gemene man

Det är jag som är gemene man

Ingen skatt i skrapan?

Publicerad 2008-03-19 10:08:13 i Samhälle

Joe Labero kan slänga sig i väggen. Han är numera utkonkurrerad av Sveriges nya trollkonstnär Mats Odell. Odell, som utöver sin karriär som illusionist också är finansmarknadsminister, vill nu köra sitt bravurnummer "avskaffa en skatt som redan är avskaffad".

Odell har nämligen sagt till Svenska Dagbladet att han vill avskaffa fastighetsskatten för landets studenter. Jag som hade fått för mig att fastighetsskatten redan hade avskaffats. För alla. Och ersatts med en fastighetsavgift. Effekten av den fick vi i vår förhandlingsdelegation förresten se vid höstens hyresförhandlingar med det kommunala bostadsbolaget här på orten: Bolaget begärde en höjning med bland annat avgiften som motivering. (Resultatet blev, efter strandning och utlåtande från hyresmarknadskommittén, inte så hög höjning som de begärt från början. Men det är en annan historia.)

Men nu ska studenterna alltså slippa en skatt som inte finns. Eller är det kanske avgiften de ska slippa? I vilket fall som helst kommer det förstås inte alla studenter till del, bara de som bor i särskilda studentlägenheter. Artikeln är illustrerad med gamla Skatteskrapan på Södermalm, som nu är studentboende.

Vore det inte bättre att göra som Hyresgästföreningen föreslog redan i valrörelsen: Slopa fastighetsskatten (eller -avgiften) för hyresboende, oavsett om man är student eller inte. I det nuvarande skattesystemet är hyresrätten en missgynnad boendeform i jämförelse med bostadsrätten och egna villan. Det minsta man kan begära är lika villkor.

Kjell Swanberg död

Publicerad 2008-03-17 22:22:36 i Från scen och cabaret

Det inhämtas mig att Kjell Swanberg är död. Han gick bort under söndagen vid 64 års ålder.

Han kåserade i DN sedan 2002, och dessförinnan i SvD sedan urminnes tider (för oss som minns ur redan på 1970-talet). Men mest minns jag hans svamlande i radioprogrammet Plattetyder, där han skrev manus och fick hjälp av Bengan Wittström med framförandet. Den visforskande Wittström hade också letat fram de musikstycken som interfolierade pratet.

Så till den grad inspirerade det mig, att jag i studentradion i Växjö närradio tillsammans med en kamrat och en intet ont anande ljudtekniker sände en serie som vi kallade Snackademin, och som var oförblommerat påverkad av såväl Plattetyder som äldre absurdistisk radiohumor av Lasse O'Månsson, Bertil Pettersson och Gösta "Puttan" Lindström. Jag talar i det senare fallet förstås om programmen Blå Tummen, Bättre sänt än aldrig och Ännu bättre sänt än aldrig. I det förra fallet, mitt eget, talar det för sig själv. Dessbättre besitter jag det enda bevarade exemplaret, referensbanden torde vara ospelbara vid det här laget (hoppas jag).

Vi snackade absurt strunt och spelade så osannolik musik vi kunde hitta. En del musik kom från min morbrors gamla stenkakor som jag fört över till kassettband (detta var ju före de cd-lärande tider som skulle komma). Jag vet inte om det någonsin gjordes några lyssnarmätningar, kanske var det ingen som hörde oss. Förutom min morbror.

På SR Minnen kan man nu lyssna på ett program av Plattetyder, från den 11 februari 1982. Rekommenderas varmt! Där finns också ett avsnitt av hans program på senare år, Tattarspeedway, från långfredagen 2005. Rekommenderas långt!

Allas val har lika värde

Publicerad 2008-03-12 18:52:54 i Samhälle

I går var jag i Jämshög och talade på årsmötet för Hyresgästföreningen Olofström-Sölvesborg. Jag kom då bland annat in på frågan om privatiseringar och ombildningar. Och i dag hör jag att man i Växjö nu håller på att omvandla de första kommunala hyresrätterna till bostadsrätter.

Den som bor i villa som man själv äger, har för det mesta valt det själv. Den som bor i bostadsrätt, har också valt det själv. Och - tro det eller ej - den som bor i hyresrätt, har också oftast valt den boendeformen alldeles frivilligt. Det verkar som om ombildningsivrarna tror att hyresgäster inte valt själva. Att det antingen är synd om hyresgästerna, eller att de är litet korkade, som inte fattar att de valt fel från början, när det enda rätta är att äga sitt boende.

Hyresgästföreningen tycker att det är bra med blandade bostadsområden. Villor, bostadsrätter och hyresrätter får gärna finnas sida vid sida i samma område. Samma argument använder faktiskt ombildningsivrarna. När ett område anses ha för stor andel hyresrätter, vill man därför komma tillrätta med problemet genom att ombilda hyresrätt till bostadsrätt.

Konstigt att man aldrig hör det omvända argumentet. I ett område med bara villor, kanske kommunen eller staten skulle "underlätta" omvandling av dem till hyresrätter? Nej, det är det aldrig någon som föreslår.

Inte jag heller. Det enda rätta, om man vill öka blandningen av upplåtelseformer och få ett mer integrerat samhälle, är att bygga nytt. Bygg nya villor, bostadsrätter och kanske till och med ägarlägenheter i områden där det nu bara finns hyresrätter. Och framför allt: Bygg nya hyreshus i anslutning till befintliga villa- och bostadsrättsområden. Så behöver man inte hålla på och ombilda det som redan finns, och där de boende en gång gjort sitt val. För allas val har lika värde!

Hälsofrämjande - en framgångsfaktor

Publicerad 2008-03-05 23:31:07 i Samhälle

Kvällens Rapport uppmärksammade en studie av Centrum för folkhälsa och Karolinska institutet, som visar att arbetsplatser med ett gott arbetsklimat också har de friskaste medarbetarna (se hela sändningen här, det aktuella inslaget kommer efter c:a 21 min 30 s). Antalet långtidssjukskrivna minskar hos de företag som har ett tydligt ledarskap och en väl definierad och känd värdegrund. Arbetsplatser där medarbetarna har en hög känsla av sammanhang, och därmed får en stärkt självkänsla.

Detta är precis vad vi arbetar med på mitt företag Daktyl. Med våra verktyg gör vi det enkelt för företag att underhålla de faktorer som främjar hälsa och ett gott arbetsklimat. Härligt att få ännu en bekräftelse på att vi tänkt rätt hela tiden. Ändå är det ganska enkelt egentligen: Där man trivs och mår bra, där är man friskare än på andra ställen. Det har ju vi vetat hela tiden!

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela