gemene man

Det är jag som är gemene man

Bertil på banan

Publicerad 2021-06-27 11:32:32 i Släkten är bäst

En Karlshamnsprofil var Bertil Gustavsson. Han älskade sin stad, kände allt och alla, var ett med Karlshamn och karlshamnarna. Denne råstarke, klurige hantverkarsjäl mejslad ur det småländska urberget, hur hamnade han i Karlshamn?
 
Bertil, ungdomsfotografi.
 
Bertil föddes 1922 i Skatelövs socken i Småland. När han var 14 år kom familjen till Torp Storegård där fadern Karl Magni blev statare på det stora jordbruket och modern Jenny förväntades arbeta som mjölkerska och allehanda andra sysslor som del i makens naturalön. Så småningom upphörde statsystemet och föräldrarna kunde överta torpet Persborg efter Karl Magnis bror och bli egenbrukare. Bertil och hans fem syskon följde med. Här bodde han kvar fram till giftermålet 1951 med Berta som var dotter till charkuteristen Teodor Samuelsson i Grimslöv. Bertil och Berta flyttade ihop i ett hus i Grimslövs stationssamhälle.
 
Bertil hade börjat sitt yrkesliv som banarbetare vid Karlshamn-Vislanda järnväg. Efter några år vid järnvägen i Grimslöv flyttade han 1967 till Karlshamn och fortsatte inom SJ fram till pensionen. Paret flyttade in i en bostadsrättslägenhet på Ställverksvägen ovanför backen bakom gamla lasarettet (nuvarande polisstationen).
 
Föräldrahemmet Persborg uppe i småländska Skatelöv blev så småningom tomt då Karl Magni och Jenny flyttade till Grimslövs pensionärshem. Då fortsatte Bertil och hans syskon att ha kvar torpet, det blev Bertils och Bertas smultronställe även om de andra syskonen också ofta tillbringade helger och högtider där. Särskilt midsomrarna firade alla syskonen med familjer på Persborg i flera år. Bertil och Berta tyckte om sina syskonbarn, och syskonbarnen tyckte om dem, men några egna barn fick de aldrig.
 
Persborg, Skatelöv, cirka 1985. Foto: Bertil Gustavsson.
 
Efter flytten till Karlshamn blev Bertil alltså inbiten karlshamnare och intresserad av stadens lokalhistoria och av att följa dess fotbollsstolthet IFK Karlshamn. Östersjöfestivalen blev en årlig passion där han gärna gick runt och tittade på folkvimlet och träffade bekanta. Berta engagerade sig i Föreningen Norden och ställde gärna upp för sina syskonbarn.
 
Karikatyrteckningen som Bertil fick av arbetskamraterna när han gick i pension.
 
När Bertil så småningom gick i pension fick han en karikatyrteckning av arbetskamraterna. Nu blev det ännu mer tid att tillbringa på Persborg. Bertil var kunnig inom konsthantverk, i logen på Persborg tillverkade han halmbockar och annan halmkonst som han gav bort till släktingar eller sålde vid hantverksutställningen i Torsåsby café.
 
Bertil med halmen i logen på Persborg.
 
Genom Bertils långa tjänstgöring i SJ åtnjöt paret fria resor livet ut på statens järnvägar, något de gärna använde sig av för att åka till syskonbarnen eller till de svenska fjällen. Bertils pensionärstid blev lycklig, men förmörkades på slutet av parkinsons sjukdom. Den 23 juni 2003 dog min morbror Bertil Gustavsson på Blekingesjukhuset i Karlshamn, 81 år gammal. Berta blev lämnad ensam de sista åren och gick ur tiden den 18 mars 2012 vid 86 års ålder.
 
Bertil och Berta. De blev en del av Karlshamn och Karlshamn blev en del av dem. Men också Persborg, Torp, Skatelöv. Till midsommar, allhelgonahelg, påsk. I minnet hos syskon och syskonbarn och alla som de tog sig an och gav sitt stöd.

Berta med vattenkannan på Persborg. Foto: Bertil Gustavsson
 
 

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela