gemene man

Det är jag som är gemene man

Socialdepartementet - ett diversedepartement?

Publicerad 2010-10-06 00:08:11 i Samhälle

Nej, det blev inget inrikesdepartement eller civildepartement som några hade gissat. Men det blev en civilminister, tillika bostadsminister. En bostadsminister som redan från början vet om att han är det, var efterlängtat. Mats Odell (KD) var ju i första hand finansmarknadsminister, men hade också ansvaret för bostadsfrågor i den gamla regeringen. Då låg bostadsfrågorna i finansdepartementet, vilket avspeglade vilken typ av fokus som bostadspolitiken gavs.

För första gången finns det nu en civilminister som inte är departementschef över ett civildepartement. Stefan Attefall (KD) ingår i Socialdepartementet, vilket kan synas märkligt. Historiskt finns det dock en koppling, det gamla civildepartementet (1840-1920) delades upp i bland annat ett eget socialdepartement när arbetsområdena blev för många. När civildepartementet sedan återkom 1950, var det som ett diversedepartement som behandlade frågor som "blivit över", som kommunfrågor, länsstyrelserna, ungdomsfrågor, konsumentfrågor. Det kallades under några år också kommundepartementet eller inrikesdepartementet.

I Attefalls uppgifter som civilminister ingår en del frågor som nu bryts ut ur finansdepartementet: Länsstyrelsernas arbete, frågor som rör offentlig upphandling samt stöd till trossamfunden.

Det är ingen hemlighet att Hyresgästföreningen gärna hade sett ett återinrättat bostadsdepartement som skulle samla många av de frågor som rör samhällsplanering, byggande och bostäder. I stort sett de uppgifter som på statlig nivå ligger hos Boverket alltså. Att det nu blir en bostadsminister kan vara ett steg framåt, beroende på vad som läggs i Attefalls portfölj.

Men placeringen i Socialdepartementet verkar som sagt lite underlig. Är man konspiratoriskt lagd kan man dra kopplingen till att regeringen främst sätter bostadsförsörjningsfrågan i samband med så kallad social housing - att staten bara har ansvar för bostadsförsörjningen för de individer som inte själva klarar att köpa sig ett boende. Ett något mer välvilligt argument (som jag fick i den diskussion jag hade på Twitter om saken tidigare ikväll) är att bekämpningen av hemlöshet är en stor socialpolitisk fråga. Och visst, sakerna hänger ihop, men det gör mycket annat också. Arbetsmarknadspolitiken till exempel, folk måste kunna flytta dit där jobben finns. Och näringspolitiken, det krävs tillväxt på fler orter i landet än i storstäderna för att jämna ut trycket på bostäder.

Så frågan kvarstår - varför göra socialdepartementet till ett diversedepartement? En enkel förklaring är denna: Fredrik Reinfeldt vill samla alla kristdemokratiska ministrar på samma ställe. Så vet han var han har dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela