gemene man

Det är jag som är gemene man

Grabben i graven bredvid

Publicerad 2007-06-27 18:25:43 i Släkten är bäst

Midsommaraftonen ösregnade det hela tiden, men midsommardagen ägnade jag åt att tillsammans med mina föräldrar köra runt på småvägar i Småland och leta upp byar där våra förfäder bott. Vi var utrustade med Gröna kartan, och kunde på så vis pricka in Trästen, Moshult, Ugnabygden, Mörhult, Fållen, Lönshult, Spånhult, Blädingeås och Hjälmaryd. Och någonstans däremellan kyrkogården i Vislanda, centralorten i Vislanda pastorat.

Vi visste att mammas moster Nanny var begravd på Vislanda kyrkogård - men var? Inne i kyrkan pågick högmässa, eftersom det var midsommardagen. Vi traskade omkring ute i gångarna med gravstenar och letade efter moster Nannys grav. Efter en kvart hade vi nästan gett upp. Då såg vi att vi inte var ensamma på kyrkogården längre. En man gick och vattnade (nej, det hade inte kommit lika mycket regn i Vislanda på midsommarafton som hemma hos oss) vid några gravar. Var det inte de gravarna som... Jo, han gick och vattnade på gravar med ett bynamn som moster Nanny brukade prata mycket om.

Vi tog mod till oss och gick fram och presenterade oss. "Vi ser att du vattnar på de här gravarna, du vet möjligen inte var Nannys och Johans grav är?" Jo, det visste han mycket väl. Det var ju närmsta grannarna!

Av alla människor i Vislanda var det just sonen till deras närmsta granne som gick och vattnade på kyrkogården samtidigt som vi råkade vara där! Han vattnade färdigt, ursäktade sig för att ena byxbenet var uppkavlat ("det är för att det inte ska fastna i cykelkedjan") och stegade iväg till rakt motsatta änden av kyrkogården, och vi efter. Där visade han oss utan att tveka rakt på mosters Nannys och morbror Johans grav. Han bad till och med om ursäkt för att kyrkorådets skötsel kanske inte var den bästa, men vi såg inget större att anmärka på därvidlag. Vi tackade vår ciceron som hastade tillbaka till sin cykel, medan vi stod kvar en stund och tittade på graven. Jag tog en bild också:

Gravsten på Vislanda kyrkogård

Någon med mer metafysiska funderingar hade kanske nu menat att det var moster Nanny själv som från sin utsiktsplats i himmelen skickade en guide till vår hjälp. Vi nöjde oss med att tycka att det var en lyckans slump att just Vislanda förskonats från regn i midsommar. Annars hade det inte kommit någon över huvud taget till kyrkogården för att vattna just då.

Sillastrybare

Publicerad 2007-06-20 12:13:18 i Allmänt

Sillastrybare, kallas invånare i Blekinge ibland när folk från andra delar av landet inte vet vad de ska kalla oss. Antagligen menar de det i nedsättande syfte på nåt sätt, men de riktiga sillfiskarna i Blekinge är ett stolt släkte som inte låter sig nedslås av såna tillmälen.

Men ibland går det troll i sillen. I år blev det till exempel bråk kring den årliga sillarodden i Ronneby. Om Parken i Köpenhamn upplevde kaos i avslutningen av Sverigematchen, så stod kaoset på Ronneby torg i samband med årets sillarodd inte långt efter.

Som kompensation får ronnebyborna nu, i stället för Sillarodden, trösta sig med Zillah, som kommer hit med sin apa Totte. Det är fritidsenheten som rott henne i land till den stora familjefesten i Brunnsparken den 12 juli. Zillahrodd?

Uppknäppta loppisfynd

Publicerad 2007-06-10 14:20:46 i Allmänt

I dag var jag på den söndagliga loppmarknaden i Brunnsparken. Jag har inte varit där på några veckor nu, men hade inga större förhoppningar om att hitta något värdefullt. Oftast brukar jag inrikta mig på bokstånden där hobbyantikvarister plockat med sig de populära delarna av sina innehav, och leta efter dels bygdelitteratur (s k topografi), dels böcker av 1900-talets stora kåsörer som Cello och Ehrenmark. Mitt spejande öga brukar också vara inställt på bruksporslin i serien Bell från Gustavsberg, men alltid förgäves.

Men vid dagens besök blev jag stående hos en skivhandlare från Olofström som hade med sig flera gamla läskbackar med LP-skivor. Jag räknade inte med att hitta något ur Knäppupp-katalogen så här efter Povel Ramels bortgång, allt sådant torde ha gått åt tidigt på morgonen. Skulle där ändå finnas något Ramelmaterial, var det väl någon av de lättillgängligare sentida återutgivningarna.

Jag räknar det därför som ett fynd när jag hittade LP:n Povel på Berns från 1973 i fullgott spelbart skick och oskadat omslag (KLP-6005). Ett par EP kompletterade mitt fynd: Martin Ljungs Ester kombinerad med Brita Borgs Augustin och Dags igen att vara kära (KNEP 70), samt Lily Berglunds Fröken Johansson och jag (KNEP 121). Allt för 40 kronor! Och då fick jag dessutom en EP från Svenska Ljud på köpet.

Slakten av hyresrätten

Publicerad 2007-06-10 00:13:43 i Samhälle

En fasett av regeringens bostadspolitik uppmärksammas i lördagens Aftonbladet av ledarkrönikör Joakim Jakobsson. Borttagandet av "stopplagen" från 1 juli innebär att stockholmarnas tillgångar kommer att reas ut till vrakpris. Bakgrunden till resonemanget är att Sveriges största bostadsbolag Svenska Bostäder satt pris på de delar av sitt bestånd som de ämnar sälja ut som bostadsrätter. I en artikel i Hem & Hyra framgår att priset på bland annat miljonprogrammets lägenheter i Östberga är anmärkningsvärt lågt.

Med blott den allra minsta känsla för konspirationsteorier är det lätt att urskilja en plan bakom regeringens åtgärder hittills på det bostadspolitiska området. Det folkpartiets bostadspolitiska taleskvinna före valet, Nina Lundström, lovade oss på hyresgäststämman för precis ett år sedan var inte sant. Åtminstone blev det inte alliansens politik. Tvärtom. Så här är det: Hyresrätt ska inte finnas. Hyresrätt ska bort. Alla ska köpa sin bostad. Bostad ska enbart vara en vara på en marknad, som limpan i affären.

Hade det inte varit för att alliansregeringens totala bostadspolitik bildar det mönster som den gör, skulle man kunna tycka att bostadsminister Mats Odells utspel i torsdags om att ge unga garanti för bostadsköp var ett bra förslag, en win-win-situation som Odell själv kallar det. Men nu är det omöjligt att låta bli att se det genom konspirationsteorifiltret. Vilken upplåtelseform är idag idealisk för ungdomar som flyttar hemifrån? Hyresrätt. Det kräver inget kapital, inga banklån, ingen skuldsättning. Vaktmästartjänster inkluderade. Lätt att hitta en lägenhet i lagom storlek, åtminstone i de flesta delar av landet. Men hyresrätt ska bort. Det är regeringens långsiktiga strategi. Därav denna "kompensation" för att få ungdomar att välja ägd bostad.

På sikt leder den här politiken till en lose-lose-situation. Ungdomarna förlorar. Hyresgästerna förlorar. Samhället förlorar en upplåtelseform som är praktisk, underlättar ökad rörlighet och ger unga en chans att få ett bra boende till en rimlig kostnad. Regeringen slaktar hyresrätten av rent ideologiska skäl. Var det detta vi valde i september 2006?

Mormors mor i källaren

Publicerad 2007-06-06 11:28:08 i Släkten är bäst

Nu har mormor kommit tillrätta! Det vill säga, min mormors mor Lina. Jag berättade ju för ett par veckor sedan om hur stora delar av den nu levande släkten involverades i sökandet av den döda släkten i garderoben.

Det har nu, vid närmare efterforskningar, visat sig att mormor Lina inte fanns i någon garderob i mina föräldrars hus. Det var inte heller någon av våra mostrar som hade fått hem henne. Och inte hade hon körts till tippen heller.

Lina var född 1857 på Sunnanvik, Skatelöv, och dog 1930. Någon gång, troligen på 1890-talet, togs porträttfotografiet som jag lagt in i min släktdatabas. Men mamma tycker bättre om fotografiet som hängde på väggen i hennes föräldrahem, där Lina är en äldre godmodig dam. Det var den inramade bilden hon letade efter, när släkten var samlad i maj.

Men var höll hon då hus, hela tiden? Var fanns fotografiet som gäckat hela släkten och fått alla att en hel helg gå och rota i garderober hemma hos mamma och pappa? Jo, naturligtvis hade mamma och hennes systrar menat att en så värdefull släktklenod skulle förvaltas av någon som uppskattade den och såg till att förvara den efter bästa omsorg. Någon som såg ett värde i att bevara den för eftervärlden. Fotografiet fanns i mitt källarförråd.

Terror-Tommy i Parken

Publicerad 2007-06-03 12:42:41 i Allmänt

Sverige hade sin Terror-Tommy 1995. Danmark fick sin i går. Och Ekstra Bladet anför lynchmobben mot "skurken" eller "idioten", som de omväxlande kallar honom. Han gör säkrast i att stanna i exil i Sverige under överskådlig tid. Terror-Tommy blev avstängd från att se Djurgårdens matcher i tre år. Finns det något som heter idrottslig asyl?

Förresten - om nu UEFA inte går på domarteamets linje, utan i efterhand dömer att matchen ska färdigspelas? Då räcker det väl att den danske målvakten på onsdag mellanlandar i Stockholm på väg till bortamatchen i Lettland, ställer sig i målet på Råsunda och låter Ljungberg slå bollen förbi honom? Sedan är matchen slut och Sverige har vunnit med 4-3.

När avslöjas bluffen?

Publicerad 2007-06-01 23:09:46 i Samhälle

Den stora njurshowen var en bluff, avslöjade tv-kanalen BNN i kväll. En bit in i programmet visade det sig att "den dödssjuka kvinnan" i själva verket var en skådespelerska, och att de tre deltagarna som tävlade om hennes njure visserligen var njurpatienter, men införstådda med att kanalens tävling egentligen var iscensatt för att få fler att bli organdonatorer.

Nu hoppas vi bara på att fler företeelser den senaste tiden avslöjas som bluffar. Strixproduktionen Ballar av stål kan väl i och för sig nästan redan räknas dit, en PR-kupp för att visa svenska folket att Strix fortfarande kan göra lika smaklös tv som när Aschberg hade pruttmannen och en juckande Fylking i sina program - och dessutom sälja in sig hos SVT.

Förresten, lika bra om Ballar av stål nu inte kommer att sändas. Programnamnet hade varit fullständigt obegripligt för oss sydsvenskar. Ballarna är ju detsamma som skinkorna, alltså den kroppsdel man sitter på och ingen annan. Så vad betyder ballar av stål? Att man har gott sittfläsk?

Men - för att återgå till saker man önskar var bluff.

- Tänk om Sverigedemokraternas främsta företrädare talade ut i tv och sa att hela partiet bara var ett massmedietrick för att peka på hur diskrimineringen slår mot många invandrargrupper i Sverige, och att alla som blivit invalda i på partiets mandat i olika kommunfullmäktigeförsamlingar egentligen är skådespelare som från och med nu kommer att göra allt för att motverka diskriminering, segregering och främlingsfientlighet?

- Tänk om nyheten att Göran Persson skaffat nytt jobb som PR-konsult bara är ett knep för att marknadsföra hans egentliga nya uppdrag? Att han inte alls ska jobba åt den moderaterna närstående reklamfirman JKL, utan att han kommer att åka ut till olika Folkets Hus runt om i landet och i folkbildningens och kulturens tjänst föreläsa om reklamens försåtliga makt över medborgarna?

- Tänk om Linda Rosing avslöjar att allt vi tror oss veta om hennes liv egentligen bara är båg? Ena dan ihop med Fadde, nästa dag slut, tredje dan är det bara han som gäller. Ena dan ska hon bli en vanlig Svensson, nästa dag ska hon göra porrfilm i Spanien, tredje dan ska hon gå i kloster och bli nunna... Medan hon i själva verket hela tiden bara varit en skådespelerska som utgett sig för att vara den massmediala Linda Rosing, fast hon egentligen är en helt normal tvåbarnsmamma som lever ihop med sin man, hämtar och lämnar på dagis, och att bröstimplantaten och de groteska läpparna bara är teaterrekvisita som åker ut när hon kommer hem om kvällarna?

- Tänk om Thomas Di Leva egentligen är från en annan planet?

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela