gemene man

Det är jag som är gemene man

Allas val har lika värde

Publicerad 2008-03-12 18:52:54 i Samhälle

I går var jag i Jämshög och talade på årsmötet för Hyresgästföreningen Olofström-Sölvesborg. Jag kom då bland annat in på frågan om privatiseringar och ombildningar. Och i dag hör jag att man i Växjö nu håller på att omvandla de första kommunala hyresrätterna till bostadsrätter.

Den som bor i villa som man själv äger, har för det mesta valt det själv. Den som bor i bostadsrätt, har också valt det själv. Och - tro det eller ej - den som bor i hyresrätt, har också oftast valt den boendeformen alldeles frivilligt. Det verkar som om ombildningsivrarna tror att hyresgäster inte valt själva. Att det antingen är synd om hyresgästerna, eller att de är litet korkade, som inte fattar att de valt fel från början, när det enda rätta är att äga sitt boende.

Hyresgästföreningen tycker att det är bra med blandade bostadsområden. Villor, bostadsrätter och hyresrätter får gärna finnas sida vid sida i samma område. Samma argument använder faktiskt ombildningsivrarna. När ett område anses ha för stor andel hyresrätter, vill man därför komma tillrätta med problemet genom att ombilda hyresrätt till bostadsrätt.

Konstigt att man aldrig hör det omvända argumentet. I ett område med bara villor, kanske kommunen eller staten skulle "underlätta" omvandling av dem till hyresrätter? Nej, det är det aldrig någon som föreslår.

Inte jag heller. Det enda rätta, om man vill öka blandningen av upplåtelseformer och få ett mer integrerat samhälle, är att bygga nytt. Bygg nya villor, bostadsrätter och kanske till och med ägarlägenheter i områden där det nu bara finns hyresrätter. Och framför allt: Bygg nya hyreshus i anslutning till befintliga villa- och bostadsrättsområden. Så behöver man inte hålla på och ombilda det som redan finns, och där de boende en gång gjort sitt val. För allas val har lika värde!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela