gemene man

Det är jag som är gemene man

I döda släktingars sällskap

Publicerad 2008-07-24 17:52:19 i Släkten är bäst

Dagens avklarade semesterprojekt: En tur till Stokkemarke på Lolland. Nu sitter jag i Roskilde, just tillbakakommen efter en utflykt för att söka efter Bengta.

Bengta lär förstås inte vara i livet, men jag har ingen aning om när hon dog. Men jag har skäl att tro att hon dog i Stokkemarke. Hon föddes 1869 och var syster till min farmors far. Bara sexton år gammal reste hon första gången från Göinge till Danmark. Hon återkom till föräldrahemmet efter ett halvår, men flyttade hit för gott 1890. Hon gifte sig då med Anton Hagberg, som var född i Jylland men flyttat till Lolland för att arbeta. Anton var kreatursskötare, Bengta mjölkerska.

Anton och Bengta fick åtminstone sju barn, två av dem dog i späd ålder. Några har haft kontakt med släkten i Sverige långt in på 1960-talet, och ett barnbarn utbyter än idag julkort med min pappas kusin. Med hjälp av Dansk Demografisk Database och Statens Arkivers Arkivalieronline har jag hittat födelsedatum för alla barnen, vigseldatum för några av dem, och - framför allt - att det mesta kretsade kring Stokkemarke. Fram till senaste utlagda folkräkningen, 1921, bor Bengta och Anton kvar i Stokkemarke.

Det var anledningen till min utflykt till Stokkemarke. Jag vandrade kyrkogårdsgångarna fram och tillbaka och sökte efter namnet Hagberg. En kyrkogårdsarbetare som jag först frågade gjorde klart på knagglig tyska att han inte begrep danska. Men sedan träffade jag ett par församlingsanställda som hjälpte mig. De hade aldrig hört talas om någon med namnet Hagberg, men jag fick följa med in på pastorsexpeditionen och de sökte i gravlängderna åt mig. Sognepræsten själv var på ferie, annars hade han kanske vetat. Och alla kyrkböcker från den tiden är förstås lämnade till Rigsarkivet.

Tyvärr blev det ingen träff den här gången. Det hade jag väl inte riktigt förväntat mig heller, men jag ville gärna se kyrkan och byn där min farmors faster bott den största delen av sitt liv. Jag får hoppas på svar på brevet jag skickat till Bengtas barnbarn, eller forska vidare på Rigsarkivet. Men det blev i alla fall en del bilder på Stokkemarke kyrka och omgivningarna.

Stokkemarke kirke

Alf Henriksons tecknare död

Publicerad 2008-07-14 23:50:53 i Samhälle

Björn Berg har avlidit. I DN kallas han för Emils tecknare, men han var i ännu högre grad Alf Henriksons tecknare. Det är så vi medlemmar i Alf Henriksonsällskapet bäst minns honom.

Björn Berg gjorde ofta sina karakteristiska gubbar. Det går inte att missta sig på hans stil, oavsett om det var Emil i Katthult, Teskedsgumman eller illustrationer till Alf Henriksons dagsverser eller böcker om olika historiska ämnen.

Så sent som i fredags köpte jag ett begagnat exemplar av Alf Henriksons verssamling Aftonkvist (Bonniers 1966), med teckningar av Björn Berg. Men i en annan samling hittar jag faktiskt ett litet självporträtt av tecknaren. Det är ur Teckningar och vers (Bra Böcker 1976) som följande teckning (och vers) kommer.

Björn Berg och Alf Henrikson, ur Teckningar och vers (1976)

Tosiamingel och storaffärer

Publicerad 2008-07-13 22:34:07 i Allmänt

I dag var sista dagen av årets Tosia Bonnadag. Jag gick och minglade längs marknadsgatorna en stund i dag också, för det har jag lärt mig att man ska göra. Det är genom att mingla vid stora evenemang som man gör de stora affärerna. Det har jag lärt mig av Johan Staël von Holstein. Och jag har ju dels mitt aktiebolag och dels min enskilda firma att tänka på.

Tosia Bonnadan 2008

Men Staël von Holstein minglar förstås i Båstad. Han söker finansiering för en nyemission. Han räknar med att skrapa ihop totalt 70 miljoner under tennisveckan. Jag minglar på Tosia i Ronneby, och lyckas inte skrapa ihop en enda liten futtig miljon. Men jag möter kompisar som jag inte sett på länge. Det är också ett kapital. Bara i dag träffade jag två olika par som nyligen fått tillökning i familjerna, och stolta visade upp de nya telningarna. Det är tillväxtkapital.

Den ene stolte nyblivne barnafadern bjöd på en sockermunk. Staël von Holstein drar in 70 miljoner. Jag får en munk. Det är don efter person.

Att undgå inskrivning

Publicerad 2008-07-12 21:18:57 i Allmänt

Barndomskamraten har åkt hem till Hässleholm igen, i går kväll var vi på Tosia Bonnadan. Längs en av marknadsgatorna stod en del ideella föreningar och värvade medlemmar. Är man aktiv i föreningslivet kan man inte undgå att känna andra aktiva, föreningsvärlden är inte större än så. Vid IOGT:s bord blev jag därför haffad av en dam som jag känner. Hon bjöd på fläderdricka och frågade om jag ville bli medlem. I IOGT... "Då blir det inget vin i kväll", tänkte jag, och svarade artigt nej tack.

Lite längre bort kom vi förbi Djurens rätt. En annan dam som känner mig ropade mitt namn. Hon frågade om jag ville bli medlem. Visst tycker jag att man ska värna djuren, men jag vill inte tillskriva dem några speciella rättigheter. Speciellt som det också går ut över att bli serverad rätter där djur ingår. De flesta Djurens rätt-aktivister är nämligen veganer. "Då blir det ingen biff i kväll", tänkte jag, och tackade nej även här.

I fortsättningen undvek vi den gatan så gott det gick. Till höger - inget vin. Till vänster - ingen biff. Vi fortsatte rakt fram, och undgick inskrivning.

Tosiaväder

Publicerad 2008-07-11 10:44:17 i Allmänt

I dag är det första riktiga regnvädersdagen på min semester. I början av veckan kom visserligen små regnskurar på eftermiddagarna, men i dag har det regnat hela morgonen.

Nu ska jag gå till stationen och möta en gammal barndomskamrat från Hässleholm. Han vill gå på Tosia Bonnadan som startar i kväll. Själv är jag ju också barnsligt förtjust i sommarmarknader, särskilt Tosia som för en helg vänder upp och ner på hela stan. Just att marknaden är på gatorna inne i stan gör den speciell. För några dagar får bilarna flytta på sig till förmån för marknadsstånd och flanörer.

Supertorsdagen

Publicerad 2008-07-10 08:50:18 i Allmänt

Gårdagens påbörjade semesterprojekt, att städa skrivbordet och sortera in alla pappershögar i pärmar, avbröts snabbt av ideliga telefonsamtal. Jobbet, revyföreningen, hyresgästföreningen... Saker som behövde tas tag i.

Men jag hann åtminstone gå igenom några högar, sortera gamla räkningar, släktforskningsutskrifter och annat, och slå hål i dem för senare pärminsättning. Projektet fortsätter i dag. Ska också tvätta och städa - en riktig supertorsdag. Dessutom ska jag skriva grattiskort till en moster som fyller år. En morbror skulle ha fyllt 78 i dag, han dog tidigare i år, jag tänker en stund på honom också.

Vad var det med den 12/9 2006?

Publicerad 2008-07-08 09:56:05 i Allmänt

Andra semesterdagen, och mina spontana semesterprojekt rullar vidare. I morse satte jag igång med att sortera i några gamla tidningshögar som blivit liggande. Mest är det tidskrifter som skulle sorterats in i tidskriftssamlare, men eftersom tidskriftssamlarna redan varit sprängfyllda har tidskrifterna hamnat i högar. Ordfront Magasin, Populär Historia, Forskning & Framsteg, Cirkeln, STIM-Nytt, Turist, WWF Eko, LIS-Aktuellt, Grönköpings veckoblad, I Alf Henriksons sällskap, Hyresgästen, Hem & Hyra, och så alla släktforskarblad som Släkthistoriskt Forum, Diskulogen, Diskutabelt, Släkt-Eken, KGF-Nytt, Gydhingen och Skåne-Genealogen.

Men så ligger där också enstaka dagstidningar. Då börjar jag undra varför de hamnat där? Kanske har jag tänkt klippa ut någon intressant artikel? Och så måste jag bläddra igenom var och en.

Till exempel hade jag sparat alla tidningar från den 12 september 2006, till synes utan anledning. Sydöstran, BLT, Sydsvenskan och Aftonbladet. Det måtte ha varit en stor dag i världshistorien. Men genomläsningen ger inget resultat. Det hände ingenting alls av framtida värde den dagen. Då infinner sig nästa tvivel: Vågar jag slänga tidningarna? Tänk om jag efteråt kommer på, varför jag hade sparat dem?

Första semesterdagen

Publicerad 2008-07-07 09:56:54 i Allmänt

Första semesterdagen - hur gör man? Har tusen saker som borde göras, som blivit uppskjutna under året. De här fyra veckorna känns redan inrutade av resor, sommarteaterbesök och annat förbokat. Ingen egen sommarteater i år åtminstone, annars brukar den här årstiden vara ännu mer inrutad. Det tar tre veckor att varva ner från jobbet, men då ska man kunna konsten att koppla av också. Jag läste att allt fler håller kontakt med jobbet även på semestern - kollar mejl, lyssnar av telefonen...

Jag börjar med att lyssna på några gamla EP-skivor. Loppisfynd som jag sällan spelar. Det är lagom ansträngande.
 
"Upptäcktsresanden", med Martin Ljung, ur Djuprevyn 2 meter från 1954 till exempel. "Ibland överlevde vi, ibland inte."

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela