gemene man

Det är jag som är gemene man

Mer svindel

Publicerad 2007-05-24 22:53:40 i Samhälle

Apropå lögner (se förra blogginlägget närmast nedan), så brukar ju 1 april vara enda dagen det är lovligt att ljuga. Men hur är det då den 31 april?

I dag låg senaste Ordfront Magasin på min hallmatta när jag kom hem. Det är ett temanummer om klimatet, och Johan Berggrens ledare är mycket läsvärd och tänkvärd om klimathotet. Tyvärr fläckas den en aning, i ironiskt nog just ett textstycke som handlar om tvivel mot klimatförändringarnas orsaker, av ett litet redigeringsfel (förmodar jag). Så här står det nämligen: "DN:s annars så skarpe tevekrönikör Johan Croneman hävdar 31 april att man blir lynchad om man tvivlar på växthuseffekten och efterlyste visning av brittiska dokumentären The Great Global Warming Swindle. Han hade missat att TV4 sänt den två dagar tidigare (utan lynchningspåföljd)."

Nu blir man nyfiken - när inföll den 31 april? Det måste varit en dag då vilka "sanningar" som helst fick torgföras, i likhet med den 1 april.

Denna lilla kalenderfadäs till trots är det ett synnerligen angeläget temanummer om klimatet, med både bakgrund och fördjupningar. Utöver klimatartiklarna ryms också en artikel av frilansjournalisten Anna Wallenlind Nuvunga om hyresrätten som hotad boendeform, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, som bekant. Hon har talat med forskaren på institutet för bostads- och urbanforskning, Irene Molina, som grusar argumentet att ombildning till bostadsrätter skulle minska segregationen. Ombildningsivrarna säger att det är brist på information som gör att de boende i ytterområdena i så liten grad är positiva till att göra bostadsrätter av sina hyreslägenheter. Irene Molina säger att det snarare är tvärtom, med mer information om konsekvenserna skulle folk bli ännu mer emot...

En känsla av svindel

Publicerad 2007-05-24 17:07:02 i Allmänt

Det ögonblick då man inser att någon man litat på ljugit för en rakt upp i ansiktet - i den stunden förstår man varför svindel som i yrsel och svindel som i bedrägeri är samma ord. (Sedan finns det ett tredje svindel som i stycke på en gris också, men det sambandet återstår att utröna.)

Mormor i garderoben

Publicerad 2007-05-22 18:18:31 i Släkten är bäst

Släkten samlades i helgen. Vi firade månadens högtidsdagar (pappas födelsedag, mors dag, diverse namnsdagar) på en gång. Eftersom både jag och min syster flyttat en bit iväg från föräldrahemmet, blir det i genomsnitt en gång i månaden som vi träffas. Men vi har god sammanhållning i familjen och den närmaste släkten, och det blir på så vis "kvalitetstid" vid våra sammankomster.

Det är alltid uppfriskande att få höra ett sanningens ord från släktens sanningssägare, Tioåringen (min systerdotter). Jag råkade nämna att jag nyligen fått hem ett bokpaket med fyra böcker, som premie för att jag gått över till att betala mitt medlemskap i Ordfront via autogiro. "Har du plats med dem i din bokhylla?" frågade Tioåringen. Så impertinenta frågor ställer man inte till sin gamle morbror, sa jag, fullt medveten om att ordet "impertinent" ännu inte ingår i hennes ordförråd. (Givetvis får inte böckerna plats i mina bokhyllor, de ligger i travar ovanpå. Som så många av mina böcker redan gör, och det kommer Tioåringen ihåg sedan hon var hemma hos mig i höstas.)

En av böckerna i paketet var för övrigt Gustav Fridolins Från Vittsjö till Världen, som jag hade med som reselektyr under helgen i föräldrahemmet - bara några mil ifrån Vittsjö.

Hur som helst. Ibland blir det full cirkus. Jag hade visat Tioåringen bilder på släkten, som jag hade i min lilla bärbara dator. Det ska väl gå att få henne intresserad av släktforskning, tänkte jag, om hon ser hur hennes mormors mor såg ut, och att hennes morfars farfar liknade morfar. Mamma kom in och påpekade att det finns ett annat porträtt på hennes mormor, alltså Tioåringens mormors mormor. Det satt på väggen på torpet, men var är det nu?

Pappa satt på sitt lilla "kontor" och ringde till hotell inför vår gemensamma lilla semesterresa i juli. Fyraåringen stod bredvid och knapprade på den avställda skrivmaskinen. Pappa ropade på mig och min syster för att få våra hotellkedjekort, för bokningens skull. Tioåringen följde efter. Snart var vi fem personer samtidigt i det lilla "kontoret", 1,5 x 1,5 meter i golvyta. Det var då mamma kom dit och började öppna skåpdörrar. "Mormor letar efter sin mormor i garderoben!" utropade Tioåringen förtjust. Vi slogs plötsligt av tanken på hur vi egentligen måste ha tett oss för en betraktare utifrån. Sa jag kvalitetstid? Jo, i kubik.

Men inte hittade vi mormor (dvs min mormors mor) i någon garderob. Det är fortfarande ett mysterium vart den stora bilden av henne tagit vägen.

Goda grannar

Publicerad 2007-05-13 00:07:31 i Allmänt

Publiken i Hartwall Arena buade när Vitryssland gav Ryssland 12 poäng - men inte när Sverige gav sin 12-poängare till Finland. Hur konsekvent är det?

Bästa låten

Publicerad 2007-05-11 00:03:47 i Allmänt

Vi har bästa låten, säger Ola Salo i Aftonbladets TV-bilaga. Ja. Så synd för honom att det inte är det som räknas.

Den svenska Odellen

Publicerad 2007-05-08 10:23:20 i Samhälle

Både Ségolène Royal och Nicolas Sarkozy lovordade Den Svenska Modellen i den franska valrörelsen. Finns det inget land som vill ta över den svenska Odellen? De kan få honom billigt.

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela