gemene man

Det är jag som är gemene man

Snopet, politiker

Publicerad 2008-08-19 23:07:31 i Samhälle

"Bostadskarriär". För en del politiker är innebörden av ordet självklar: Man börjar i en hyreslägenhet, kanske i andra eller tredje hand, och byter successivt upp sig tills man bor i egen villa. Att hyra är dåligt, att äga är bäst. Tycker alltså en del politiker.

Men många människor väljer att hyra. Jag har tjatat om det innan, men det kommer som en överraskning för en del politiker. Många bor helt frivilligt i hyresrätt. Politikernas omsorg om att underlätta ombildandet från hyresrätt till bostadsrätt är bortkastad möda. Sedan stopplagen slopades har politikerna i 142 av landets kommuner förklarat sig mycket positiva till ombildningar. Men hur har det sedan gått? Jo, i hela 11 (elva) kommuner har det verkligen genomförts ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt, enligt SVT:s Rapport. Och sju av dessa ligger i Stockholms län.

Argumentet att själv kunna råda över sitt boende räcker inte, förklarar professorn i fastighetsekonomi, Hans Lind. Det krävs ett ekonomiskt incitament också.

Möjligheten att själv vara med och bestämma hur man vill ha det i området och i fastigheten går att få även i hyresrätt, genom t.ex. boinflytandeavtal och engagemang i Hyresgästföreningen. Och även i en bostadsrättsförening måste man ta hänsyn till vad grannarna vill. Dessutom riskerar i många delar av landet en ombildning att bli en ganska dålig affär rent ekonomiskt, särskilt i miljonprogramhus med eftersatt underhåll. Inte konstigt att intresset är lågt. Det är bara en del politiker som blir förvånade. Snopet, för dem.

Brottarmaffian

Publicerad 2008-08-14 17:28:02 i Samhälle

Jag steg upp klockan halv fem i morse för att titta på simfinalerna. Sverige hade ju chanser till medalj, hade man sagt. Mellan simpassen visades brottning. Det begriper jag ingenting av. Simning är enkelt, den som först slår handen i kaklet vinner. Det begriper jag. Men i brottning står de och stångas en stund, sedan ligger de och bökar en stund, sedan snurrar de runt och någon får poäng.

Hur som helst, det verkade gå bra för svenskarna som brottades, och de hade ju också chanser till medalj, hade man sagt. Så när simmedaljerna uteblev jag tittade vidare på brottningen. Båda svenskarna vann sina kvartsfinaler. Sedan var det vanlig stiga-upp-tid, så jag gick och duschade och gjorde de vanliga morgonbestyren.

När jag så småningom kastade ett öga på tv:n igen, sprang en brottare runt mattan. Det var Ara Abrahamian. Han hade blivit bortdömd, förstod jag. Efter ett tag stod sammanhanget klart för mig. Detta skulle bli Aras revansch, efter att ha blivit bortdömd i Aten 2004. Silvret han fick då var ingenting värt, eftersom han kände att guldet borde varit hans. I fyra år har hans enda mål varit att ta guld i Peking. Då blir han bortdömd igen.

Nu tar till och med gamle OS-medaljören (silver i Tokyo 1964) och brottarpampen Pelle Svensson bladet från munnen och berättar hur det var på hans tid inom internationella brottarförbundet FILA. Mutor och mordhot verkar vara en del av själva konceptet. Det gör mig tveksam till om brottning egentligen har i OS att göra.

Brottning var en olympisk idrott redan i antiken. Men då var reglerna enkla. Brotta ner den andre, så att han har skuldrorna i backen. När du har gjort det tre gånger, har du vunnit. Nu verkar godtycket vara enormt, och framför allt avhängigt vem som betalat mest. Vad skulle Pierre de Coubertin sagt om det?

Toppenväder

Publicerad 2008-08-04 21:57:59 i Allmänt

Toppenväder. Regn och storm. Och min semester är slut. Nu kan det få regna och storma hur mycket det vill. I några dagar, det vill säga. Fram till fredag ungefär.

Semestern avslutade jag med revyrixdag i Norrköping. Läs alla inläggen på min revyblogg.

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela