gemene man

Det är jag som är gemene man

Grenar på det högerextremistiska trädet

Publicerad 2011-07-27 23:34:11 i Samhälle

Efter de fruktansvärda terrordåden i Norge är det många som i artiklar, i bloggar och på Twitter lyft fram de likheter som finns mellan idéerna i terroristens "manifest" och de idéer som framförs av olika representanter för till exempel de svenska Sverigedemokraterna. Bland andra har tidskriften Expo samlat citat från ledande Sverigedemokrater där de uttrycker sina beskrivningar av samma världsbild som attentatsmannen. Bloggaren Jinge har påpekat parallellerna mellan terroristattacken och de tankefigurer som förekommer i Jimmie Åkessons (SD) debattartikel i Aftonbladet 2009. Själv har jag hittills inte haft tid eller ork att skriva något här på bloggen i ämnet, men gjort en del inlägg på Twitter med samma innebörd.

Några tycker att det är att utnyttja en hemsk händelse för "egna politiska syften". I gårdagens Aktuellt i SVT fick Jimmie Åkesson säga att man inte ska "göra politik" av terrordåden. (Samma sak skriver Robert Stenkvist (SD) på SVT Debatt).

Men det handlar inte om några egna politiska syften. Det handlar om en helt naturlig reaktion, att försöka hitta sätt att förstå och förklara de mekanismer som lett fram till terrorattentaten. Det är uppenbart att samma tankegods går att finna hos terroristen som hos både ljusskygga debattörer på högerextrema sajter som Politiskt Inkorrekt, och mer "rumsrena" rasister med politisk fasad inom riksdagspartiet Sverigedemokraterna. Enskilda Sverigedemokrater har även efter dåden haft svårt att hålla fingrarna i styr. Ulf Bjereld har på sin blogg noterat ett antal uttalanden av ledande Sverigedemokrater som inte precis är ägnade att fjärma partiet från terroristens tankevärld.

Det är inte Sverigedemokraterna som politiskt parti som behöver belysas och bekämpas i första hand, utan hela den miljö av främlingsfientliga och islamhatande tankar som utgjorde grogrund för terrordåden. Tankar och idéer som möjligen kan oss att förstå terroristens världsbild. På olika nätforum finns det debattörer, oavsett om de är Sverigedemokrater eller inte, som drivs av en starkt vriden världsuppfattning. När dessa debattörer dessutom råkar gå att identifiera som riksdagsledamöter eller andra ledande företrädare för ett, låt vara marginellt, riksdagsparti, är det förstås av högsta intresse. Alla grenar på det högerextremistiska trädet bör granskas. Det handlar inte om att plocka politiska poäng på en hemsk händelse. Det handlar om att mitt i all sorg och förtvivlan ändå försöka förstå.

En sak till: Tänd gärna ljus, delta gärna i tyst minut. Men det finns också två andra sätt att hedra offren för terrordåden: Stöd Expo genom att teckna en prenumeration. Och ta i din egen vardag debatten med Sverigedemokrater och deras sympatisörer, låt aldrig främlingsfientliga uttalanden stå oemotsagda.

För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna är rasister.

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela