gemene man

Det är jag som är gemene man

Granen är klädd

Publicerad 2008-11-23 18:43:43 i Allmänt

Nu är granen klädd.

Jo, det är sant. Jag har just klätt en julgran.

Det sägs ju att kunden alltid har rätt, så därför måste man alltid uppfylla kundens önskan. Även om det innebär att man måste klä en julgran den 23 november. Kunden i det här fallet ska hyra fritidslokalen i vårt område nu på tisdag, och eftersom jag är lokalansvarig ringde hon till mig för ett par veckor sedan och bokade. Häromdagen ringde hon igen. Nu frågade hon om vi har julgran.

Det är tydligen ett gäng på hennes arbetsplats som ska ha en liten julfest - den 25 november. Jag hade sett en plastgran borta i Hyresgästföreningens förråd ett par hus från lokalen, och kanske fanns det någon ljusslinga i något skåp också. Så jag sa javisst, det är klart att det finns julgran. Från början hade jag bara tänkt ställa ner granen och låta dem klä den bäst de ville. Men så hittade jag ett par ljusslingor, och tänkte att jag ju måste testa så att de fungerar. Så jag satte dem i granen. Så hittade jag en kartong med kulor, bjällror, glitter och änglahår, och hängde dit det också. Till sist var granen klädd.

Nu vet jag inte om jag orkar göra om det samma med min egen julgran när det blir dags om sådär en månad. Jag får väl gå ner i lokalen om jag vill titta på gran.

Julgranen i Blasius fritidslokal, årgång 2008.

Lennon förlåten - liksom Galilei

Publicerad 2008-11-23 15:30:15 i Samhälle

Det går undan för den katolska kyrkan. För Galilei tog det 360 år att bli förlåten. I John Lennons fall räckte det med drygt 40 år.

Därmed är det nu fritt fram för världens alla katoliker att börja lyssna på Beatles och för första gången upptäcka denna låtskatt.

(Nej visst, nej. Det är bara lutheraner som är så fyrkantiga att de lyder påbud från överheten. Katoliker struntar i det...)

Är sd på frammarsch?

Publicerad 2008-11-17 00:33:09 i Samhälle

I senaste Sifoundersökningen, som publicerades på söndagen, fick Sverigedemokraterna 4,2 procent och blev därmed lika stora som kristdemokraterna - strax ovanför fyraprocentspärren. I Skåne och Blekinge är det i och för sig ingen nyhet, här fick sd sitt kommunala genombrott i senaste valet.

Jag vill gärna tro gott om människor. Därför vill jag gärna tro att sd hade varit det mycket marginella parti det rättmätigen skulle vara, om bara alla förstod vad de står för. Sd gör skillnad på människor utifrån grumliga idéer om ursprung. I all sin retorik återkommer de till sitt resonemang kring "vi och dem". De är ett populistiskt parti som hela tiden är ute efter att finna syndabockar - och det är invandrarna som de utsett till "syndabockarna" för alla samhällsproblem. Man behöver inte lyssna länge på en sverigepartist i en debatt för att höra det.

Den viktigaste boken som Stieg Larsson hann skriva var inte Millennieserien, utan den han skrev tillsammans med Mikael Ekman: Sverigedemokraterna - Den nationella rörelsen. Han var också medförfattare till Sverigedemokraterna från insidan av Richard Slätt. Med all önskvärd tydlighet framgår att sd har sin grund i nazistiska organisationer. Bara det borde vara tillräckligt för att inte en enda vettig människa skulle ge dem sin röst. Att sedan alla nya partier i sin expansionsfas drar till sig allsköns virrpannor (se exemplet Ny Demokrati) är en annan sak.

Som sagt, jag tror i grunden gott om människor. Då borde sd på sin höjd locka 0,1 procent av väljarna - om väljarna bara fick reda på vad partiet står för.

Fel i fildebatten?

Publicerad 2008-11-12 07:42:29 i Samhälle

Debatten om fildelning är behäftad med ett grundläggande fel. Allt fokuseras på de som laddar ner. Men det är ju de som laddar upp som är de största bovarna.

Om jag köper en cd, och gör den tillgänglig inte bara för min kompis genom en enstaka kopia, utan för miljontals musiklyssnare världen över, begår jag ett avtalsbrott mot de som framställt cd:n. När detta sker i stor, närmast industriell skala, är det förstås mot de aktörerna man ska sätta in åtgärderna. (Ursprunget behöver förstås inte vara en cd, utan kan lika gärna vara licensierade musikfiler från början. Principen är densamma om de görs tillgängliga för flera genom olovligt förfarande.)

Det förvånar mig att den aspekten aldrig tas upp i debatten. Alla som laddar ner olovligt uppladdade filer från Internet begår förstås en brottslig handling, men de som laddar upp är de stora förbrytarna.


Länkar:
Aftonbladet - Ny lag ska kväsa fildelning
Aftonbladet - Professor Marianne Levin sågar "IPRED-lagen"

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela