gemene man

Det är jag som är gemene man

Nytt läge

Publicerad 2010-09-20 11:06:56 i Samhälle

Nytt läge, som det brukar stå i fastighetsmäklarnas annonser. Våra hyreshus står kvar där de står. Men för många av hyresgästerna kan det bli nytt läge efter gårdagens val.

Ett läge där allt fler hyresrätter omvandlas till bostadsrätter, åtminstone i de områden där det är som mest attraktivt att bo. Följden kan bli ökad segregering, i första hand av ekonomisk natur: De som har råd bor centralt, ju fattigare man är desto mer perifert får man bo.

Efter valet är det parlamentariska läget lite oklart just nu. Men troligen kommer de fyra borgerliga allianspartierna att regera vidare på något sätt. Centern och Kristdemokraterna är försvagade och kan komma att få färre ministerposter. Redan nu spekulerar Expressen i att finansmarknadsminister Mats Odell, med ansvar för bostadsfrågorna, får gå. Dels är han 63 år, dels kan det tänkas att departementschef Anders Borg vill ha en partivän som co-driver på finansdepartementet.

Hur kommer det i så fall att påverka bostadspolitiken? Troligen inte mycket. Den utlagda vägen ligger fast. Man kommer att fortsätta enligt bland annat det förslag som trepartssamarbetet mellan Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna lagt fram när det gäller allmännyttans ställning. Det är redan beslutat och regeringen vill inte riva upp det. Utförsäljningen av allmännyttan kommer att fortsätta i kommunerna. Det kommer att vara lika enkelt som förut att ombilda till bostadsrätt, dessutom kommer troligen byggandet av ägarlägenheter att ta fart nu när marknaden kan se att alliansen fått fyra fortsatta år. Det kommer att bli enklare regler för att hyra ut i andra hand, vilket öppnar upp för en mängd oerfarna mikrovärdar.

Som Barbro Engman skriver idag, risken är att allt detta tillsammans leder samhället mot en ännu större tudelning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela