gemene man

Det är jag som är gemene man

Blandning

Publicerad 2009-11-05 12:56:42 i Samhälle

Alla, oavsett om de är moderater, socialdemokrater eller vänsterpartister, talar sig varma för blandade upplåtelseformer. Vi har huvudsakligen tre upplåtelseformer i den svenska bostadsfloran, villor, bostadsrätter och hyresrätter. Ibland tänker man sig att blandningen ska ske genom att man bygger nya villor i nära anslutning till områden där det i dag bara finns hyreshus.

Men ibland är önskan om "blandade upplåtelseformer" en ursäkt för att få ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Att de som bor i hyresrätt kan tänkas göra det för att de har valt det själva, hör liksom inte hit. Nu ska de ombildas. Sällan ser man att det verkar på andra hållet, att här har vi ett område där det bara finns villor. Bäst att vi bygger ett hyreshus mitt i villaområdet, så att det blir blandat.

Eller ännu mer radikalt, som aktionsgruppen Svart verkstad föreslår: Att tvångsinlösa villor och ombilda dem till hyresrätter. De har dokumenterat sin kupp i ett klipp på Youtube.

Det är förstås inte rätt att göra så som Svart verkstad har gjort, man ska inte utge sig för att skriva brev från Stockholms läns landsting eller Stockholmshem om man inte gör det. Dessutom sägs aktionen ha skrämt upp oskyldiga villaägare.

Men tänk så många hyresgäster som skräms upp varje år av liknande brev i brevlådan, med den enda skillnaden är att det är på andra hållet. De förutsätts acceptera att deras hyresrätter ska ombildas, utan att de bett om det. Kanske kan Svart verkstads tilltag gör att några får upp ögonen för att det alltid är fel att tvinga boende till en annan upplåtelseform mot sin vilja. Blandade upplåtelseformer åstadkommer man bäst genom att bygga nytt, inte att ombilda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela