gemene man

Det är jag som är gemene man

Den grundlurade generationen

Publicerad 2008-06-03 00:03:18 i Samhälle

De som är födda i slutet av 1970-talet eller början av 1980-talet hade alla möjligheter. Det sa alla till dem, och det trodde de på. De kom ut på arbetsmarknaden efter 90-talskrisen. Inga gränser fanns kvar, hela Europa hade öppnats. Men det var inte riktigt så enkelt.

I månadens nummer av Ordfront Magasin har frilansskribenten Kajsa Ekis Ekman en mycket läsvärd artikel med rubriken Den grundlurade generationen. För dagens unga är arbete och bostad inget man räknar med. Etableringsåldern - den ålder då tre fjärdedelar av en årskull har arbete - har krupit upp till 28 år. År 1990 var den 20 år. Det har till och med gått dithän att många unga idag inte vill etablera sig. Osäkerheten har blivit norm. Att få fast arbete och bostad ses som ett tvång ? att man då inte skulle har rätt att flytta eller byta arbete.

Att ha bostad och jobb hänger ihop med känslan av att vara medborgare, och därmed ha rätt att ställa krav på samhället. Artikeln är en ögonöppnare om ungdomens situation - och samhällets.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela