gemene man

Det är jag som är gemene man

Hifi-wiki för Farbror Barbro

Publicerad 2008-10-17 16:00:44 i Samhälle

En wiki är en webbaserad uppslagsbok som fylls på och uppdateras av läsarna själva. Nu ska världens alla audiofiler få en genväg till det perfekta ljudet, alltså en egen wiki, uppger Ny Teknik. Är Farbror Barbro underrättad?

Gud har hajat

Publicerad 2008-10-13 13:33:49 i Samhälle

Man har upptäckt ett fall av jungfrufödsel bland hajar. Det uppgav flera medier i helgen, bland andra SvD.

Det är spännande. Kan vi nu få höra de kristnas förklaring? Är den aktuella hajhonan den nya Jungfru Maria? Gick Den Helige Ande fel den här gången?

Eller så är det Gud som har funderat ett tag, och tyckt att det inte gick något vidare förra gången. "Det funkade inte så bra att vara människa. Jag får börja med något enklare projekt. Jag låter mig födas som haj i stället. Broskfiskarna är, jämförelsevis, lättare att frälsa än de själviska människorna." Gud har hajat.

Frågan är vad de vise männen hade med sig för gåvor. Guld, rökelse och myrra lär inte ha varit så eftertraktat i hajvärlden. Jag gissar på torsk, krabba och bläckfisk. Tyvärr överlevde inte den obefläckat avlade hajungen, så experimentet måste upprepas för att det ska gå så långt att undervattensvärlden ska få uppleva några riktiga underverk - som till exempel att bota lama hajar, eller att gå på vattnet.

Svartfenad haj (ej den i artikeln omnämnda obefläckat avlade).

Hemliga gångar

Publicerad 2008-10-08 09:48:04 i Samhälle

Hemlig entré?

Det är spännande att gå och handla i Ronneby centrum. Extra spännande har det blivit för den som är i stan på tillfälligt besök och inte känner till omgivningarna riktigt. Rätt som det är, dyker det upp en dörr som man kan gå in genom. Men vart? Är det en hemlig gång? För säkerhets skull har någon handtextat skyltar där det står "Entré", så att man ska våga gå in.

Svaret är, att detta är entrén från Kungsgatan till den nya gallerian Diamanten. Alltså en ingång direkt till övre plan, vilket möjliggör att gallerian blir en genomgång för den som vill ta sig från torget till Willys gathörn. Det är bra. Men vilken tillfällig besökare vågar sig på att gå in, så länge det bara står "Entré" utan att tala om vart? Jag förutsätter att det inom kort kommer upp en tjusig skylt över entrédörrarna, där det står "Diamanten" eller något annat upplysande.

Kanelbullens dag

Publicerad 2008-10-06 17:04:28 i Allmänt

Kanelbulle
Jag är lite långsam, jag vet. Hamnade väl i bullkoma i lördags när det var kanelbullens dag, och har därför inte bloggat om fenomenet förrän i dag, två dagar för sent.

Det är klart att jag fattar. Jag fattar att Kanelbullens dag är ett kommersiellt påfund av bagerinäringen för att vi ska köpa mer bullar av dem. De flesta nu för tiden köper nämligen sina bullar på Konsum eller på bageri, eller går ut på kondis och äter. (Säger man fortfarande kondis förresten? Konditori? Eller finns det snart bara coffeeshops kvar?)

Och skulle det nu vara någon som bakade kanelbullar hemma i lördags, så var det någon som tjänade på det också. En dag till om året, förutom till jul, köps det något mer vetemjöl än resten av året. Handlaren sålde möjligen mjöl igen.

Men ändå. Även om nu Kanelbullens dag bara är ett kommersiellt jippo. Vad är det för fel på Kardemummabullen? När har den sin dag? Mazarinen? Så här års borde Äppelkakan ha sin dag också.

I lördags var det två år sedan min farmor gick bort. Det kommer jag ihåg, för barnbarnsbarnen kommenterade att det var extra synd att hon dog just när det var kanelbullens dag. Nu var det i och för sig inte kanelbullar som var farmors specialitet. Hon gjorde oftast bullar med vaniljsocker i, och inte kanel. Den 23 februari var farmors födelsedag. Den dagen utlyser jag härmed till vaniljbullens dag. Och den är helt okommersiell.

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela