gemene man

Det är jag som är gemene man

Jag är en förföljd minoritet

Publicerad 2006-11-26 19:20:55 i Allmänt

I torsdags kom det definitiva beskedet som ett brev på posten: Jag tillhör en minoritet!  Nämligen den minoritet av befolkningen som prenumererar på Nya Söndagsnisse-Strix. Tyvärr var vi till slut så få att tidningen läggs ner. Typiskt. Jämt är det vi minoriteter som ska råka illa ut.

Satirtidningen Söndags-Nisse startade 1862, och slogs 1924 samman med Albert Engströms skämttidning Strix. Grönköpings Veckoblad började 1902 som en bilaga i Söndags-Nisse, innan det blev en egen tidning 1916. Den sammanslagna satirtidningen Söndagsnisse-Strix utkom till 1954 (ett julnummer utgavs även 1955). För åtta år sedan återupptogs namnet, nu som bilaga till Grönköpings Veckoblad (ombytta roller alltså).

Men nu gick det inte längre. Sedan en tid tillbaka var Nya Söndagsnisse-Strix på många sätt en bättre produkt än Grönköpings Veckoblad, vars skribenter tappat såväl språkkänslan som förmågan att placera in dagens ämnen på ett passande sätt i den rätta Grönköpingsmiljön. Så om någon av de två tidningarna vore värd en fortsättning, var det Nya Söndagsnisse-Strix. Nu är den borta. Snyft.

Bingo!

Publicerad 2006-11-18 22:52:17 i Allmänt

Idémöte på SVT:
- Vi måste hitta på någon ny programidé för hösten! De kommersiella kanalerna snor våra tittare, vi måste ta tillbaka initiativet.
- Det måste vara något som känns fräscht.
- Jag vet! Vi kör direktsänd bingo!
- Jaa, men har inte TV4 redan prövat det?
- Jo, men deras bingoprogram är ju kommersiellt. Man kan vinna sanslöst höga priser som deras sponsorer skänker. Splitternya bilar och jordenruntresor och sånt.
- Vårt bingo ska vara lite sunkigare, lite hemmakänsla så där, och så lottar vi ut bearnaisesås och tuggummin.
- Ja, och högsta vinsten kan vara en begagnad bil!
- Men det känns ändå inte helt rätt för en public service-kanal.
- Jo, men vi riktar vårt program till ungdomar!
- Ja! Strålande! Bingo för ungdomar! Och så tar vi in någon avdankad gammal skådis som bingoutropare, som till exempel... Mona Seilitz!
- Ja, nu låter det bättre. Men det är fortfarande något som fattas.
- Nu vet jag! Vi sänder programmet på lördagkvällar! När inga ungdomar tittar på tv!
- Ja! Nu är idén fulländad! Lågbudget-bingo för ungdomar, på lördagkvällar, med Mona Seilitz och en begagnad bil. Så ska kampen om tittarna vinnas, och public servicetankens ställning räddas!

Inne med inneboende?

Publicerad 2006-11-12 19:49:45 i Samhälle

Regeringens nya, fräscha idé för den miljon ungdomar som under de närmaste tio åren ska ge sig ut på bostadsmarknaden: Bli inneboende! Det har fungerat i århundraden. Det sa bostadsfinansieringsminister Mats Odell i Rapport för några minuter sedan.

Inneboende - känns det igen? Känns det igen från gamla filmer från 1930-talet, där "Kandidat Berglund" alltid bodde i ett rum hos "Fru Gapenskiöld" och absolut inte fick ta in "damer på rummet"? Nytt. Fräscht. Har fungerat för studenter och likartade i århundraden. Närmare bestämt i 16-, 17- och 18-århundradena.

Ny revyblogg!

Publicerad 2006-11-06 00:44:42 i Från scen och cabaret

Wohooo! Nu har jag startat en ny blogg för mina betraktelser från revyns och teaterns värld! Övriga kategorier (Samhälle, Släkten är bäst och Allmänt) kommer att finnas kvar här, men vill du läsa vad jag skriver om revyförfattande, svensk revyhistoria och teater och annan scenkonst i allmänhet (samt Dagens dänga) så är du välkommen över till http://blogg.gemeneman.se . (Nästan samma adress alltså, bara i en annan ordning. Det gäller att se upp där!)

Välkommen att följa båda mina bloggar i fortsättningen!

Rätten att döda en människa

Publicerad 2006-11-05 10:21:07 i Samhälle

Saddam Hussein fick just sin dödsdom, rapporterade Ekot i P1. Jag kan inte tycka att dödsstraff är rätt, även om förbrytaren i egenskap av exdiktator har tiotusentals liv på sitt samvete. Ett dödsstraff ger dels signalen att det ibland är rätt att döda en annan människa, dels skapar det en martyr som bland anhängarna får enormt symbolvärde i åtskilliga år framöver.

I revyförfattarens huvud

Publicerad 2006-11-05 10:06:46 i Från scen och cabaret

Årets revy börjar arta sig! (Läs om årets revy Toseby Torgwww.ronnebyrevyn.se !) Faktum är att jag inte kan minnas när vi senast hade så mycket färdigskrivet material redan i månadsskiftet oktober/november. Det känns lite illavarslande...

Men det kan ju å andra sidan vara mitt minne det är fel på också. Förra året var extremt åt andra hållet. Men då kunde vi skylla på att vi var en nystartad revyförening - dock med traditioner från de tidigare konstellationerna som producerat nyårsrevy i Ronneby sedan 1987/88.

Jag hörde just en radiointervju med Det gamla revygänget från Olofström. Reportern försökte få dem att tala om vad de tänker driva med i revyn. De svarade något kryptiskt. Varför tror journalisterna att revyförfattare är hemlighetsfulla om revyns innehåll? För att locka mer publik genom sin gåtfullhet? För att det är gammalt teaterskrock? Nej, nu ska jag avslöja varför: För att ingenting är säkert, in i det sista! Ända fram till genrepet kan regissören välja att plocka bort ett nummer som av något skäl inte fungerar. Det kan finnas olika anledningar, och åtminstone i vårt fall i Ronnebyrevyn föregås det oftast av en dialog mellan regissör och manusansvarig. Men effekten är densamma.

Vi vet att de som blir avporträtterade eller omnämnda i revyn ofta blir stolta, ibland arga, men alltid intresserade av vad vi gör. Då är det olyckligt om det spridits ut ett rykte i förväg, och det sedan visar sig att just det numret strukits eller skrivits om så att vederbörande inte längre finns med i revyn. Den besvikelsen vill vi inte utsätta våra makthavare och lokala kändisar för.

Det där berör förresten en annan sak: Varför frågar alltid journalister om revyn är elakare i år? Det ska jag försöka svara på någon annan gång.

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela