gemene man

Det är jag som är gemene man

Nya löften i elfte timmen

Publicerad 2010-09-07 00:28:03 i Samhälle

SVT har ikväll sjösatt sitt nya satirprogram "Elfte timmen". Jag ska avhålla mig från att recensera i just den här bloggartikeln, kanske kommer det ett utlåtande efter att jag sett några fler avsnitt.

Men programmets titel är välfunnen. I just valrörelsens elfte timme ser vi en tilltagande flod av löften från de två politiska blocken. Visst är det konstigt? Som om partierna, eller deras PR-strateger, tror att väljarna måste köpas med rena privatekonomiska plånboksfrågor som kommer att ge utslag inom det närmaste budgetåret.

De som konstruerat de stora tidningarnas och SVT:s olika partitester på nätet verkar även de tro att politiken kan reduceras till enkla frågor. De har valt ut ett antal frågor (en del rena "snackisar" som knappast är avgörande för någons partival men som råkat segla upp i debatten just i år) och matchar på så vis ihop den testande med "rätt" parti.

Men valet är inte en folkomröstning om 50 enskilda frågor. Att regera handlar om så mycket mer än att uppfylla ett antal vallöften. Det handlar till stor del också om att kunna reagera utifrån oväntade händelser under de kommande fyra åren, och därvid handla på ett sätt som i många fall kommer att få konsekvenser under åtskilligt längre tid framöver. För väljaren gäller det att på bästa sätt försäkra sig om att sådana beslut kommer att fattas på det sätt som man själv kommer att önska. Då räcker det inte med att se vilket parti som lovat flest hundralappar i plånboken.

Faktum är att de flesta väljare också röstar ideologiskt, åtminstone är det vad de själva säger. Partierna borde därför ha mycket att vinna på att mer beskriva de ideologiska skillnaderna emellan sig. De måste beskriva sin vision om samhället. Annars får man lätt intrycket att det bara finns en enda vision, och att partierna (eller blocken) tävlar om att vara bäst på att uppfylla den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela