gemene man

Det är jag som är gemene man

Det är vår da' i da'

Publicerad 2009-10-05 22:06:59 i Samhälle

Vänsterhäntas dag. Kanelbullens dag. Kalendern är full av dagar. I dag är det Hyresgästens dag!

Vi hyresgäster är inte bortskämda med att riksdagspolitikerna lyssnar på oss. Vi kan inte förutsätta att något parti står på vår sida. Desto roligare då att i dag på internationella hyresgästdagen kunna uppmärksamma en motion från Håkan Juholt (S), som handlar om att göra det statliga regelverket konkurrensneutralt när det gäller upplåtelseformer i boendet.

Konkurrensneutralt? Vad menas med det, det låter konstigt. Jo, en gång i tiden subventionerades alla boendeformer. Helt enkelt därför att bostäder är stora investeringar där staten ibland behöver gå in och stimulera för att någon över huvud taget ska våga bygga. Oavsett om det gäller villor, bostadsrätter eller hyresrätter. Samhället i stort tjänar i alla ändar på att det finns goda bostäder åt alla.

Nu har alla sådana bostadssubventioner tagits bort, utom för villor och bostadsrätter, som fortfarande får skatteavdrag för låneräntor. Det skapar en skevhet i systemet. Det är därför nästan allt nybygge inriktas på bostadsrätter. Och det är därför det i slutänden blir billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt.

Av många skäl är hyresrätten värd att satsa på. Många såväl börjar som slutar sitt egna boende i hyresrätt. Hyresrätten är ett flexibelt boende, som borde vara idealiskt för dagens flexibla arbetsmarknad. Men det förutsätter att hyresrätten inte är så missgynnad som i dag.

I dag, på internationella hyresgästdagen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela