gemene man

Det är jag som är gemene man

Bostadsfel?

Publicerad 2007-09-08 11:45:28 i Samhälle

Nye partiledaren Jan Björklund talar just nu bostadspolitik på folkpartiets landsmöte. Den som inte äger sin bostad är ingen fullvärdig medborgare, är kontentan.

Vi som bor i hyresrätt har själva valt att göra det. Den valmöjligheten vill "liberalerna", som i andra sammanhang brukar försvara valfriheten, ta bort. Regeringens politik syftar på sikt till att utrota hyresrätten. Att hyra sin bostad blir förbehållet de allra rikaste - som har råd att betala en marknadsmässig hyra i t.ex. Turning Torso - och de allra fattigaste, där socialen står för kontraktet. Om denna linje är medveten eller omedveten kan man ju spekulera kring.

Hyresrätten är redan i dag missgynnad skattemässigt. Hyresgästföreningen har länge försökt påverka såväl den förra som den nuvarande regeringen att rätta till detta missförhållande. De ändringar som i dag införs går i stället i motsatt riktning. Borttagandet av stopplagen har dessutom gjort det lättare att ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

Var tog då valfriheten vägen? Den enskilde människans rätt att välja fritt? Man tar ibland segregationen som motiv. Det är helt klart bra att blanda upplåtelseformerna, ur samhällets perspektiv. Men varför ska just hyresrätter omvandlas till bostadsrätter? Varför hör man aldrig samma argument användas tvärtom? Om segregationen vore det verkliga motivet, borde det ju vara lika nödvändigt att skapa nya hyresrätter i ett bostadsområde där det idag bara finns villor. Tycker man att det saknas bostadsrätter för att skapa en bra balans mellan olika upplåtelseformer i ett område, är det väl bara att bygga nytt. Inte omvandla de hyresrätter där folk valt att bosätta sig just för hyresrättens skull. Vi som valt hyresrätt i stället för bostadsrätt, har inte valt bostadsfel!

Hyresrätten är ett flexibelt boende. Det är lätt att flytta till och flytta från, utan ekonomiska spekulationer. Det är praktiskt och dessutom klimatsmart. Vi måste rädda hyresrätten mot klåfingriga politiska experiment!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela