gemene man

Det är jag som är gemene man

Centerextremisten

Publicerad 2006-08-30 21:42:48 i Samhälle

Jag har just tittat på SVT:s bostadspolitiska debatt (i serien Karavanen med Sverker Olofsson på en ny ort i varje program, i kväll från Uppsala). Vi i Hyresgästföreningen är partipolitiskt obundna, vilket jag påpekat tidigare i mina blogginlägg, och försöker i första hand påverka de politiska partierna att tycka som oss i stället för att låta andra bestämma vad vi ska tycka. I följd därav brukar vi inte heller tala om för andra hur de ska rösta. Men efter kvällens debatt är jag beredd att göra ett undantag.

En av partiföreträdarna gav nämligen luft åt så hårresande idéer att han radikalt skilde sig från de övriga. Kanske var det bara ungdomligt oförstånd som gjorde att han sa högt vad "alliansens" övriga partier håller tyst om. Men jag vet ganska väl vad de andra borgerliga partierna står för i bostadspolitiken, så jag tror inte att det är fallet. Centerns Fredrick Federley, däremot, sa sig vara  oreserverat för marknadshyror, i den betydelsen att bostaden ska ses som en vara lika väl som kläder och mat (som var precis det han jämförde med). Det man inte har råd med, ska man inte efterfråga.

Jag blir ändå inte helt förvånad. SABO:s tidskrift Bofast hade i sitt senaste nummer en genomgång av var partierna står i bostadspolitiska frågor. (Genomgången var utformad som ett "blindtest", där det gällde att gissa vem som skrivit vad. Jag gissade alla rätt...) Även där avvek Centern markant från de andra i sin frispråkighet. Kontentan kan bara bli: Rösta inte på Centern!

(Sist i programmet visade Susanna Popova och Lotta Gröning att ingen av dem tyvärr är särskilt insatt i bostadspolitik. Deras rallarsvingar blev därför tamare än vanligt i programserien.)

Enligt mitt inlägg i går måste det vara något i Centerns ideologi som leder fram till denna deras ståndpunkt i frågan om hyresmarknaden, till skillnad från de övriga partierna. Men så märkligt kan det vara ibland.

Gösta Ekman gjorde en hejdlöst rolig sketch i Hasseåtagerevyn Glaset i örat. Sketchen hette Centerextremisten, och var förstås en drift med den tidens alla olika vänsterpartier som förökade sig genom delning och alla sa sig stå för den sanna läran. Centerextremisten var inte vänstrast av alla, han var mittrast av alla. Frågan är nu om inte Centern i bostadsfrågan, i Fredrick Federleys tappning, är högrast av alla. Ge inget inflytande över Sveriges bostadspolitik åt honom eller hans parti!

Rörelse i valrörelse

Publicerad 2006-08-29 23:02:31 i Samhälle

Valrörelsen är i mångt och mycket en ganska onödig historia. Då tänker jag mest på de sista veckornas hetsjakt på kronor och ören hit eller dit för väljarnas plånböcker. Sedan kommer alltid svekdebatten efteråt.

Det är ju inte det valet handlar om! Du säger: "Jag kan inte välja vilket parti jag ska rösta på, det finns inget jag kan sympatisera med i alla frågor". Och så börjar du räkna på vallöftenas plus och minus i hushållskassan och kommer fram till att du tjänar 3000 kr första året på ena sidans utfästelser och 4000 kr på den andra sidans. Strunta i plånboksfrågorna! Det borde partierna också göra. Det blir en sådan hets när de försöker övertrumfa varandra med ogenomtänkta förslag.

Utgå i stället från ideologin. Varje parti har sin ideologi. Du har din. Ideologin är den ledstjärna efter vilken partierna tar ställning i alla frågor. För under en mandatperiod, eller en människas livslängd, ställs både du och det parti du röstar på inför tusentals, eller miljontals, val. Det går inte att i förväg tala om hur man tänker handla i varje enskild fråga. Men partiets ideologi ligger fast. De flesta människor finner sin grundläggande samhällssyn, sin ideologi, i ungdomsåren, låt vara att den kan modifieras med tidens gång. Finn det parti som bäst motsvarar din syn på samhället, och håll fast vid det. Lita på att det följer sin, och din, ideologi vid alla svåra beslut de kommande fyra åren. Så kan du ägna tiden åt annat när alla osäkra väljare springer som yra höns mellan de olika valstugorna och samlar broschyrer och får höra fagra löften från partiernas företrädare. Då kan du plocka svamp i stället. Eller gå på konserter. Eller åka till Kreta i två veckor och ta det lugnt. Svårare än så är det inte.

Crossover i musiken

Publicerad 2006-08-28 22:44:32 i Dagens dänga

På revyträffen i går pratade jag och vår kapellmästare lite grann om crossover-musik, alltså att göra om låtar som man är van att höra på ett visst sätt och spela dem på ett helt annat sätt. Dagens dänga skulle därför egentligen bli Paul Anka: Eye of the Tiger. Jo, det är Survivors gamla 80-talshit från soundtracket till Rocky III, fast i storbandstappning.

Men så såg jag kvällens Musikministeriet i SVT, och ett litet kort klipp med The Ukulele Orchestra of Great Britain, spelandes Nirvanas Smells Like Teen Spirit. Ett annat ypperligt exempel på crossover! Dagens dänga är alltså ett tv-program: Musikministeriet! Se reprisen 29/8 23.30 SVT1 eller 3/9 14.25 SVT1.

Borgarsvin är vi allihopa

Publicerad 2006-08-23 15:16:15 i Samhälle

I går demonstrerades det mot fastighetsskatten, i Kungsträdgården i Stockholm. Så kallade proffsdemonstranter från Global intifada och Gatans parlament ställde till med motdemonstrationer (dvs, bråk). "Borgarsvin! Döda de rika!" skrek de, mot fastighetsskattemotståndarna.

Mycket har vi i Hyresgästföreningen beskyllts för att vara, men att man kallar oss för borgarsvin är något nytt. För så är det ju: Fastighetsskatten kommer ingen undan, om man inte är hemlös, förstås. Ingen ska tro att hyresvärdarna är så snälla att de bjuder på skatten. Nej, den dyker förstås upp på hyresavierna. I själva verket är hyresboendet det hårdast beskattade boendet: I en lägenhet som ägs av en privatvärd betalar hyresgästen 198 per kvadratmeter och år i skatt. En villaägare betalar 148 kr/kvm och år. Ändå kallas fastighetsskatten ofta slarvigt för "villaskatten" i tidningsrubrikerna.

Nu var det visserligen inte Hyresgästföreningen som anordnade just den här demonstrationen mot fastighetsskatten. Men det kunde det ha varit. Medan "Global intifada" och "Gatans parlament" troligen är helt oinsatta i bostadspolitik. Eller så betraktar de verkligen alla människor som har annat tak än kartongskivor över huvudet som kapitalistsvin. Och det kan kanske i och för sig vara riktigt, i ett globalt perspektiv.

Hyresgästföreningen är politiskt obunden. Men vi är inte opolitiska! Som sagt, vi beskylls ibland för att gå i något partis ledband, men vad skulle vi ha för skäl till det? Det finns inget parti som gör exakt som vi hyresgäster vill. Däremot kan vi utöva påtryckningar på partierna, för att få dem att tycka som vi. Det kan vi göra på alla partier, vi favoriserar inget av dem. Bostadspolitiken borde vara valets viktigaste fråga. Alla måste bo!

Hjärnvägskorsning

Publicerad 2006-08-11 09:11:32 i Släkten är bäst

Knappt hinner man smälta intrycken från revyrixdan, förrän det är dags att ställa om hjärnan till släktforskning! I helgen är det släktforskardagar i Nacka, om tio minuter är det dags för avfärd. Och jag som ännu i går bara hade revy i huvudet, efter förra veckans Hudiksvallsvistelse. Men man kommer snabbt in i trallen och pratar antavlor och rakt nedstigande led, inte minst när jag nu ska träffa mina gamla styrelsekamrater i vår släktforskarförening. Och, som någon uttryckte det, träffar en fullständig främling som visar sig vara en brylling!

Dax att smälta...

Publicerad 2006-08-07 16:18:13 i Från scen och cabaret

Dax att smälta intrycken från fem dagars revyrixdagsvistelse i Hudiksvall. Tänk att det finns så många andra tokstollar, som håller på med lokalrevy i varenda buske med självaktning. Det finns så många att man kan samla 400 av dem på ett enda ställe i en vecka, och ändå är det bara en bråkdel av alla som finns. Men de 400, de kan sätta hela Glada Hudik i svall så att vågorna går i Sundskanalen ännu antagligen.

Revy-SM är bara en liten del av det hela. Särskilt vi ifrån Ronnebyrevyn intalar oss att det bara är en liten del, åtminstone de år då vi inte har något eget tävlingsbidrag med. Men Eva uppträdde åtminstone vid torgunderhållningen, utom tävlan så att säga. Revyparad genom stan, invigning, utdelande av Parnevikstipendier, revybar, årsmöte i Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige, seminarier, workshops och som grande finale en stor bankett för alla revymänniskor är också ingredienser som behövs i soppan för att röra ihop en revyrixdag. Och alla personliga möten naturligtvis, gamla bekanta som man nästan bara träffar en gång om året och som man kan fråga om deras förra och nästa revy, och utbyte av videoinspelningar och programblad och revytexter. Och alla dessa idéer som man spånar fram när huvet är fullt av revy och man sitter i revybaren och alla är gränslöst kreativa.


Iggesundsrevyn har gjort ett jättefint jobb med årets revyrixdag. Nästa år är det Motalas tur. Hur ska de kunna toppa det här?

Stämningsbild från revyrixdagsinvigningen vid Möljen. Statt i bakgrunden.
Så här såg det ut vid Möljen under invigningsceremonin i torsdags. I bakgrunden syns Statt.

Dagens dänga är Fler västgötar i TV, Falköpingsrevyn Teaterbovens tävlingsbidrag med text och musik av årets Parnevikstipendiat Andreas Ljung. Den sätter sig...

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela