gemene man

Det är jag som är gemene man

Om flugor, rock och bloggar

Publicerad 2007-01-26 15:38:59 i Allmänt

Är det inte dags för bloggfenomenet att mogna snart? Just nu ser vi den stora rusningen när "alla" skaffar sig en egen blogg eller flera. Några vet redan från början vad de ska ha den till, men långt ifrån alla. Därför blir det många bloggar som mer eller mindre bara handlar om att blogga. Ungefär som när rockmusiken var ny, och alla rocklåtar hade ordet "rock" i titeln, och följaktligen handlade om - rock. (Exempel: Rock Around the Clock, Jailhouse Rock...) Alla artister, i Sverige åtminstone, skulle dessutom heta sånt som Rock-Olga eller Rock-Ragge, som en varudeklaration. Samma sak sedan när rappen kom till Sverige, förresten.

Nu heter många bloggar något som innehåller ordet "blogg", och inläggen handlar om att blogga (som det här!) Men det där är sannolikt ett övergående fenomen. Bloggarna blir mer specialiserade. Man kan säga att blogg just nu är en fluga.

Hör du förresten till dem som tror att Ines Uusman sa att "Internet är en fluga som kommer att försvinna"? Det sa hon inte. Vad hon sa var att det planlösa surfandet (som kännetecknade användandet av Internet i mitten av 1990-talet) var en fluga, och att Internet så småningom skulle finna sina mer nyttiga användningsområden. Fick hon rätt?

Sak samma med bloggandet. Redan nu är många bloggar specialiserade på konkreta ämnen. De rena dagböckerna om allt och inget lever kvar men är inte längre i majoritet. Många av dem kommer att dö ut i takt med att deras upphovsmän får andra intressen. De specialiserade bloggarna kommer att bli varumärken. Fler och fler kommer att starta sina karriärer som bloggskribenter för att sedan direkt gå vidare till andra kanaler.

Bloggandet kommer att mogna. Kommer jag att mogna? Fortsätt läs, så får du väl se.

Glöm inte folkrörelsen, Mona!

Publicerad 2007-01-18 13:44:54 i Samhälle

Mona Sahlin ser ut att bli ny partiledare. Det kan nog bli bra. På hennes senaste ministerpost som samhällsbyggnadsminister hade hon också ansvar för bostadsfrågorna, och med henne hade vi för första gången på länge en bostadsminister som talade bostadspolitik. Inte nog med det, hon förstår också att bostadspolitik inte bara är en fråga om fastighetsägarnas ekonomi.

Men det viktigaste är att Mona kommer ihåg att det är en folkrörelse hon leder. Det kräver en förankring från varenda gräsrot och uppåt. Men det begriper nog Mona, som är en folkrörelsemänniska alltsedan hon som sjuåring startade Barbieklubben. Se till att arbeta hårt med folkrörelseutveckling i organisationen, Mona, så blir det nog bra!

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela