gemene man

Det är jag som är gemene man

Eld och lågor bland nässlorna

Publicerad 2010-07-03 23:46:18 i Släkten är bäst

Temat för årets nässelfrossa i Olofström är ”eld och lågor”. Och eftersom Blekinge Släktforskarförening är fylld av eldsjälar som brinner för släktforskningen, vore väl ingenting naturligare än att vi också fanns på plats mitt i den sjudande nässelsoppan. Nässelfrossan är en kulturfestival som varar i en hel vecka med arrangemang runt om i kommunen. På lördagen bemannade Blekinge Släktforskarförening bibliotekets Harry Martinsonrum med syftet att sprida släktforskningens låga till nyfikna besökare.

En intresserad skara sökte sig in i bibliotekets svalka på årets hittills varmaste dag. Precis utanför dörren till salen hade Alvar Ahl ställt upp ett bokbord med det som föreningen har att saluföra. Hans Rosenlund inledde med ett föredrag om släktforskningens grunder, och tillsammans med undertecknad hjälpte han därefter besökarna tillrätta bland husförhörslängder och födelseböcker.

Någon upptäckte att föräldrarna till en ana i själva verket var helt andra än de förmodade. Det är bra när sådant upptäcks i tid – Hans kunde från sin egen gryende forskning ge exempel på motsatsen, när man forskat vidare i flera generationer innan man upptäcker att förutsättningarna varit helt felaktiga och en massa framvaskade namn egentligen inte alls hör till den egna släkten. Som Alvar fyndigt uttryckte saken, ”fortsätter man forska framåt från en felaktig ana, upptäcker man till slut att man själv inte finns”.

Men visst fanns våra besökare, och de fann vad de skulle i de gamla längderna. Snart hade alla fått hjälp med sina frågor, och kunde fulla av iver åka hem för att fortsätta på de nya trådar vi nystat upp åt dem. Om någon hade tänkt sig en lat och sysslolös semester – så grusade vi deras planer. Så är det, när man brinner för släktforskning.

Hans Rosenlund ger tips till intresserad besökare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela