gemene man

Det är jag som är gemene man

En kärnfråga

Publicerad 2007-02-04 22:54:38 i Samhälle

Vid tiden för kärnkraftomröstningen 1980, förväntades en kärnreaktors tekniska livslängd vara 25 år. Det är en lång tid att överblicka - försök själv att se 25 år framåt i tiden. År 2032 - kan du skilja det från 2042 eller 2022?

De tre linjerna i kärnkraftomröstningen var i princip överens om att kärnkraften skulle avvecklas. Linje tre ville avveckla på tio års sikt. Linje två och linje ett skiljde sig i huvudsak åt genom att linje två ville att kärnkraftverk och andra framtida kraftverk skulle ägas av stat och kommun. I enlighet med resultatet av folkomröstningen beslutade riksdagen att kärnkraften i Sverige skulle drivas vidare under den tekniska livslängden för de reaktorer som var i drift, under byggande eller planerade. Den sista reaktorn skulle laddas år 1985, och med en förväntad livslängd på 25 år skulle alltså kärnkraftsepoken i Sverige vara slut år 2010.

Energiexperterna runt år 1980 gav oss trettio år att hitta hållbara alternativ till kärnkraften. Väljarna i folkomröstningen gav politikerna just ett sådant mandat. Årtalet 2010 har sedan frångåtts genom nya riksdagsbeslut, där man sagt att avvecklingen ska ske med hänsyn till utvecklingen av ny och förnyelsebar elproduktion. Men den tekniska livslängden för en reaktor har inte ändrats, och nya kärnkraftverk har inte byggts.

Man tänkte bra 1980, med tidens mått mätt. Men längre tid framåt än 25 år behövde man liksom inte bekymra sig om. Då liksom nu var det svårt att se så långt in i framtiden. Man ville inte, eller man ansåg sig inte behöva tänka på vad som skulle ske om 25 år. Det får de som kommer då ta hand om.


Nu är vi snart där. Det är vi som är de som kommer då. Vi som ska ta hand om framtiden för dem som tänkte så bra 1980, med tidens mått mätt. Till år 2010 är det bara tre år kvar. Barsebäck är redan avvecklat. Nu börjar Forsmarks reaktorer knaka i fogarna. Likaså Ringhals och Oskarshamns. Till stor förvåning för många, uppenbarligen. Men inte så förvånande för 1980 års energiexperter, som förutsagt den tekniska livslängden till 25 år. Har vi alla glömt det nu?


Var är alternativen, nu när vi behöver dem?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela