gemene man

Det är jag som är gemene man

Borgarsvin är vi allihopa

Publicerad 2006-08-23 15:16:15 i Samhälle

I går demonstrerades det mot fastighetsskatten, i Kungsträdgården i Stockholm. Så kallade proffsdemonstranter från Global intifada och Gatans parlament ställde till med motdemonstrationer (dvs, bråk). "Borgarsvin! Döda de rika!" skrek de, mot fastighetsskattemotståndarna.

Mycket har vi i Hyresgästföreningen beskyllts för att vara, men att man kallar oss för borgarsvin är något nytt. För så är det ju: Fastighetsskatten kommer ingen undan, om man inte är hemlös, förstås. Ingen ska tro att hyresvärdarna är så snälla att de bjuder på skatten. Nej, den dyker förstås upp på hyresavierna. I själva verket är hyresboendet det hårdast beskattade boendet: I en lägenhet som ägs av en privatvärd betalar hyresgästen 198 per kvadratmeter och år i skatt. En villaägare betalar 148 kr/kvm och år. Ändå kallas fastighetsskatten ofta slarvigt för "villaskatten" i tidningsrubrikerna.

Nu var det visserligen inte Hyresgästföreningen som anordnade just den här demonstrationen mot fastighetsskatten. Men det kunde det ha varit. Medan "Global intifada" och "Gatans parlament" troligen är helt oinsatta i bostadspolitik. Eller så betraktar de verkligen alla människor som har annat tak än kartongskivor över huvudet som kapitalistsvin. Och det kan kanske i och för sig vara riktigt, i ett globalt perspektiv.

Hyresgästföreningen är politiskt obunden. Men vi är inte opolitiska! Som sagt, vi beskylls ibland för att gå i något partis ledband, men vad skulle vi ha för skäl till det? Det finns inget parti som gör exakt som vi hyresgäster vill. Däremot kan vi utöva påtryckningar på partierna, för att få dem att tycka som vi. Det kan vi göra på alla partier, vi favoriserar inget av dem. Bostadspolitiken borde vara valets viktigaste fråga. Alla måste bo!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela