gemene man

Det är jag som är gemene man

En hobby väljer man själv

Publicerad 2009-10-02 16:33:58 i Samhälle

Jag släktforskar. Det intresset har vuxit fram under åren, jag började redan på högstadiet när det gick att välja som "fritt valt arbete". Sedan låg intresset nere i många år innan jag återupptog det när jag hade börjat arbeta och hade tid på kvällarna. Det svarar väl nästan mot definitionen på en hobby: Något man gör på fritiden, av egen fri vilja, för att man tycker det är roligt.

En del kan tjäna pengar på sin hobby. Man kan till exempel binda halmbockar som man säljer på hemslöjden. Det blir inte lönsamt om man räknar arbetstiden, men som sagt, det är en hobby, man gör det på fritiden för att det är roligt. Man kan också spela på trav. Och man kan handla på börsen.

Det sistnämnda är en hobby som kan bli riktigt lönsam för det lilla fåtal som är verkligt bra på det. För några år sedan var tidsandan - och börsutvecklingen - sådan, att man rekommenderades att handla på börsen. Faktum är att alla medborgare uppmanades att lägga sig till med hobbyn att noggrant följa utvecklingen på börsen, genom PPM-systemet. Fem av riksdagspartierna ligger bakom det nuvarande premiepensionssystemet, varigenom man ville tvinga alla svenskar att skaffa sig en ny hobby: Att handla på börsen.

Det är ungefär som att tvinga alla svenskar att släktforska för att öka sin kommande pension. Ju fler anor man har hittat till sin antavla, desto mer kan man leva av på ålderns höst. Hobby som hobby. Nu har det visat sig att det inte funkade.

Svenskarna blev inte mer intresserade av börsen, åtminstone inte i tillräcklig grad. Vi är inte tillräckligt aktiva fondbytare. Därför föreslår regeringen nu ändringar i PPM-systemet. Som Lena Mellin uttrycker det i dagens Aftonbladet: Svenskarna har befunnits vara för dumma för PPM.

Frågan är bara hur mycket framtida pensionspengar var och en av oss i genomsnitt har undanhållits genom det här experimentet. En hobby ska man inte tvingas på. En hobby väljer man själv.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela