gemene man

Det är jag som är gemene man

Grabben i graven bredvid

Publicerad 2007-06-27 18:25:43 i Släkten är bäst

Midsommaraftonen ösregnade det hela tiden, men midsommardagen ägnade jag åt att tillsammans med mina föräldrar köra runt på småvägar i Småland och leta upp byar där våra förfäder bott. Vi var utrustade med Gröna kartan, och kunde på så vis pricka in Trästen, Moshult, Ugnabygden, Mörhult, Fållen, Lönshult, Spånhult, Blädingeås och Hjälmaryd. Och någonstans däremellan kyrkogården i Vislanda, centralorten i Vislanda pastorat.

Vi visste att mammas moster Nanny var begravd på Vislanda kyrkogård - men var? Inne i kyrkan pågick högmässa, eftersom det var midsommardagen. Vi traskade omkring ute i gångarna med gravstenar och letade efter moster Nannys grav. Efter en kvart hade vi nästan gett upp. Då såg vi att vi inte var ensamma på kyrkogården längre. En man gick och vattnade (nej, det hade inte kommit lika mycket regn i Vislanda på midsommarafton som hemma hos oss) vid några gravar. Var det inte de gravarna som... Jo, han gick och vattnade på gravar med ett bynamn som moster Nanny brukade prata mycket om.

Vi tog mod till oss och gick fram och presenterade oss. "Vi ser att du vattnar på de här gravarna, du vet möjligen inte var Nannys och Johans grav är?" Jo, det visste han mycket väl. Det var ju närmsta grannarna!

Av alla människor i Vislanda var det just sonen till deras närmsta granne som gick och vattnade på kyrkogården samtidigt som vi råkade vara där! Han vattnade färdigt, ursäktade sig för att ena byxbenet var uppkavlat ("det är för att det inte ska fastna i cykelkedjan") och stegade iväg till rakt motsatta änden av kyrkogården, och vi efter. Där visade han oss utan att tveka rakt på mosters Nannys och morbror Johans grav. Han bad till och med om ursäkt för att kyrkorådets skötsel kanske inte var den bästa, men vi såg inget större att anmärka på därvidlag. Vi tackade vår ciceron som hastade tillbaka till sin cykel, medan vi stod kvar en stund och tittade på graven. Jag tog en bild också:

Gravsten på Vislanda kyrkogård

Någon med mer metafysiska funderingar hade kanske nu menat att det var moster Nanny själv som från sin utsiktsplats i himmelen skickade en guide till vår hjälp. Vi nöjde oss med att tycka att det var en lyckans slump att just Vislanda förskonats från regn i midsommar. Annars hade det inte kommit någon över huvud taget till kyrkogården för att vattna just då.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela