gemene man

Det är jag som är gemene man

En stol är ledig

Publicerad 2008-12-01 09:59:18 i Samhälle

Akademiledamoten Sten Rudholm avled i lördags. I SvD och flera andra tidningar återges ett TT-telegram där man blir upplyst om att "stol nummer ett har under 1900-talet av hävd tillfallit jurister".

Jag brukar då och då konsultera TT-språket om språkfrågor. Men här känns det som om TT själva har gjort en groda. Ett fel i tempus, närmare bestämt. 1900-talet är slut, det är ett förgånget sekel. Rätt formulering borde därför vara att "stol nummer ett tillföll under 1900-talet jurister".

Hur det blir med det nu under 2000-talet lär vi få se tids nog, när den vakanta stolen ska tillsättas på nytt. En som skulle platsa på stolen är till exempel Ronnebysonen Carl Axel Petri, före detta justitieminister (opol), president för Göta hovrätt, med mera. Frågan är om han har orken, han fyller 80 nästa år. Jag har träffat honom en gång, när släktforskardagarna hölls i Jönköping och han satt stämmoordförande, men det var ju tio år sedan.

Bloggaren Per Westberg föreslår en annan jurist, professor emeritus Stig Strömholm, som är ett par år yngre än Petri. En liknande bakgrund (alltså jur.dr. som varit universitetsrektor) har Boel Flodgren. Sedan finns det förstås mer kontroversiella alternativ för akademien, som till exempel nuvarande justitiekanslern Göran Lambertz. Lambertz brukar kunna säga vad han tycker, en egenskap som vore spännande i akademien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela