gemene man

Det är jag som är gemene man

Javisst, herr minister

Publicerad 2008-04-22 16:56:11 i Samhälle

Javisst, herr minister hette en engelsk tv-serie på 1980-talet. En parlamentsledamot hade plötsligt blivit utsedd till minister, och kämpade med departementsrävarna om hur ärendena skulle behandlas. Det var oklart vad man egentligen sysslade med på departementet, vilka frågor man hade hand om. Lika bra det, eftersom det var ett rent fiktivt departement i en komediserie.

Det svenska bostadsdepartementet är också fiktivt. Vi har nämligen inget, och har inte haft sedan 1991. (Den siste bostadsministern, Ulf Lönnqvist, blev sedan landshövding i Blekinge. Och den näst siste, Hans Gustafsson, hade ett förflutet i kommunalpolitiken i först Kallinge och sedan Ronneby, innan han blev civilminister 1973).

Att bostadsfrågorna, som ändå borde betraktas som en hörnsten i välfärdssystemet, saknar ett eget departement och en egen minister får en del egendomliga följder. Riksdagsmannen Jan Lindholm (mp) ställde i januari en interpellation (2007/08:330) till statsrådet Mats Odell, som brukar vara den som har hand om bostadsfrågorna i regeringen. Interpellationen gällde ansvarsfrågor kring mögelskadade bostäder. I debatten i kammaren den 22 februari var det dock miljöminister Andreas Carlgren som besvarade interpellationen, eftersom "arbetet inom regeringen är så fördelat".

I debatten deltog i övrigt de riksdagsledamöter som är insatta i bostadsfrågor, och som sitter i civilutskottet. Och så Carlgren, som vanligtvis har hand om yttre miljöfrågor. Innemiljön saknar minister, eftersom Odell är finansmarknadsminister och bara har hand om hur bostadssektorn ska finansieras (och det är illa nog). Mycket riktigt fick Lindholm inte heller något svar på sin fråga om vem som har ansvaret för de skador som uppkommit till följd av mögeldrabbade bostäder - och vem som har ansvaret överlag för det som rör bostadssektorn.

Nu har Odell fått utredningen om allmännyttans villkor på sitt bord. Den har kommenterats mycket på olika håll, så jag ska inte kommentera den mer här. Min ståndpunkt har jag redogjort för i tidigare inlägg (och i en intervju för Sydöstran 2008-04-07). Tidigare var Mats Odells stående kommentar att han inte ville kommentera utredningen innan den var klar. Nu är den klar. Nu vill han inte kommentera förrän remissinstanserna sagt sitt. När får vi veta vad ministern tycker?

Eller tycker han inget själv? I likhet med huvudfiguren i tv-serien Javisst, herr minister...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela