gemene man

Det är jag som är gemene man

Stjärnornas krig?

Publicerad 2006-06-30 16:21:23 i Allmänt

Jag skulle cykla och handla häromkvällen. Det var ett härligt väder. Där hoppar en groda. Där dyker en mås. Där står Darth Vader. - Vänta nu, det är något som inte stämmer! Darth Vader ska inte stå utanför Stadshusets entré! Men sedan såg jag en fotograf, och antog att det inte var någon större fara för invasion från världsrymden. Jag anade nästan också vem som dolde sig i munderingen, och räknade ut sammanhanget.

Ännu mer av sammanhanget stod klart för mig dagen därpå när jag slog upp tidningen. Polisen hade kallats dit, efter att någon sett en "svartklädd figur med svärd" i Stadshuset. De hade visst haft en incident med en bråkig besökare i cafeterian tidigare under dagen, så nerverna var på helspänn. Och så Darth Vader! Polisen hade i sin tur hunnit kalla på förstärkning av en piketstyrka från Malmö, innan allt uppdagades: Det var min gode vän Spexaren som hade klätt ut sig, för att gratulera sin mamma på födelsedagen, på hennes arbetsplats! Piketstyrkan från Malmö (den så kallade Vadertjänsten?) avblåstes. Spexaren blev riksnyhet i alla medier. Jaja. Så kan det gå...

Det är revy, det...

Publicerad 2006-06-28 10:05:08 i Från scen och cabaret

I augusti bär det av!

Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige (LIS) anordnar varje år revyrixdag för alla revyer i landet, årets revyrixdag hålls i Hudiksvall i samarbete med Iggesundsrevyn. Sedan jag såg till att vår revy gick med i LIS har jag i fyra år åkt ensam till revyrixdagarna, men i år blir vi en hel liten delegation på fyra personer! (Annars har mina enmansdelegationer hunnit bli ett stående skämt inom revyvärlden - när förbundsstyrelsens representant Anton var och såg vår revy förra året blev han överraskad att det inte bara var jag som stod och drog monologer, som han hade trott...)

Jag tror på kraften i att träffas och byta erfarenheter, och entusiasmera varandra. Att träffa revyfolk från hela landet gör att man kommer hem och tar nya tag i den egna revyn, och har fått en hel del tips och idéer. På revyrixdagarna hålls seminarier och workshops med kunniga ledare och föredragshållare, men det viktigaste är mötet med andra revygäng. Det är då man känner att revy - det är stort, det! Revy - det är på allvar! Revy - det är inget att skratta åt! Eller - jo, det är det!

Det har sina cider...

Publicerad 2006-06-22 15:01:20 i Allmänt

Häromdagen kände jag för att vara lite besvärlig. Jag dricker ju inte öl, vilket kan vara besvärligt nog. Men jag hamnade i alla fall i hotellbaren tillsammans med mina ölpimplande kamrater, och kände att jag väl av sociala skäl också borde hålla ett glas i handen. Man blir så mycket stadigare om man har något att hålla i handen.

Men, som sagt, jag ville vara besvärlig, så jag frågade tjejen bakom disken om de hade cider. Hon tvekade en stund, och pekade sedan på några flaskor med grönt och rosa innehåll. "Njaa, det är väl dom där sorterna som finns, då", sa hon. Nej, sa jag som ville vara besvärlig, det där är inte cider, det är alkoläsk. Har ni ingen äppelcider? Nej, det hade de inte.

Allt skulle bli så bra när vi gick med i EU. Maten skulle bli bättre, gurkorna skulle ha den rätta längden och jordgubbarna den rätta storleken. Men cidern var det ingen som sa något om! Det är tydligen helt ok att tillverka läsk och tillsätta en gnutta vin i för att få upp alkoholhalten, och kalla blandningen för "cider". Jag vet att det är så det går till, för jag var nyligen på studiebesök på ett bryggeri där man gör öl - och cider. Guiden var noga med att påpeka att cider är detsamma som läsk med tillsatt vin. Hon var i övrigt så trevlig att jag avstod från att vara besvärlig där på bryggeriet. Det är ju inte alltid man känner för det.

Men nu, i hotellbaren, kände jag för äppelcider, och det hade de inte. Det hjälptes inte att deras alkoläsk salufördes med namn som "Qider", "Xider" eller "Zider" på etiketten, det var fortfarande alkoläsk. Cider ska inte innehålla smaktillsatser eller socker i sötningssyfte, utan bara jäst råsaft av äpple (eller möjligtvis päron). Det som Herrljunga och Åbro tillverkar är inte Cider. Jag vet naturligtvis att barernas leverantörer inte levererar cider, så barpersonalen kan inte göra mycket åt det. Men ju fler vi är som är besvärliga, desto större blir kanske påtryckningarna att ta hem cider någon gång. På många barer finns en söt pärondryck på fat som kallas cider, men den smakar som päronsoda. Bäst är fransk eller engelsk cider, men i Sverige finns Kiviks Musteri som tillverkar cider på riktigt vis. Är det bara Jan Myrdal och jag som vågar vara så besvärliga i baren att vi begär att få cider?

Vem kan man lita på?

Publicerad 2006-06-15 14:38:53 i Samhälle

När Lars-Erik Lövdén var bostadsminister, betraktade nog vi hyresgäster honom som vår vän. Med viss sund skepsis visserligen, men han gav inte intrycket att vara den som kommer om natten med en dolk i ryggen.

Nu kan man börja undra. Vi vet att de fyra borgerliga partierna i "alliansen" vill slopa hyrestaket. Nu måste vi också tvivla på om socialdemokraterna verkligen vill slå vakt om hyresrätten som boendeform, eller om de i praktiken gör ett och säger ett annat. För så som Lars-Erik Lövdén handlar, bokstavligt talat, är ett praktexempel på dubbelmoral: Som bostadsminister agerade han emot omvandling av hyreslägenheter till bostadsrätter. Nu tjänar han själv över en miljon på just en sådan affär.

Det är kanske så vi ska ha det i framtiden? De som har råd, köper sin lägenhet. Övriga får bo - ja, var då? Och till vilket pris - för samhället?

Nu åker jag till Hyresgästföreningens förbundsstämma i Malmö. Där får vi höra vad nuvarande bostadsministern säger. Men vi har lärt oss: Det är inte vad hon säger som räknas, utan vad hon gör.

Måsrapport # 3

Publicerad 2006-06-12 22:31:18 i Allmänt

Som om det inte fanns nog med fiskmåsar i världen, så finns det nu två till. Äggen på takterassen kläcktes i helgen. Nu har vi alltså måsungar att ta hänsyn till i stället för måsägg. Och Mamma Mås är ilsknare än förut så fort hon bara varseblir oss människor där innanför glasväggen - för att inte tala om ifall vi dristar oss att öppna dörren och komma ut till henne! Dödsföraktande öppnade jag dock dörren i dag för att ta en bild på ungarna:

Nykläckta måsungar

(Nu ljög jag. Det var George som öppnade dörren och höll upp den, medan jag plåtade. Men det lät så bra, det där med "dödsföraktande".)

Var får jag allt ifrån? Del 2

Publicerad 2006-06-11 00:17:38 i Från scen och cabaret

För ett tag sedan fyllde revymakaren Karl Gerhard 115 år. Nej, det gjorde han förstås inte, det är få förunnat att bli så gamla. I själva verket dog han den 22 april 1964, ungefär en vecka efter sin 73-årsdag. Då hade han hållit på i så gott som ett sträck sedan scendebuten i revyn "Chauffeur" på Folkteatern 1918, att roa och häckla. Över 60 revyer hade det blivit, alltså mer än en per år. Många av revyerna arbetades om flera gånger under spelperioden, för att hela tiden spegla det allra senaste som hänt i landet.

Varför är då Karl Gerhards verk så, om inte okänt, så åtminstone lite spritt, i dag? Han skrev ju trots allt över 4000 sånger. Den stora orsaken torde vara just att han alltid vinnlade sig om att vara så aktuell som möjligt. De personer och företeelser han ironiserade över, är bortglömda i dag. Hans revykupletter är därför mer eller mindre obegripliga för nutida lyssnare, om man inte får en gedigen notapparat till.

Några visor är dock fortfarande allmänt kända och spridda, och kans till och med utantill av enstaka tolkare: Gungorna och karusellen är en, Jazzgossen, Det rara gamla paret och En katt bland hermelinerna är några andra. Och så förstås den ökända Hästen från Troja. I år har faktiskt den första regelrätta "Karl Gerhard-coverskivan" kommit ut, av Magnus Uggla, som sagt att han ser sig som en modern Karl Gerhard.

Hur har då jag påverkats av Karl Gerhard? Vad motiverar att han får en artikel under min rubrik "Var får jag allt ifrån?" här i min blogg? (Se för övrigt första artikeln, om Flanagan & Allen, här). Tja, ingen revymakare i Sverige kan väl vara helt opåverkad av Karl Gerhard. Så tongivande var han under de nära 50 år han höll på. Han var oöverträffad, och är nog så än i dag, i sin träffsäkerhet och satiriska udd i kupletterna. Kupletterna förresten, de följde oftast ett mönster som många tagit efter, och där jag också gör mina små försök då och då: Att en slagfärdig refrängrad upprepas gång på gång, varje gång syftande på något nytt, helst med en överraskande effekt.

Till spexet "Under kilten" 2005 använde jag förresten en melodi som i utländskt original heter "Wheezy Anna". Jag visste då att samma melodi tidigare använts av Sten-Åke Cederhök, med titeln "Kal den lelle" (se min kommande revyhistoriska artikel om Sten-Åke), och av Lundaspexarna, då med en text om Otto von Bismarck. Men under arbetet med spexet kom det också till min kännedom att Karl Gerhard varit före både Sten-Åke och Lundaspexarna med Wheezy Anna-melodin, i revyn Mitt vänliga fönster, 1934. Kupletten hette Hallelujah, och finns utgiven av Naxos på samlings-cd:n "Jazzgossen. 20 originalinspelningar från åren 1947-1954".

Det finns ett Karl Gerhard-sällskap. Det bildades 1984 och har en hemsida med adressen www.jazzgossen.com . Naxosskivan som nämns ovan kan förresten beställas genom dem.

Världen så som den borde vara

Publicerad 2006-06-07 15:02:05 i Allmänt

Tog en paus i nationalstädandet i går och tittade på Aktuellts 18-sändning. Sedan blev jag sittande kvar, och städuppehållet blev längre än planerat. Efter Aktuellt utannonserades nämligen ett program med titeln "Världen så som den borde vara". Det visade sig handla om ett gäng entusiaster som i en källare i Skövde byggt upp en miniatyrvärld, en idealbild av en svunnen tid, ett fiktivt samhälle i minsta detalj.

Deras värld heter "Westergötland-Nerikes Jernvägar", och är mycket mer än det folk i allmänhet kanske förknippar med en modelljärnväg. Själv drabbades jag i min tv-soffa dels av en släng nostalgi över de år i min ungdom då jag byggde upp en liten modellvärld kring Märklinrundbanan, dels av fascination över Westergötland-Nerikes detaljrikedom och framför allt modellbyggaren Krister Brandts fantasifulla och ordvitsrika beskrivningar av livet kring banan. Hör bara stationsnamnen Kvarstad, Undveket och Grottkvarn!

Svagt ringer en klocka att jag läst om den här modelljärnvägen förr, det måste ha varit i Allt om Hobby i slutet av 1970-talet när Skövde Modellsällskap fortfarande var ungt och mitt modelljärnvägsintresse likaså, med skillnaden att mitt intresse falnade efter ett par år. Men nu är det ju Internettider, så de borde väl ha en hemsida? Jo då, se deras sida http://www.wnj.se och stig in i låtsasvärlden! Speciellt sidan "Vem-är-vem?" skvallrar om att Krister Brandt inte bara var idéspruta när det gällde modelljärnvägen, utan också författare och stor humanist. Som visades på en skylt efter programmet, avled han dessvärre förra året efter inspelningen av dokumentären.

Dokumentären "Världen så som den borde vara" är gjord med kärlek till en smal hobby och omsorg om dess utövare. Missa inte reprisen på söndag kl 13.50 i SVT 2!

Jag har förresten ett förslag till SVT: Nationaldagen är en ung helg utan särskilt många tyngande traditioner mer än flaggutdelning och kungatal. På julafton visar SVT traditionsenligt Kalle Anka, Karl Bertil Jonsson och Kan du vissla Johanna. På nyårsafton är det Grevinnan och betjänten. Skulle inte dokumentären om Westergötland-Nerikes Jernvägar kunna bli en motsvarande klassiker den 6 juni varje år? Som en påminnelse om det svenskaste som finns. För Sverige - i alla tider!

Oh, så härligt osvenskt!

Publicerad 2006-06-06 16:01:26 i Samhälle

I dag ska vi fira, ty så är påbjudet uppifrån. I dag är det svenskhetens dag. I dag ska vi göra som vi aldrig brukar annars: Gå ut alla åldrar, alla klasser, alla kön, alla kulörer, alla mänskor tillsammans och fira tillsammans. Fira? Jag vet, vi kan vifta med flaggor. Vi kan köpa kaffe och mazarin på ett café - nej, öl på en uteservering ska det förstås vara, vi får inte vara tråkiga och hämmade. Vi kan väl ha någon som håller ett tal till nationen, men bara lite lagom så där. Vi kanske kan ha en parad, nej ett karnevalståg, så att vi inte verkar vara torra och trista! Vi kan ha musikunderhållning på torget! Gladjazz! Oh, så festligt vi kan ha det tillsammans! Vilken stämning! Så härligt osvenskt, liksom!

Eller så firar vi som vi brukar. Super skallen av oss kvällen innan och sover sedan hela dagen. Man är ju ledig. Det är något att fira.

Utanför lagen

Publicerad 2006-06-04 22:33:32 i Allmänt

Vad är det som gör att en del tror att det är ok att bryta mot lagen, bara för att det är tekniskt möjligt?

Vad är det som gör att en del tror att man i ett specifikt fall kan bryta mot en lag som man inte tycker om?

Det naturliga i ett rättssamhälle och demokrati är att man verkar för att ändra lagen så att den blir som man vill ha den. Det är i själva verket det som skiljer demokratin från diktaturen: Att du genom de demokratiska institutionerna har möjlighet att påverka hur lagarna ska se ut, och inte behöver bryta mot dem för att förändra samhället! Om fler än hälften av demokratins befolkning tycker att du har rätt, finns det möjlighet att genom den lagstiftande församlingen ändra på lagen så att den stämmer överens med majoritetens uppfattning.

Personligen anser jag dock inte att upphovsrättsskyddet behöver försvagas, bara för att det nu finns teknik som underlättar lagbrott i större skala än tidigare. För det är ju där problemet ligger. Piratkopiering av musik har funnits åtminstone lika länge som kassettbandspelaren, men med fildelningsprogrammen har skalan blivit närmast industriell. (Av någon anledning uppmärksammas inte piratkopierade notblad i den nu pågående debatten, trots att det också är ett välkänt problem hos musikförlagen. Men där sker varje piratkopiering i betydligt mindre skala, även om den ekonomiska skadan för upphovsmannen/arrangören inte är försumbar.)

Så "Piratpartiet" och Pirate Bay (som förresten enligt tidningsuppgifter i dag sägs ha byggts upp med ekonomiskt stöd från en känd högerextremist) borde inte ta lagen i egna händer, utan i stället försöka påverka de etablerade partierna i riksdagen att ändra lagen så som de vill ha den. Lycka till!

Måsrapport # 2

Publicerad 2006-06-03 11:34:16 i Allmänt

Efter min förra rapport om måsen på takterassen, har man hört av sig med önskemål om att få veta hur det går. På allmän begäran kommer därför här ett fotografi på måsen. Så här har hon det:

42243-1

(Bilden är tagen genom fönstret för att inte störa henne i ruvandet.)

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela