3 frågor. Det är inte så bara att vilja skapa ett fungerande system.



Till detta kommer att EU-parlamentet beslutar om enormt många ärenden varje år. INGEN EU-parlamentariker kan sätta sig in i mer än en bråkdel av de.



Så till frågan om någon minns PP om 5 år. Tja, i den bästa av världar kommer PP ha drivit igenom sin politik om 5 år. Då kan partiet glömmas bort utan att det gör något. Men i annat fall tror jag att kampen går vidare. Vad gäller Junilistan så vet jag uppriktigt sagt inte vad de hade för sig i Bryssel förra mandatperioden. Men här hemma har de de i allra högsta grad påverkat årets EU-parlamentsval på så vis att De etablerade parternas EU-skeptiker inte längre återfinns på 35:e plats på valsedlarna, utan på realistiskt valbar plats.



Så till sist ang Sverigedemokraternas framgång i blekinge. Jämför med ett tidigare val där Mp fick 60% i en viss svensk kommun. Vilken kommun då? Jo Peter Erikssons hemkommun Kalix. Han hade helt enkelt lyckats bli populär på hemmaplan. SD:s Jimmy Åkesson är från Sölvesborg.



Finns några fler saker man kan konstatera om SD och andra saker, men det här blev redan så långt...

Postat av: Gemene man

Publicerad 2009-07-02 10:38:37

Hej Per,



Du verkar ha gjort en genomtänkt analys av det här. Det är bra. Min poäng är just det, att många av piratväljarna inte har gjort det. De röstade bara på att det ska vara tillåtet med illegal fildelning. Många av dem har inte funderat över integritet och demokrati när de valt att rösta på Piratpartiet.



När det gäller till exempel den så kallade FRA-lagen håller jag med. Det ska finnas en brottsmisstanke för att avlyssning ska kunna motiveras.



Men på en annan punkt håller jag inte med. Jag anser inte att det tillhör de mänskliga rättigheterna att sprida upphovsrättsskyddat material utan upphovsrättsinnehavarens medgivande. Det är upp till skaparen av verket att avgöra hur det ska distribueras. Det finns gott om lagliga alternativ att sprida filer. Men de som lägger upp stora (i vissa fall ofantliga) mängder upphovsrättsskyddat material utan tillåtelse, de ska sättas dit. Lagstiftningen får i det fallet inte ge vika bara för att det går att vara anonym på nätet. Ett brott är ett brott, även på Internet.

Postat av: Per Hamnerius

Publicerad 2009-07-03 03:23:25

Fildelning av upphovsrättsskyddade verk är en kontroversiell fråga och en svår nöt att knäcka. Över en miljon svenskar ägnar sig idag åt den aktiviteten och man kan ju fråga sig varför. Går vi tillbaka till 90-talet (innan 1999 då fildelningen exploderade) så fanns det en diskussion kring varför det var så dyrt att köpa musikalbum i butik. Jonas vad-han-nu-heter från Ace Of Base car en av många som förklarade att det beror på att albumen passerar flera fördyrande och onödiga mellanhänder innan konsumenten kan lägga vantarna på sina favoriter. Han menade på att utan dessa mellanhänder skulle en CD kosta 50 spänn. Skivbolagen besvarade detta med ignorans, ingen ändring i distributionen skulle ske. 1999 kommer så Napster, som visserligen inte var det första programmet/nätverket i sitt slag men som blev populärare än allt som funnits innan. När detta skedde så började de rättliga aspekterna kring fildelning diskuteras men de dröjde ett tag innan det slogs fast att fildelning (av några verk över huvud taget inte räknas som spridning "till familj och närmsta vänkretsen" utan var illegal, och vid det laget hade som sagt fildelning redan växt sig stor. Det skivbolagen gör nu är.. ingenting! D v s man tar inte fram lagliga fildelningsalternativ, den enda man gör är att beklaga sig över fildelningen och uppmana människor att gå ut att köpa skivor - fortfarande till överpris. LÅNGT senare kommer de lagliga alternativen och visst är det lite ironisk att de största aktörerna inom laglig försälsäljning av musik och film i nerladdningsformat är företag som Apple som i sin tur nyligen fått konkurrens av Nokia (!), Dessa har visserligen avtal med de stora skivbolagen men men hade ju kunnat tro att det skulle vara skivbolagen själva som startade de lagliga tjänsterna. Men det klarar de tydligen inte av. Man skulle kunna säga att skivbolagen, innan iTunes gjorde en Facit, d v s de ignorerade utvecklingen till förmån för att för all framtiden sälja musik på ett föråldrat sätt. Och där är vi idag. Tanken med hela resonemanget ovan är att nyansera påståendet att "fildelning är stöld". Inte att säga att det inte finns en problematik. Det finns ingen perfekt lösning på problematiken men personligen är jag beredd att betala någon form av "bredbandsskatt" om jag då skulle få fildela helt fritt OCH blev garanterad total firhet från integritetskränkrande "signalspaning i kabel".

Postat av: Gemene man

Publicerad 2009-07-03 09:21:46

Per: Du sätter huvudet på spiken, och gör en i stora drag korrekt sammanfattande beskrivning av bakgrunden till dagens fildelningsdebatt.



En sak bara: Jag använder inte gärna uttrycket "stöld" om illegal fildelning. Jag har förstått att personer inom piratrörelsen retar sig på uttrycket eftersom det har en juridisk innebörd som är mer specifik än den som man kan mena i allmänt tal.



För att ytterligare spä på problematiken, är det ju faktiskt inte bara musik som fildelas illegalt. Därmed är det inte heller bara en fråga för skivbolagen. Så argumentet att skivbolagen skor sig på artisternas bekostnad, och att de var slöa i teknikutvecklingen, är inte tillräckligt.



Film fildelas illegalt. Det kostar betydligt mycket mer att framställa en kvalitetslångfilm än ett musikalbum. Illegal fildelning kan göra filmbolagen mer försiktiga med vad de satsar på, eftersom det blir svårare att få tillbaka vad de investerat.



Spel och dataprogram fildelas illegalt. Samma sak här.



Ljudböcker fildelas illegalt. Där har det första målet enligt Ipredlagen nyligen avgjorts. Bokförlagen vann i tingsrätten, vi får se om det kommer in något överklagande.



Och så min gamla käpphäst: Släktforskningsdatabaser som ideella föreningar tar fram, med hjälp av volontärarbetskraft och med tanken att exemplarförsäljning ska finansiera framtagningskostnaderna, fildelas illegalt. Jag har skrivit om det tidigare här i bloggen: http://gemeneman.blogg.se/2009/march/pirate-bay-blaser-landets-slaktforskare.html. Allt detta gör att en "bredbandsskatt" blir ganska svår att administrera - det får först bildas ett slags STIM för alla utgivare/producenter av digitalt material.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela