gemene man

Det är jag som är gemene man

Dagens helgon: Teodor

Publicerad 2009-11-09 13:40:02 i Allmänt

I dag högtidlighåller vi enligt almanackans namnlängd helgonet S:t Teodor, som lär ha varit en romersk martyr. Men nuförtiden firar vi förstås alla Teddar som finns, oavsett om de kallar sig för Teodor, Theo eller Ted.

Jag ska inte uppehålla mig kring president Theodore Roosevelt (1858-1919), som fick inträda i ämbetet 1909 efter att William McKinley blivit mördad, och som gav namnet till teddybjörnen (nej, Teddys mellannamn var inte Fredriksson). Inte heller Ted Mosby, huvudkaraktären i komediserien How I Met Your Mother, även om det ryktas om att vi i det 100:e avsnittet som kommer att visas i januari, kommer att få reda på vem som egentligen kommer att bli modern till hans barn.

Nej, dagens helgon är Ted Ström. Född Knut Teodor Ström 1944 i Örgryte, men uppväxt på Lidingö, där han gick på Lidingö Södra Läroverk. Under läroverkstiden var han med och bildade bandet Ruperts, som ställde upp i en tävling som "Stockholms Beatles". Ted började på Konstfack och startade så småníngom det som kom att bli folkrockgruppen Contact. Contact hade en kort men framgångsrik karriär åren runt 1970. De sammanfördes med Skäggmanslaget och spelade tillsammans med dem in klassikern Hon kom över mon, Teds experiment att skriva en ny låt i gammal spelmansstil. Experimentet slog väl ut, Contact gick helt över till att skriva folkmusikrock med svenska texter.

I Contact samarbetade Ted med bland andra Claes Palmkvist och Lorne de Wolfe. Dessa båda skulle senare, tillsammans med Dick Hansson, bilda bandet Hansson de Wolfe United.

Ted fortsatte med en solokarriär. Det började 1973 med det självbetitlade albumet Knut Teodor Ström. En stor framgång blev låten Vintersaga, som kom på albumet Ge mig mer 1984. "En kusttanker som stampar genom drivisen i Kvarken, ett träningspass på Ullevi i dis..." Men den mest kända inspelningen är inte Teds egen. Utan den som kom samma år med Monica Törnell. Eller möjligen Jerry Williams inspelning som låg på Svensktoppen i tolv veckor 1990.

Ett annat nedslag i Ted Ströms karriär är albumet Intercity, från 1989 ("Finns även som Compact Disc"). Där hittar man det instrumentala ledmotivet till Lars Molins Tre kärlekar, och likaså ledmotivet till samme Molins långfilm Höjdhopparen. När Intercity kom köpte jag den alltså som vinyl-LP, men redan två år tidigare hade jag köpt albumet När natten vänder i CD-format. Där återfinns en av de vackraste sångerna Ted Ström har skrivit, Julinatt, Där finns också Ett längtans folk och en nyinspelning av Hon kom över mon. Den lyssnar jag på i dag, på S:t Teodors dag. Grattis på namnsdagen, Ted!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela