gemene man

Det är jag som är gemene man

Rörelse i valrörelse

Publicerad 2006-08-29 23:02:31 i Samhälle

Valrörelsen är i mångt och mycket en ganska onödig historia. Då tänker jag mest på de sista veckornas hetsjakt på kronor och ören hit eller dit för väljarnas plånböcker. Sedan kommer alltid svekdebatten efteråt.

Det är ju inte det valet handlar om! Du säger: "Jag kan inte välja vilket parti jag ska rösta på, det finns inget jag kan sympatisera med i alla frågor". Och så börjar du räkna på vallöftenas plus och minus i hushållskassan och kommer fram till att du tjänar 3000 kr första året på ena sidans utfästelser och 4000 kr på den andra sidans. Strunta i plånboksfrågorna! Det borde partierna också göra. Det blir en sådan hets när de försöker övertrumfa varandra med ogenomtänkta förslag.

Utgå i stället från ideologin. Varje parti har sin ideologi. Du har din. Ideologin är den ledstjärna efter vilken partierna tar ställning i alla frågor. För under en mandatperiod, eller en människas livslängd, ställs både du och det parti du röstar på inför tusentals, eller miljontals, val. Det går inte att i förväg tala om hur man tänker handla i varje enskild fråga. Men partiets ideologi ligger fast. De flesta människor finner sin grundläggande samhällssyn, sin ideologi, i ungdomsåren, låt vara att den kan modifieras med tidens gång. Finn det parti som bäst motsvarar din syn på samhället, och håll fast vid det. Lita på att det följer sin, och din, ideologi vid alla svåra beslut de kommande fyra åren. Så kan du ägna tiden åt annat när alla osäkra väljare springer som yra höns mellan de olika valstugorna och samlar broschyrer och får höra fagra löften från partiernas företrädare. Då kan du plocka svamp i stället. Eller gå på konserter. Eller åka till Kreta i två veckor och ta det lugnt. Svårare än så är det inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela