gemene man

Det är jag som är gemene man

Vem vill sänka hyran?

Publicerad 2008-04-30 16:53:00 i Samhälle

Nu har jag haft ett möte med riksdagsmannen Jan Lindholm (mp), som jag omnämnt i ett tidigare inlägg här på bloggen. Mötet, som anordnats av Astma- och allergiföreningen, handlade mest om innemiljön och sjuka hus - vem har ansvaret när t.ex. en allergisk hyresgäst inte kan bo kvar på grund av fel i lägenheten, och vems försäkring ska täcka? (Läs mer om detta i Lindholms interpellation som länkas till i det tidigare inlägget).

Men vi kom också in på de aktuella bostadspolitiska frågorna om ägarlägenheter och utredningen om allmännyttan. Och det är som Lindholm mycket riktigt påpekar: Vilka hyresvärdar kommer att sänka hyran? Ja, han frågade oss i Hyresgästföreningen, men vi har inte heller något bra svar.

Tanken är ju nämligen att hyran ska få höjas i attraktiva områden, med cirka 5 procent om året (utöver vad som förhandlas fram utifrån andra kostnadsökningar). Detta kallar utredaren för ett efterfrågepåslag. Man menar då också att hyran på motsvarande sätt kommer att sänkas i oattraktiva områden, så att det liksom jämnar ut sig.

Men då har man inte tänkt på att det inte är samma bostadsbolag som kommer i åtnjutande av högre hyresuttag. För, som Lindholm sa, fastighetsägaren på Östermalm som kan höja sina hyror kommer inte att skicka över några pengar till ett bostadsbolag i Jokkmokk, för att de ska kunna sänka sina. Till och med inom samma kommun kan det vara olika bolag som har de "attraktiva" husen i centrum och de "oattraktiva" i ytterområdena.

Ingen som idag bor i en lägenhet kommer att få sänkt hyra till följd av efterfrågestyrd hyra. För varför skulle en fastighetsägare sänka hyran i en uthyrd lägenhet? Där finns ju redan en hyresgäst som betalar en viss hyra. Sänkningar skulle bara inträffa i helt outhyrda bestånd, men sådant är möjligt redan i nuvarande system, och har inget samband med att hyran skulle få höjas i andra områden.

Så vi kunde inte komma på något bra svar. Finns det hyresvärdar som vill sänka hyran? Det enda vi är säkra på, är att det finns hyresgäster som inte vill ha höjd hyra!

Kommentarer

Postat av: Linn

Publicerad 2008-05-08 12:43:41

En aktuell diskussion, och jag håller med dig! Det var mig ett märkligt resonemang!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela