gemene man

Det är jag som är gemene man

Tappra galler mot svinig flunsa

Publicerad 2009-10-27 18:23:31 i Allmänt

Alla talar om influensavaccinet. I morse hörde jag för första gången vad namnet är på det vaccin som vi köpt in 18 miljoner doser av. Kan ju vara skönt att ha blivit presenterad för det, innan man gör dess närmare bekantskap.

Pandemrix, heter vaccinet. För mig låter det som om det hade kunnat vara en invånare i en liten gallisk by, så där runt år 51 före Kristus. Just det, då när hela Gallien var ockuperat. Hela Gallien? Nej, en liten by, befolkad av envetna galler, gjorde tappert motstånd med hjälp av sitt influensavaccin Pandemrix. Alla vaccinerade sig mot den nya influensan, utom Obelix. Han behövde inget vaccin, för han hade ramlat ner i grytan när han var liten.

Just nu, på torsdag närmare bestämt, är det 50 år sedan som seriestripparna om Asterix började publiceras i den franska veckotidningen Pilote. Nästan alla gallerna i serien har ordvitsiga namn, byggda efter samma form som den äkta historiska personen och gallerhövdingen Vercingetorix. Alla manliga galler har alltså fått namn som slutar på -ix, och genom att kasta om det till -isk går det ofta lätt att genomskåda vad namnet syftar på. Asterix kommer förstås från asterisk, och Obelix från obelisk.

Namngivningen har satt översättarna på hårda prov. Druiden heter Panoramix på franska, Miraculix på svenska. Barden, som vi på svenska känner som Troubadix, heter på franska Assurancetourix, som kan utläsas som assurance-toutes-risques, alltså allriskförsäkring(!). Det svenska namnet på fiskhandlaren, Crabbofix, är smått genialt.

I det här sällskapet skulle man inte bli förvånad om man stötte på Pandemrix. Är det en händelse? Är det en tanke? Är det en händelse som ser ut som en tanke?

Kommentarer

Postat av: Stoffe

Publicerad 2009-10-28 14:32:35

Jag tror Pandemrix alltid går runt förkyld och nyser ofrivilligt på de andra gallerna. Lite som Laszlo Carreidas i Tintin-albumet Plan 714 till Sydney.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela