gemene man

Det är jag som är gemene man

Löpsedelslektion

Publicerad 2006-10-06 19:14:16 i Samhälle

Lektion för löpsedelsmakare: Vilken löpsedel av följande säljer mest tidningar i morgon?

Reinfeldts nya ministrar!
eller
Svenska akademiens nya ledamöter!
eller
Big Brother-Jessicas nya bröst!

Det där var en kuggfråga. Alla löpsedlarna är ofullständiga om de ska kunna sälja lösnummer. Där måste till ett tillägg. Vi börjar om:

Reinfeldts nya ministrar!
Vi har hela listan
eller
Svenska akademiens nya ledamöter!
Vi har hela listan
eller
Big Brother-Jessicas nya bröst!
Vi har hela listan

Ditt svar kan du skriva som en kommentar till det här inlägget. Själv avstår jag från att kommentera Big Brother-Jessicas nya bröst. Däremot kan det vara intressant att kommentera de nya ministrarna. Bra: Kulturen får ett eget departement igen! Men - Cecilia Stegö Chilò? En journalist och åsiktsmaskin, som själv säger att hon inte kan kulturområdet? Det låter bekant, har vi inte haft en sån kulturminister innan? Tyvärr slutar likheterna med Marita Ulvskog där. Den senare slog vakt om public service, Stegö Chilò har en nyliberal inställning att public service-tv och -radio ska vara så liten som absolut är möjligt. Sak samma med presstödet, som också är i farozonen (vad tycker Svenska Dagbladet om det?)

Som utrikesminister får vi en erfaren diplomat som är internationellt känd. Det låter bekant, hade vi inte en sån när den här veckan började också? Men Carl Bildt är insatt och kunnig, och kan förhoppningsvis göra så att Sverige får en position i den europeiska unionens utrikespolitik. Särskilt påläst är han i Mellanösternfrågan. Ingen katastrof som utrikesminister alltså.

Jag hörde att bostadsfrågorna läggs på miljöministern Andreas Carlgren. Vi får hoppas att det faktum att miljöministern är centerpartist, inte innebär ett genomslag för den extrema bostadspolitik på hyresrättsområdet som centern gav uttryck för före valet. Det vore ett rejält dråpslag för bostadspolitikens sociala sida.

Och så var det det där med Svenska akademiens två nya ledamöter: Jesper Svenbro, som efterträder Östen Sjöstrand på stol nr 8, är liksom företrädaren poet. Jag har inte så mycket att säga om honom. Kul med en skåning, bara. Men till Kristina Lugn, som tar plats på stol nr 14 efter Lars Gyllensten, har väl de flesta en relation. Jag blev glad när jag läste att hon blivit utsedd. Dels för att hon är dramatiker, hon kommer att än mer stärka den "drama-linje" som redan kunnat ses som en långsiktig trend i akademien. (Exempel: Nobelprisutdelningarna till Dario Fo, Elfriede Jelinek och Harold Pinter). Dels, förstås, för att hon förvaltar den finurlige Allan Edwalls arv på Teater Brunnsgatan 4. Hon har snille och smak!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela