gemene man

Det är jag som är gemene man

Lokaldemokrati

Publicerad 2006-02-23 01:05:21 i Samhälle

Så där ja. I kväll var det årsmöte i vår lokala hyresgästförening. Demokrati bygger ju på det - att människor avsätter en del av sin fritid för att, oftast helt oavlönat, ta på sig diverse uppdrag. I det här fallet att driva den lokala verksamheten i ett bostadsområde. Ordna gemensamma trivselaktiviteter, stå för lokaluthyrningen av fritidslokalen för fest, möten och övernattningar, fungera som kontaktlänk mellan hyresgästerna och hyresgästföreningens anställda tjänstemän, arbeta för bättre boendemiljö och driva opinion för att påverka de lokala politikerna, samt företräda de boende i förhandlingar.
Men ni vet hur det brukar låta: "Det går inte att få folk till möten nu för tiden. Det är aldrig några som kommer, och vi som ändå bjuder på smörgåstårta".
Vi bjöd inte på smörgåstårta i kväll. Vi bjöd på salladsbuffé i stället. Vi hade diskussionsstund - om demokratin och representativiteten, om man ska uttrycka det högtravande. Vi var glatt överraskade att sjutton personer trots allt kom, fast det var OS på tv. Och vi lyckades välja en ny styrelse så att föreningsverksamheten kan leva vidare. Själv lämnade jag över ordförandeklubban, det ska bli skönt att "varva ner" ett snäpp. Fast jag fortsätter i styrelsen, men nu som kassör. Det kallas rotation.
Nu är den stora utmaningen att "föryngra" styrelsen. Jag är yngst i dag. Men det går inte att föryngra bara så där. Först måste föreningen visa ungdomarna att den behövs - och att de behövs i den. Föreningen är sina medlemmar, varken mer eller mindre. Och en stor andel av medlemmarna i hyresgästföreningen är ungdomar, även om de inte är fullt ut representerade bland de förtroendevalda. Men ge oss bara ett år...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela