gemene man

Det är jag som är gemene man

Karlskrona skämmer ut sig

Publicerad 2007-11-22 17:20:34 i Samhälle

Nu har det hänt. I en kommun har de styrande partierna aktivt sökt stöd hos Sverigedemokraterna. På så vis legitimerar man ett främlingsfientligt parti. Och det är Karlskrona som utmärker sig så.

Det moderata kommunalrådet K-G Svenson menar att "Väljarna i Karlskrona röstade bort s och vänstern i valet. De vill ha ett borgerligt styre. Då tycker inte jag att vi ska styras av socialdemokraterna" (se BLT 2007-11-22).

Men väljarna röstar på många olika partier, inte på block. Av 75 platser i Karlskronas kommunfullmäktige, har väljarna röstat in 67 representanter för de demokratiska partierna, och 8 för det odemokratiska Sverigedemokraterna. Det ser jag som att väljarna gett ett starkt stöd för att de demokratiska partierna ska styra i Karlskrona.

Sverigedemokraternas ursprung kan ledas tillbaka till 1920-talets fascistiska kampgrupper, via 1980-talets Bevara Sverige Svenskt och liknande grupperingar. Jag plockade ut Stieg Larssons och Mikael Ekmans bok "Sverigedemokraterna" från 2001 ur min bokhylla för att påminna mig om vilken noggrann och saklig kartläggning de gjorde av partiet och dess företrädare. Där framgår bland annat att flera av de som under 1990-talet var partiets valkandidater dömts för brott eller kan kopplas till nazistiska organisationer. Många av dessa är aktiva i SD än i dag.

Sverigedemokraterna må ha kommit in i fullmäktige via demokratiskt val, men det gör dem inte till ett demokratiskt parti. De gör skillnad på människor utifrån ursprung, det gör inget demokratiskt parti. Sverigedemokraterna är ett avskyvärt parti med en människosyn som inte delas av de andra partierna. Det borde därför vara uteslutet för varje annat parti att ha något som helst samröre med dem.

Nytt gravstensfynd

Publicerad 2007-11-21 23:05:10 i Släkten är bäst

Nytt fynd på www.findagrave.com . Den här gången i släkten på min pappas sida. Min farmors mor Sissa (som jag bland annat berättat om i mitt radioprogram sommaren 2005) hade en syster Bengta som emigrerade och gifte sig med grovsmeden Johan Lindberg. Både Bengta och Johan var bördiga från Örkened, deras namn i USA blev Bessie och John. De fick åtta barn, med vilka vi haft sporadisk kontakt genom åren.

En dotter till Bessie och John hette Amy. Om henne visste jag inte mer än att hon var gift med Ralph Brown, hade en son Ralph jr, och troligen bodde kvar i Yakima, Washington hela livet. På Find A Grave fann jag henne! Det visar sig att hon dog tidigare i år, den 26 juni, 97 år gammal. I hennes post på den virtuella kyrkogården finns hela tidningsrunan inskriven, med mycket intressant läsning som sammanfattar hennes liv.

Det är inget tvivel om att Amy är en kusin till min farmor och hennes syskon. Amy älskade att spela kort, högt upp i åren spelade hon tillsammans med de andra seniorerna nästan varje kväll i veckan. Det var viktigt för henne att vinna, om så priset för kvällen inte var annat än ett dussin ägg(!) Hon älskade också att dansa. När hon var 95 år tog några vårdbiträden med henne på dans, där hon skrattande skröt om att det var henne som alla de unga männen bjöd upp. Hon var liten på jorden, bara 1,55 lång, men stor i orden: Ända intill slutet kunde hon skaka på sin lilla knytnäve och säga "Det är inget fel på mig, jag är en tuff gammal svenska!"

Amy blev änka 1977. Sonen Ralph var enda barnet. Men hon sörjs också av två barnbarn, sju barnbarns barn och tre barnbarns barnbarn, samt av systern Esther Buck i Seattle och flera syskonbarn.

Gravstensfynd

Publicerad 2007-11-20 15:08:02 i Släkten är bäst

Jag lyssnade på P1-programmet Släktband i lördags. Det var reprisen från måndagen, men jag brukar aldrig kunna lyssna på måndagar, och brukar oftast glömma det på lördagarna också. Men i lördags råkade jag komma ihåg att lyssna. Det är alltså P1:s magasin om släktforskning.

Programmet handlade om emigrationen, man hade bland annat besökt Emigrantinstitutet i Växjö. Och så gav man några länktips till ställen där man kan söka amerikasläktingar på nätet. En adress jag inte hade provat innan var www.findagrave.com . Efter programmet gick jag in där och sökte, som vanligt när jag planlöst ska börja söka i amerikanska databaser, efter Frank Nero. Min mormors morbror.

Frank Nero hette i Sverige Frans Johan Pettersson, och var född i Hårestorp, Kalvsvik socken i Småland, 1861. Hans morfar hade varit soldat vid Kronobergs regemente och fått soldatnamnet Nero. Detta namn använde också Frans mor, min mormors mormor Katarina, hela sitt liv, även om det stod Katarina Jonasdotter på det gravkors som ända fram till 1990-talet stod på Kalvsviks kyrkogård men som nu tagits bort.

Sedan början av 1990-talet har jag också sökt efter Frans Pettersson. Han emigrerade 1881, och tog sig i Amerika namnet Frank Nero. På en liten handskriven lapp har någon, kanske min mormor eller hennes mor, skrivit ner adressen: Frank Nero, Moscow, Idaho. Jag har letat i olika amerikanska databaser, men inte hittat något tecken på om Frank levde hela sitt liv i Moscow, Idaho, eller om han bara bodde där en kort tid och sedan flyttade vidare. Förekomster av nu levande personer med namnet Nero har givit upphov till teorin att Frank eller hans ättlingar senare hamnat i staten Washington, men jag har ännu inte kommit mig för att kontakta någon Nero för att höra om de känner till Frank.

Jag har alltså inte vetat något mer om Franks vidare öden, än vad som stod på den här lilla papperslappen. Frank Nero, Moscow, Idaho. Det var allt. Nu sökte jag på Find A Grave, och fick direkt träff på en Frank John Nero, Moscow, Idaho, 1861-1945. Där var han ju! Genast fick jag veta mycket mer om hans öden än någon nu levande i vår svenska släkt visste förut. Han dog alltså 1945, och bodde uppenbarligen kvar i Moscow hela livet. Han var gift med Della May, som var född 1880 och dog 1963, begravd på samma ställe. De hade barn, eftersom det står "Father" respektive "Mother" som inskriptioner. Jag har till och med fått se en bild på hur kyrkogården ser ut, där de ligger begravda!


Find A Grave byggs upp av frivilliga inventerare som matar in uppgifter från "sin egen" kyrkogård. Till saken hör att Frank Neros post skrivits in bara tre veckor tidigare. Hade programmet sänts för en månad sedan, och jag gått in direkt och sökt efter Frank, hade jag alltså inte funnit honom. Sedan hade det kanske dröjt ett år innan jag hade kommit på att leta efter honom på Find A Grave igen.

På Find A Grave kan man lägga en "virtuell blomma" på graven och skriva in ett meddelande. Så jag skänkte en blomma och skrev att Frank var min mormors morbror. Nu väntar jag bara på att någon ättling eller någon annan som känner till Frank och Della ska se mitt meddelande och höra av sig. Tack vare frivilliga gravstensinventerare i Amerika kan nu en lång familjegåta vara på väg att lösas!

Där fick vi förklaringen...

Publicerad 2007-11-18 21:16:59 i Samhälle

Sportspegeln i kväll. Porrkungen Berth Milton bekräftar att han vill ta kontroll över AIK. Han motiverar det med att han vill få makten att köpa och sälja spelare.

Där fick vi förklaringen. Att köpa och sälja fotbollsspelare påminner honom om trafficking, som porrbranschen är så beroende av. Handel med fotbollsspelare, eller med ryska tonårsflickor, det kan gå på ett ut. Det är något han kan.

Finns det hjärterum, så...

Publicerad 2007-11-16 13:50:16 i Samhälle

Jag läste i Sydöstrans pappersutgåva i dag att årsmötet i Blekinge Studentkår blev inställt - för att det kom för många deltagare! I gårdagens blad meddelades det att Soft Center sponsrar BTH-studenter med buss till studentkårsmöte, och det verkar ha givit effekt. Det kom alltså så många att den bokade lokalen i Karlskrona var för liten ur brandskyddssynpunkt, och då valde man att skjuta upp mötet till ett senare tillfälle.

Man kunde väl flyttat hela mötet till Ronneby i stället. Här finns det tillräckligt stora lokaler...

Är Kjærsgaard så demokratisk själv då?

Publicerad 2007-11-13 09:54:57 i Samhälle

I dagens folketingsval handlar mycket om hur stort Dansk folkeparti blir, och huruvida Naser Khaders Ny Alliance kan bli tungan på vågen. Naser Khader står för motsatsen till det som Dansk folkeparti står för. Den svenska tidningen Aftonbladet beskriver det som att flera partier har gått till val på att få bort Dansk folkeparti. Det tycker Pia Kjærsgaard är "odemokratiskt".

Hon leder ett parti som bygger hela sin politik på att människor inte har lika värde. Att en del är i mindre grad medborgare, på grund av religion, födelseland eller namn. Vem ska tala om odemokratisk?

Hyresgästen - en exotisk art

Publicerad 2007-11-07 14:23:58 i Samhälle

Jag har valt att hyra min bostad. Alltså måste det vara något fel på mig. Troligen är jag ingen riktig svensk heller, enligt Kristina Axén Olin. I akt och mening att utrota sådana som mig, eller åtminstone omöjliggöra vårt fria val av boendeform, genomför regeringen en rad åtgärder för att avskaffa hyresrätten. På annat sätt är det svårt att tolka vad som hänt sedan valet.

Regeringen bedriver ingen bostadspolitik, enligt dem själva. Mats Odell har i Boverkets tidskrift "Planera Bygga Bo" avfärdat tanken på en bostadsminister, med parallellen "varför ska vi ha en särskild bostadsminister? Vi har ju ingen lastbilsminister". Men regeringen genomför en rad beslut som har effekt på bostadsfrågor. Sammantaget får förändringarna konsekvensen att hyresrätten blir än mer missgynnad än förut, och eget boende blir än mer gynnat.

I dag skriver Aftonbladet på ledarplats om regeringens bostadspolitik som havererat. Jag ska inte här upprepa vad som redan står i artikeln. Men den är illustrerad, på ett som vanligt träffande sätt, av Robert Nyberg. "Jag känner själv en som har en bekant som har besökt en hyresrätt!", säger den ena ministern (?) till den andre, utanför den ståtliga porten till något departement (?). Där har vi nog pudelns kärna, som Goethe skulle ha sagt.

Alltför få av "de som bestämmer" bor i hyresrätt. De känner ingen som bor i hyresrätt. Vi som bor i hyresrätt blir "de andra", vi är ett undantag, ett annat slag. En exotisk art. Vi är lätta att glömma bort, och i oss själva ett problem. Enklast, tänker Makthavaren, enklast vore om ingen alls bodde i hyresrätt, förresten känner jag ju ändå ingen som gör det.

Det är så Makthavaren tänker. Men han säger inte så. Han säger att "Hyresrätten är en helt nödvändig form". Men hans handlingar går i rakt motsatt riktning.

Rena hälsokosten

Publicerad 2007-11-06 14:22:32 i Allmänt

Så'na nyheter tycker vi om! Choklad är nyttigare än broccoli, skriver Aftonbladet i dag. Att choklad är rena hälsokosten visste vi ju redan. Men nu kommer alltså också en chokladkaka som är cancerförebyggande - berikad med extra mycket antioxidanter.

Snart får man väl bara köpa choklad på apoteket...

En clase med misstag

Publicerad 2007-11-03 09:08:41 i Samhälle

När man begått ett misstag, önskar man ibland att man ska hamna i samma situation igen så fort som möjligt, så att man får en chans att göra rätt. Att göra så som man egentligen borde ha gjort första gången. Men det inträffar sällan att situationen återkommer.

Fredrik Reinfeldt fick den chansen nu. Han inledde sin statsministerkarriär med några klantiga utnämningar, vilket ledde till avgångar inom några veckor. När nu hans egen statssekreterare klantade till det och fick sparken, kunde Reinfeldt ha gjort allt rätt från början. Han kunde letat upp någon som inte begått lagbrott genom att skattefuska. Men det gjorde han inte. Han fick chansen, men gjorde samma misstag igen.

Eller hade han något val? Kanske har alla moderater fuskat med skatter och avgifter? Efter Borelius, Stegö-Chilò och Borg kunde man möjligen tro att det var en slump, men nu när Nicola Clase också visar sig ha anlitat svart arbetskraft börjar man verkligen tro att det är ett särdrag för just moderater. Visst, skattefusk förekommer säkert i de flesta partier, men inom moderaterna verkar det vara omöjligt att hitta en enda som inte anser sig kunna sätta sig över lagen och strunta i de skatter och avgifter man inte gillar.

Hur ska man annars förklara varför Reinfeldt väljer att sätta sig i samma knipa igen? Han visste att Nicola Clase i och med utnämningen till statssekreterare skulle komma att granskas på just den punkten. I och med utnämningen av Schenströms ersättare har Reinfeldt begått en hel clase av misstag.

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela