gemene man

Det är jag som är gemene man

Att bo rätt

Publicerad 2010-08-24 11:55:55 i Samhälle

Jag besvarade just en forskningsenkät som i första hand innehåller frågor inför riksdagsvalet. Men en fråga (tänkt som bakgrundsvariabel?) handlade om boende: "Om du skulle beskriva ditt nuvarande hem, vilken beskrivning skulle då passa bäst?"

Alternativen var till exempel arbetarhem, tjänstemannahem eller företagarhem. Man kunde dessutom skriva till en egen kommentar, så det gjorde jag:

"Om det är upplåtelseformen som avses, så ser jag en vision där det är lika naturligt för tjänstemän, högre tjänstemän och företagare att bo i hyresrätt, som det är för arbetare, ungdomar och pensionärer. Att vara hyresgäst ska inte vara stigmatiserande i samhället. För det krävs en aktiv upprustning av bostadsområdena och ett bekämpande av försök att införa marknadshyror som i förlängningen skulle leda till 'social housing'."

För några år sedan hörde jag ett föredrag av Lennart Ljungberg, som då var vd i Hällefors Bostads AB. På många sätt en visionär bostadsföretags-vd, och dessutom en inspirerande talare, sprungen ur teatervärlden som han är. Han är göteborgare sedan födseln, och beskrev sin uppväxt i hyreshusen med svale mot gården, där hög och låg bodde sida vid sida på den tiden, 1950- och 60-tal. Sedan hände något, det blev mer attraktivt att bo i villa och på 1970-talet blev idealet att flytta från hyresrätten till villakvarteren så fort de ekonomiska villkoren tillät.

Nu har vi nått dithän att många av de stora bostadsområden som byggdes på den tiden har fått extremt dåligt rykte. Det måste vara dags att ändra på det. Det är dags att göra hyresrätten attraktiv igen. För stunden är hotet om marknadshyra avvärjt (genom Hyresgästföreningens, Sabos och Fastighetsägarnas uppvaktande av "vykortsministern" Mats Odell och kraftfulla agerande mot Michaël Kochs enmansutredning). Vi riskerar inte att hyresrätten blir reserverad för de allra fattigaste och därmed socialt utpekande.

Men det där andra då? Det gäller att förnya hyresrätten, förädla den så att den åter blir attraktiv för alla samhällsklasser. Utbyggd service, förskönade områden - och där återkommer Lennart Ljungbergs idéer. Under sin tid på Hällefors Bostads AB såg han värdet av vackra omgivningar även för hyresgäster. Som Lennart sa: Redan i våra allra första allmännyttiga bostäder - grottorna för 20-30 000 år sedan - smyckade de boende sin bostadsmiljö med grottmålningar på väggarna. Det måste vara fint där man bor.

Med blandade människor i kåkarna ökar integrationen i samhället, på alla plan. Sedan kan det finnas andra skillnader mellan arbetarhem, tjänstemannahem och direktörshem. Men själva upplåtelseformen ska inte kunna användas för att skilja dem åt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela