gemene man

Det är jag som är gemene man

Kycklingarnas sammansvärjning

Publicerad 2009-03-31 17:22:38 i Samhälle

Det finns många teorier om hur glasbitarna kommer in i Kronfågels kyckling. En sabotör, flera sabotörer i nätverk, eller oberoende sabotörer som inspireras av varandra. Men ingen har tänkt på det mest enkla: Att det är kycklingarna själva som äter glas, för att hämnas på oss. Vi har att göra med Kycklingarnas Sammansvärjning!

Pirate Bay blåser landets släktforskare

Publicerad 2009-03-28 13:49:20 i Släkten är bäst

Vid något tidigare tillfälle här på bloggen har jag berört det här med illegal fildelning. Alltså att man ger andra personer åtkomst åt upphovsrättsskyddat material utan att ha upphovsmannens eller rättighetsinnehavarens tillåtelse därtill.

Jag har då också påpekat att det inte bara drabbar de redan rika som Madonna och Bruce Springsteen. Nu, äntligen uppmärksammas att det också slår hårt mot en grupp som jag själv tillhör - landets släktforskare! Peter Pettersson som skriver Prylbloggen på Aftonbladet har nu gjort ett inlägg om att Sveriges Släktforskarförbund förlorat mer än 14 miljoner på att deras (våra, för jag är ju själv medlem i flera av förbundets medlemsföreningar) cd-skivor piratkopierats.

Det är spridningen som gör det här till en stor sak. Det är en sak om någon släktforskare lånar ut sin cd med t.ex. Sveriges Dödbok 1947-2006 till sin kompis, som gör en kopia på sin hårddisk. Några kan nog tycka att det är illa nog. Men det är ändå en västanfläkt jämför med den spridning materialet får via Pirate Bay och andra fildelningssajter.

Jag skulle kunna räkna upp många andra ideella släktforskarföreningar som valt att sälja databaser på cd, och förlorat stora pengar på grund av fildelning. Jag känner nämligen till flera fall. Men jag avstår, eftersom jag givetvis hellre vill att de som är intresserade av innehållet visar respekt för det stora frivilliga arbete som lagts ner av föreningarnas medlemmar, och betalar de hundralappar föreningarna begär. Det är pengar som dessa ideella föreningar så väl behöver, det vet jag också av egen erfarenhet.

Låt våfflan vara våffla!

Publicerad 2009-03-24 23:23:32 i Allmänt

Våfflor med sylt och grädde. Våfflor, helt enkelt.
I morgon är det våffeldagen. Är det nästa dag på väg att kommersialiseras? På senare år har det börjat att vid den här tiden dyka upp recept på allt mer fantasifulla skapelser baserade på våfflor. Chilivåfflor, Medelhavsvåfflor (med tomat, parmesan och parmaskinka!), chokladvåfflor, fullkornsvåfflor...

Så här är det: Våfflor är våfflor med sylt och grädde. Lätt som en plätt! Måste man krångla till allting? Vem har bett om våfflor med lax, dill och creme fraiche? Handlarna som får sälja en massa extra våffeltillbehör?

Som rumpnissarna skulle ha sagt: Våfflo' gör di på dette viset? Nej, låt våfflan vara våffla!

Västgötaklimax i Blekinge

Publicerad 2009-03-16 10:10:39 i Samhälle

En väsentlig del av det svenska celebritariatet har besökt Blekinge de gångna veckorna. Först var det Magnus Uggla som sökte artister till sin revy (premiär i SVT1 nu på lördag 21/3). Sedan kom Aschberg och Fylking invandrande under sin fotvandring från Ystad till Haparanda. I går kväll var det dags för den stort uppslagna premiärsändningen från Ronneby torg. Det har annonserats i rikstidningar, affischerats på stan och skrivits artiklar i lokalpressen i något som kanske är Viasats minsta kanal TV8:s största marknadsföringskampanj någonsin.

Men trots att hela promenaden går längs östra sidan av Sverige, blev den förannonserade direktsändningen ett riktigt västgötaklimax. Efter tio minuter fick vi, ett hundratal församlade som hållit värmen genom att provapplådera på Gert Fylkings kommandon, beskedet att direktsändningen måste avblåsas av tekniska skäl. Robert Aschberg tog om hela programmet från början, man hade hastigt fått kasta om i TV8:s tablå och utsändningen från Ronneby hade flyttats till en annan slot. Snopet för tv-tittarna som fick se en engelsk serie utan något besked om när det så haussade premiärprogrammet egentligen skulle börja.

TV8:s mobila studio för Ystad-Haparanda, på Ronneby torg den 15 mars 2009

Aschberg har på sin blogg hängt ut den skyldige: En parabolantenn som gick i strejk precis innan direktsändningen skulle gå igång. Programmet lär så småningom kunna gå att se på TV8:s hemsida, och på några repristider.

Nu fortsätter promenaden. På Mustaschkampens sida visas en bild av hur vandrarna gav sig iväg från Ronneby torg klockan 7 i morse. Nästa söndag sänder de direkt från Kalmar. Ett litet tips då är att kolla parabolerna före sändningen...

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela