gemene man

Det är jag som är gemene man

Snopet, politiker

Publicerad 2008-08-19 23:07:31 i Samhälle

"Bostadskarriär". För en del politiker är innebörden av ordet självklar: Man börjar i en hyreslägenhet, kanske i andra eller tredje hand, och byter successivt upp sig tills man bor i egen villa. Att hyra är dåligt, att äga är bäst. Tycker alltså en del politiker.

Men många människor väljer att hyra. Jag har tjatat om det innan, men det kommer som en överraskning för en del politiker. Många bor helt frivilligt i hyresrätt. Politikernas omsorg om att underlätta ombildandet från hyresrätt till bostadsrätt är bortkastad möda. Sedan stopplagen slopades har politikerna i 142 av landets kommuner förklarat sig mycket positiva till ombildningar. Men hur har det sedan gått? Jo, i hela 11 (elva) kommuner har det verkligen genomförts ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt, enligt SVT:s Rapport. Och sju av dessa ligger i Stockholms län.

Argumentet att själv kunna råda över sitt boende räcker inte, förklarar professorn i fastighetsekonomi, Hans Lind. Det krävs ett ekonomiskt incitament också.

Möjligheten att själv vara med och bestämma hur man vill ha det i området och i fastigheten går att få även i hyresrätt, genom t.ex. boinflytandeavtal och engagemang i Hyresgästföreningen. Och även i en bostadsrättsförening måste man ta hänsyn till vad grannarna vill. Dessutom riskerar i många delar av landet en ombildning att bli en ganska dålig affär rent ekonomiskt, särskilt i miljonprogramhus med eftersatt underhåll. Inte konstigt att intresset är lågt. Det är bara en del politiker som blir förvånade. Snopet, för dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela