gemene man

Det är jag som är gemene man

I fäders spår

Publicerad 2024-11-10 14:21:13 i Allmänt

I dag är det Fars dag. Jag vill gratulera en rad fäder från gångna tider. Vi börjar med
 
Truls Jönsson (1716-1776). Truls Jönsson föddes i Södra Havhult, Örkened, som äldste sonen till åbon Jöns Trulsson och dennes hustru Karna Gammalsdotter. Truls gifte sig 1738 i Örkeneds kyrka med Gunnil Månsdotter som kom från Tosthult. Den första tiden efter vigseln bodde paret i Norra Havhult där äldste sonen Jon föddes, men vid andre sonen Håkans födsel hade Truls och Gunnil tagit över hans föräldrahem i Södra Havhult där de brukade gården. Truls omkom i en olycka under trädhuggning, troligen fick han ett träd över sig. Han blev 60 år. Gården kom så småningom att tas över av sonen Jöns som var den sjätte i syskonskaran.
 
Jon Trulsson (1739-1800) var som sagt äldste son till Truls Jönsson och Gunnil. Av någon anledning föll det sig så att han inte blev den av sönerna som tog över åbostället i Södra Havhult, i stället blev han brukare av gården Hunshult 3. Han gifte sig nämligen i maj 1772 med änkan Tora Niklasdotter och flyttade till hennes fädernesgård. Tora hade redan fött deras gemensamme son Anders i januari samma år. Inom äktenskapet födde Tora ytterligare två barn. Jon dog i bröstfeber när han var 60 år, då hade familjen flyttat till torpet som efter honom kom att kallas Joens torp i Hunshult.
 
Anders Jonsson (1772-1846) föddes på åboställe 3 i Hunshult som äldste sonen till Jon Trulsson och Tora Niklasdotter. Anders tog över Joens torp efter fadern och brukade det som torpare. Han var gift fyra gånger och fick sammanlagt 14 barn. Första hustrun Kerstin Månsdotter kom från Kruseboda, de gifte sig 1791. Många av barnen dog som små, äldste sonen som levde till vuxen ålder var John som föddes 1801. Då fanns redan storasyster Tora i familjen, två år senare kom även lillebror Niklas. Inga fler av Anders och Kerstins tio barn levde till vuxen ålder, Kerstin själv dog i barnsäng när dottern Bengta skulle födas 1814. Inte heller Bengta överlevde mer än ett dygn. Anders gifte året därpå om sig med Kerstins kusin Elna Olasdotter från Traneboda, i det äktenskapet föddes sonen Per som skulle komma att bli torpare i Hunshult, samt två döttrar som båda dog som barn. Anders tredje hustru Anna dog när enda barnet Jöns skulle födas, 1826. Sista äktenskapet för Anders blev barnlöst, han gifte sig 1829 med SIssa Nilsdotter som dog efter tio års äktenskap. Anders dog som änkling 1846 på torpet i Hunshult.
 
John Andersson (1801-1877) var äldste sonen till Anders Jonsson och Kerstin Månsdotter. I ungdomen tjänade han först som dräng hos Per Bengtsson i Höninge, Glimåkra, och därefter på Bengt Jönssons gård i Baggeboda, Jämshög i Blekinge. Från Jämshög kom han tillbaka till Örkened 1825 och blev åbo i Södra Havhult där hustrun Hanna var född. De gifte sig i januari 1826. Barnadödligheten var stor, av elva barn till John och Hanna var det bara fyra som blev vuxna: Håkan, Per, Bengta och Nilla. John dog 1877 ett par dagar efter sin 76-årsdag, Hanna levde till 1882 då hon dog 77 år gammal.

Håkan Jonsson (1831-1901) var äldste sonen till John och Hanna i Södra Havhult. Han flyttade från föräldrahemmet till Ekön, Loshult, 1847 men kom tillbaka redan året därpå. Sedan flyttade han till Lönsboda 1853 men även den vistelsen blev bara ettårig innan han var tillbaka på föräldrarnas gård igen. Efter vigseln med Bengta Åkesdotter 1858 blev Håkan torpare på Grevatorpet i Applahult där hon var född. Den 3 februari 1900 upprättades ett arrendekontrakt för Grevatorpet, torpet utgjordes då av 3,50 hektar åker, 1,50 hektar slåtter, 4 hektar betesmark och 0,69 hektar impediment. Det årliga arrendet beräknades i penningvärde till sextio kronor och skulle erläggas genom mandagsverken under sommarhalvåret à 1,25 kronor, samt hjondagsverken under sommarhalvåret à 0,75 kronor. Dagsverkena skulle utföras på kronoparken Vesslarp efter tillsägelse från skogsförvaltningen. Håkan och Bengta hade två barn: Sonen Jöns och dottern Bengta. Håkan dog i oktober 1903, Bengta levde till 1921.
 
Jöns Håkansson (1865-1917) föddes på Grevatorpet i Applahult som son till Håkan Jonsson och Bengta Åkesdotter. Jöns tog över torpet efter föräldrarna och livnärde sig dessutom som målare. Han var först trolovad med Gunilla Persdotter ("Rönnsa-Gånillan") från Bosakulla och fick med henne dottern Hilda, men de gifte sig aldrig med varandra. I april 1903 upprättades ett skiljobrev så att Jöns kunde gifta sig med Bengta Håkansson från Östra Flyboda. Underhållet till Hilda reglerades genom en överenskommelse om uppfostringsbidrag m.m. av den 18 mars 1899. Jöns ("Greva-Jössen") och Bengta fick fem barn på Grevatorpet: Hulda, Karl, Ester, Arvid och Anna.

Jöns Håkansson (1865-1917)
 
Karl Jönsson (1905-1937) var äldste son till Jöns och Bengta på Grevatorpet i Applahult. Karl var musikalisk och spelade gärna musik tillsammans med sin bror Arvid. Han arbetade som stenarbetare vid diabasbrottet i Hägghult, alldeles invid Grevatorpet. Genom sitt engagemang i logen Bergfast inom IOGT träffade han Hilma Gustavsson, som var dotter till Gustav och Sissa Persson, och de gifte sig 1936 och flyttade ihop i hennes föräldrahem i Lönsboda. De fick två söner, men när andre sonen Karl-Anders föddes 1838 hade dessvärre Karl redan avlidit till följd av blodförgiftning efter inflammation i en tand. Han hann aldrig få veta att ett nytt barn var på väg. Hilma gifte så småningom om sig med Karls bror Arvid, "för att slippa byta svärmor"; som hon brukade säga. 
 
Karl Jönsson (1905-1937)
 
Per-Erik Jönsson (1936-2020) var äldste son till Karl och Hilma Jönsson i Lönsboda. Per-Erik och hans bror Karl-Anders adopterades av Hilmas andre make Arvid som hade Arvid Jönssons Möbelfabrik AB i Lönsboda, och tog tillsammans så småningom över fabriken som de drev vidare tills de båda uppnått pensionsåldern. Per-Erik gifte sig den 7 november 1964 med Ulla Gustavsson som kom från Skatelöv i Småland. De första åren efter vigseln bodde de i en lägenhet i ena änden av bygdegården i Östra Flyboda, tills de i april 1974 kunde flytta in i den villa de låtit bygga i kvarteret Tallbacken i Lönsboda, adressen Klintgatan 5. Per-Erik var aktiv i Örkeneds hembygdsförening och Föreningen Svarta bergen som revisor, likaså kommunrevisor i Osby kommun och församlingsrevisor i Örkeneds församling. Så länge barnen var i grundskoleåldern var han aktiv i Hem & Skola och i Lönsboda Majblommekommitté. 
 
Därmed kom vi fram till min egen pappa. De här fäderna, från farfars farfars farfars farfar Truls Jönsson och framåt, leder fram till mig och jag hyllar dem alla i dag på Fars dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela