gemene man

Det är jag som är gemene man

Tjugondag Knut

Publicerad 2008-01-13 22:58:14 i Allmänt

Tjugondag Knut. Jodå, jag har också städat ut julen i dag. Den praktiska plastgranen är tömd på sina utsmyckningar och nedpackad i en kartong igen. Annat var det förr.

Jag hörde folklivsforskaren Ebbe Schön på tv i förmiddags. Han trodde att traditionen med tjugondag Knut var på väg att dö ut. Den firas inte längre i hemmen, utan har tagits över av föreningar och köpmän. Seden med julgransplundring upprätthålls numera bara som barnkalas i Folkets Hus och andra föreningslokaler, eller mer kommersiella jippon för barn och deras betalande föräldrar.

När jag var barn, firade vi tjugondag Knut ordentligt. I hemmet. Med julgransplundring. Stora delar av släkten och grannarna runt omkring var inbjudna till oss. Alla ömtåliga kulor var redan borttagna från julgranen, och diverse chokladprydnader var upphängda i deras ställe. Våra egenhändigt flätade pappershjärtan var fyllda med godis. En efter en fick sedan alla - stora och små - ta på sig en bindel för ögonen, snurras några varv, utrustas med en pinne, och försöka peka på granen.

Det var inte lätt. Det kunde lika gärna bli så att man pekade på grannen. Inte nog med att den pekande och bindelprydde var vimmelkantig efter snurrandet. Man kunde inte heller vara säker på att granen stod kvar där den hade stått när man senast såg någonting. Det var ganska troligt att någon sprungit iväg med granen, till ett annat hörn i rummet eller ut i hallen. Det gällde ändå att med pinnen lyckas peka på något ätbart i julgranen. Efteråt fanns inte ett barr kvar på granen, men däremot överallt i huset. Alla - stora som små - hade hejdlöst roligt. Det vi barn tyckte var roligast, var att se de vuxna leka.

Därför vore det synd om traditionen dog ut. Börja fira tjugondag Knut i hemmen igen! Gör en ceremoni av att städa ut julen! Bjud in grannen och kasta ut granen! Sedan går ni in till grannen och kastar ut hans gran, och så vidare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela