gemene man

Det är jag som är gemene man

Lögn, förbannad lögn och Eurostat

Publicerad 2006-01-03 11:49:04 i Samhälle

Läste ni den lilla försåtliga ekonominotisen från TT förra veckan? Med hänvisning till siffror som EU:s statistikbyrå Eurostat tagit fram, säger det svenska konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren att felet med de svenska hyrorna är att de inte är konkurrensutsatta.

Med statistik kan man bevisa vad man vill. Det är ungefär som att ligga på psykiaterns brits och titta på bläckplumpar - man ser det man vill se. I det här fallet sägs Eurostat ha kommit fram till att hyrorna i Sverige är de tredje högsta i Europa, och orsaken skulle vara att hyresmarknaden är reglerad. Men är det inte så då? Nej, i Eurostats statistik finns för det första ingen jämförelse mellan hyresnivån i de olika EU-länderna. Där finns en tabell som jämför prisnivån för bostäder i länderna. Sverige är unikt så tillvida att vi över huvud taget har en hyresmarknad, att hyra sin bostad finns knappt i andra länder, förutom som en social åtgärd. Den svenska hyresmarknaden är cirka 30 procent av boendet, resten är bostadsrätter och villor. Det är det totala boendet som jämförs av Eurostat.

För det andra har hyreslägenheter i Sverige en helt annan standard än i jämförbara länder. Spis, kylskåp, frys ingår, ofta även tvättmaskin eller del i gemensam tvättstuga. Vi har också en hög andel ensamhushåll, något som drar upp den genomsnittliga boendekostnaden.

Med detta menar jag naturligtvis inte att Sverige har låga hyror. Men man ska inte frestas att tolka Eurostats siffror som att det blir bättre med en avreglerad hyresmarknad. Bostaden är ingen vara som vilken som helst. Dagligvaror kan importeras billigt från utlandet och säljas i lågprisvaruhus. Det går inte med den egna bostaden.

Eller? Kommer ni ihåg när den gröna elen lanserades? Elleverantörerna blev ålagda att köpa certifikat för miljöanpassad el. Kunderna fick sedan betala extra för grön el, fast det i elnätet inte gick att skilja den gröna elen från den "smutsiga", framställd av icke förnybara energikällor. Det var bara en virtuell skillnad, för att särskilja olika betalningsströmmar. Kan man inte göra samma sak med lägenheter? Byta hyresvärd virtuellt liksom, och så får någon stor datakonsultfirma utveckla ett system för clearing mellan de olika bostadsföretagen i skilda länder. Så kan man välja om man vill betala sin hyra till en spansk eller ungersk värd i stället för den svenska. Vore inte det något? Då, om inte förr, bleve väl hyresmarknaden så avreglerad och fri som konkurrensivrarna vill.

Den svenska hyressättningen fungerar tack vare förhandlingar mellan bostadsföretagen och hyresgästerna, mestadels företrädda av hyresgästföreningen. Genom att allmännyttan, alltså de kommunala bostadsföretagen på varje ort, har en "transparent" redovisning, är det möjligt för hyresgästföreningen att se till att pengarna används på rätt sätt och hyrorna hålls på exakt den nivå som krävs. Vad som däremot kan driva upp det allmänna hyresläget är de höga byggkostnaderna för nyproduktion. Där vore det intressant att se jämförande statistik mellan Europas länder!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela