gemene man

Det är jag som är gemene man

Drömmen om slummen

Publicerad 2006-12-22 11:56:21 i Samhälle

Måste några ha det dåligt för att andra ska kunna ha det bra? Så funkar det i Mats Odells värld i alla fall. Olyckligtvis har Odell som kommun- och finansmarknadsminister även hand om viktiga frågor som rör bostadspolitiken.

Andra tänker det bara, eller håller det för sig själva inom sina nyliberala tankesmedjor. Mats Odell säger det högt. Om det finns bostadsområden där det inte är attraktivt att bo, så uppstår en dynamisk bostadsmarknad. Ju större skillnad, desto bättre dynamik. I en intervju med tidningen Vår Bostad säger han att slumkvarteren i städer som t.ex. Bryssel är "områden i förvandling där det händer saker". (Jovisst.) Lösningen för att skapa mer dynamik är tydligen att inte underhålla, utan låta förfalla. Då flyttar de som kan därifrån och skapar efterfrågan på annat håll.

Men de som inte kan flytta därifrån då? De som inte har råd? De som inte släpps in någon annanstans? I Hyresgästföreningen trycker vi på för att uppmärksamma den upprustning som miljonprogramområdena står inför. De områdena börjar bli runt 40 år gamla och behöver i många fall renoveras. Regeringen vill sälja ut samma områden till privata intressenter. Vem vill köpa ruckel? Och om någon köper ruckel, kommer köparen då att genomföra dyra renoveringar utan att få några som helst statsbidrag för det? Odells lösning är alltså att låta ruckel förbli ruckel, i dynamikens namn. Slum är bra, säger Odell.

Tack, Odell. Nu vet vi ännu bättre vad Alliansens bostadspolitik går ut på. Varför sa ni inte det före valet?

Sverigedumokrater?

Publicerad 2006-12-11 08:51:49 i Allmänt

Enligt några sverigedemokrater ska inte muslimer få kunna bli svenska medborgare. Hur tänker de då? Vad händer om en svensk medborgare blir muslim? Det skulle nästan vara intressant att pröva. Att konvertera till islam och se om sverigedemokraterna vill kasta ut en ur landet. Och vart, i så fall. Till rymden med nästa rymdfärja?

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela