gemene man

Det är jag som är gemene man

Utanför lagen

Publicerad 2006-06-04 22:33:32 i Allmänt

Vad är det som gör att en del tror att det är ok att bryta mot lagen, bara för att det är tekniskt möjligt?

Vad är det som gör att en del tror att man i ett specifikt fall kan bryta mot en lag som man inte tycker om?

Det naturliga i ett rättssamhälle och demokrati är att man verkar för att ändra lagen så att den blir som man vill ha den. Det är i själva verket det som skiljer demokratin från diktaturen: Att du genom de demokratiska institutionerna har möjlighet att påverka hur lagarna ska se ut, och inte behöver bryta mot dem för att förändra samhället! Om fler än hälften av demokratins befolkning tycker att du har rätt, finns det möjlighet att genom den lagstiftande församlingen ändra på lagen så att den stämmer överens med majoritetens uppfattning.

Personligen anser jag dock inte att upphovsrättsskyddet behöver försvagas, bara för att det nu finns teknik som underlättar lagbrott i större skala än tidigare. För det är ju där problemet ligger. Piratkopiering av musik har funnits åtminstone lika länge som kassettbandspelaren, men med fildelningsprogrammen har skalan blivit närmast industriell. (Av någon anledning uppmärksammas inte piratkopierade notblad i den nu pågående debatten, trots att det också är ett välkänt problem hos musikförlagen. Men där sker varje piratkopiering i betydligt mindre skala, även om den ekonomiska skadan för upphovsmannen/arrangören inte är försumbar.)

Så "Piratpartiet" och Pirate Bay (som förresten enligt tidningsuppgifter i dag sägs ha byggts upp med ekonomiskt stöd från en känd högerextremist) borde inte ta lagen i egna händer, utan i stället försöka påverka de etablerade partierna i riksdagen att ändra lagen så som de vill ha den. Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela